Reacţie acidă în industria chimică

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 februarie 2008

Reacţie acidă în industria chimică

Sectorul stă pe un "butoi cu pulbere", iar salariaţii combinatelor chimice au anunţat că vor continua protestele şi luna viitoare l Decizia va fi luată mâine, după şedinţa de Guvern

Sindicaliştii din chimie şi petrochimie vor organiza, în luna martie, noi acţiuni de protest din pricina incapacităţii Guvernului de a rezolva problemele cu care se confruntă sectorul îngrăşămintelor chimice. Salariaţii din combinatele chimice sunt exasperaţi de faptul că preţul "exagerat de mare" al gazului metan, practicat de Guvern, prin Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), va duce la închiderea combinatelor de îngrăşăminte chimice şi, implicit, la pierderea locurilor de muncă.

Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) susţine că Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), şi alte instituţii cu capacitate de decizie asupra soluţiilor de rezolvare a problemelor cu care se confruntă sectorul îngrăşămintelor chimice, nu au rezolvat situaţia reglementării tarifelor la gaz metan şi energie electrică şi au alimentat tensiunile sociale existente în combinatele chimice. Sindicaliştii solicită reducerea preţului la gazele naturale utilizate ca materie primă de către combinatele de îngrăşăminte chimice, la nivelul celui practicat în perioada similiară a anului 2007, astfel încât produsele rezultate să aibă căutare atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă. Liderii sindicali mai vor stabilirea, prin negociere, a contractelor de furnizare a gazului metan şi a energiei electrice, care să conţină drepturi şi obligaţii corelative şi pentru furnizori, şi pentru beneficiari. Sindicaliştii doresc şi facilităţi la plată pentru producătorii de îngrăşăminte chimice, atât pentru gazul metan consumat, cât şi pentru curentul electric, având în vedere că aceştia recuperează contravaloarea produselor livrate doar după recoltarea şi valorificarea produselor agricole. Federaţia mai cere stabilirea, împreună cu partenerul social - Organizaţia Patronală "Nitrofos­for" , a unei strategii viabile pentru dezvoltarea unei politici performante pentru agricultura naţională, dar şi diminuarea valorii taxei de trans­port la o mie de metri cubi, la nivelul practicat în Uniunea Europeană. Sindicaliştii au anunţat: "Solicităm Guvernului să adopte măsuri urgente de rezolvare a situaţiei, în concordanţă cu cele cuprinse în Nota întocmită de MEF şi înaintată către Executiv în data de 19 februarie 2008.

În acelaşi timp constatăm că datorită disfuncţionalităţilor generate de anumite persoane investite cu responsabilitate în MEF, se refuză încheierea unui Protocol între această instituţie şi organizaţia noastră şi solicităm ca un astfel de act să fie semnat cu celeritate, punându-se astfel capăt intenţiilor de concedieri colective care au fost notificate deja salariaţilor de la unele combinate chimice". Achile Costin Duţu, preşedintele FSLCP, ne-a declarat că partenerii sociali au făcut o serie de propuneri ministerului Economiei şi Finanţelor, dar nici până la această oră, nu cunosc decizia ministerului şi prevederile notei respective. "Vom afla miercuri deciziile guvernanţilor, când va avea loc şedinţa de Executivului, şi, dacă nu ne avantajează, vom stabili calendarul acţiunilor de protest", ne-a mai spus Achile Costin Duţu. FSLCP a subliniat că, dacă revendicările nu vor fi soluţionate, "îşi rezervă dreptul de a organiza acţiuni de protest, conform prevederilor legale, începând cu 3 martie". Situaţia disponibilizărilor ne-a fost explicat de Ovidiu Popescu, prim vicepreşedintele FSLCP. Domnia sa ne-a declarat: "Este anormal ceea ce se petrece, deoarece nu poate fi disponibilizat un număr atât de mare de salariaţi (n.r. circa 6.000), fără un program de concediere colectivă, care să se realizeze în etape. Am purtat discuţii cu MEF, am propus soluţii şi variante de a ocoli această criză şi subliniez că oamenii sunt foarte îngrijoraţi de situaţia lor. Noi am pregătit documentaţia necesară, avem aprobări, şi începând de luni, vom organiza pichete simultane, la care vor lua parte prin rotaţie circa 100 de persoane, la sediul Guvernului şi la sediul Ministerului de Finanţe. Nu ne vom opri până nu vom rezolva această situaţie!". La rândul său, partea patronală este de asemenea foarte îngrijorată de situaţia actuală. Marian Milea, preşedintele Organizaţiei Patronale "Nitrofosfor", ne-a prezentat situaţia văzută din perspeciva patronilor: "Patronatele nu cer preţuri mai mici, ci acordarea unor compensaţii, a unui ajutor pentru combinatele care au statul interuptibil. Aceste combinate, sunt patru la număr şi sunt cele care lucrează tot timpul anului, fiind indispesabile pentru populaţie. Pentru oprirea şi repornirea activităţii un combinat cheltuie circa 15 miliarde de lei vechi. Aceste combinate consumă între 30 şi 50 de milioane de metri cubi de gaz lunar, ceea ce reprezintă circa 15% din necesarul de gaz al ţării. În plus, în cazul stopării activităţii, combinatul cheltuie circa 2 milioane de dolari pentru gazul de întreţinere". Sindicatele şi patronatele din chimie şi petrochimie au anunţat că vor lua o decizie finală după şedinţa de Guvern, care va avea loc, miercuri, 27 februarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb