Majoritatea ţărilor Uniunii Europene practică o taxă pe valoare adăugată redusă la alimente; ţări cum ar fi Franţa, Grecia, Spania, Danemarca etc., care pe lângă TVA-ul standard practică TVA redus la alimente, arată un comunicat remis redacţiei.
Scăderea TVA-ului la alimentele de bază ar conduce la o scădere a preţurilor acestora şi, implicit, la o impulsionare a consumului, pe fondul prăbuşirii dramatice a acestuia în ultimii doi ani. Decizia ar ajuta la revenirea, cel puţin parţială, a puterii de cumpărare a românilor. In ciuda estimarilor care spun ca incasarile la bugetul statului ar scadea semnificativ, masura introducerii
"Un TVA de 5% la alimente care trebuie să acopere nevoile de bază zilnice cum sunt: pâinea, carnea, laptele, orezul, făina, uleiul vegetal etc ar fi bine venit pentru clienţii noştri şi ar contribui din plin la revitalizarea consumului. Noi am fi bucuroşi de aplicarea imediată a unei astfel de măsuri, dacă ar fi bine definite aceste produse astfel încât pe rafturile magazinelor chiar să existe alimente de bază mai ieftine cu 19%", a declarat Michel Lamoot, Managing Director real,- România