Recolta de struguri din podgoriile ieşene va fi înjumătăţită

Doru Mocanu, Iaşi, Isabelle Stan
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 31 martie 2006

Recolta de struguri a acestui an, din zona Iaşiului, pare să fie puternic afectată de temperaturile scăzute înregistrate mai ales în luna ianuarie, ne-a declarat Gabriel Popescu, directorul Staţiunii de Cercetări Viticole din Iaşi. Specialiştii au analizat coarde din podgoriile Bucium, Uricani, Ţorogari, Copou, dar şi din Huşi, precum şi coarde aduse de persoane particulare, rezultatele indicînd că producţia acestui an, se poate reduce la jumătate faţă de anii anteriori. "Circa 50-60% din ochii analizaţi erau morţi, ceea ce înseamnă că şi recolta se va diminua cores-punzător faţă de anii normali. Astfel, potrivit constatărilor din acest moment, s-ar putea obţine producţii de maxim 4.000 de kg la hectar. Totuşi, o situaţie mai clară se va putea obţine după Paşte, cînd vom şti exact care este dimensiunea pagubelor produse de temperaturile scăzute din această iarnă", ne-a declarat domnul Popescu.

Domnia sa a afirmat că "mai sînt şanse de diminuare a pierderilor, prin aplicarea ca la carte a tehnologiilor recomandate de specialişti pentru readucerea butucilor la viaţă. Specialiştii susţin că este necesară acordarea unei atenţii sporite la lucrările în verde, atît pentru obţinerea unor recolte satis-făcătoare în acest an, dar şi pentru obţinerea coardelor de rod pentru anii următori. Pe lîngă operaţiunile obişnuite, trebuie efectuate lucrări suplimentare care să împiedice sălbăticirea viei şi în urma cărora să fie obţinute elemente noi de rod pentru anul viitor. În caz contrar, viile nu vor mai rodi", a atenţionat domnul Popescu.

În luna ianuarie a acestui an, au fost înregistrate temperaturi extrem de scăzute la nivelul regiunii, care au ajuns şi pînă la -29 de grade la nivelul solului. Frigul din această iarnă a afectat, în special, viţa de vie nobilă, constantîndu-se că soiurile hibride au rezistat cu brio. În judeţul Iaşi există 5.600 de hectare cu viţă de vie nobilă şi alte 5.000 de hectare cu soiuri hibride.

Viticultorii au nevoie de mai mulţi bani

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) a propus majorarea plafonului maxim de finanţare pentru Măsura 3.1 - investiţii în exploataţii agricole de la 500.000 de euro la circa două milioane de euro. PNVV motivează că, la ora actuală, limita maximă de finanţare a unor asemenea proiecte prin Programul SAPARD- Măsura 3.1, nu permite societăţilor comerciale private de profil să realizeze ritmul de înlocuire a plantaţiilor îmbătrînite sau cu viţă de vie hibridă, impus de cerinţele comunitare.

Noua limită ar permite realizarea a circa 100 de hectare plantaţie viticolă de viţă de vie cu soiuri nobile în cadrul unui singur proiect, suprafaţa cores-punzînd şi nivelului minim al unei exploataţii concurenţiale. În cazul viticultorilor persoane fizice private, deţinători de vii cu soiuri nobile sau hibride, pentru vin, cu suprafeţe de pînă la 50 de ha şi care reprezintă peste 74% din suprafaţa cu vii pentru vin, Patronatul propune asocierea. Astfel, prin concentrarea proprietăţilor şi capitalului ar permite realizarea unor exploataţii vitivinicole concurenţiale, concomitent cu sprijinul oferit şi prin Programul SAPARD Măsura 3.2 - grupuri de producători. În cadrul acordului de preaderare încheiat de Comisia Uniunii Europene şi Guvern una din direcţiile prioritare de utilizare ale fondurilor europene vizează refacerea plantaţiilor viticole, prin înlocuirea plantaţiilor existente îmbătrînite, cu producţii subconcurenţiale atît cantitativ cît şi calitativ, precum şi a celor ocupate cu viţa de vie hibridă.

Suprafeţele cu vie hibridă ocupau la nivelul anului 2004 o suprafaţă de 94.000 ha, adică peste 53% din suprafaţa viilor pe rod, producătoare de stru-guri pentru vin. La această suprafaţă se mai adaugă încă aproximativ 66.400 ha din totalul viilor producătoare de struguri pentru vin din soiuri nobile, care fiind îmbătrînite trebuie să fie înlocuite. Cheltuielile de înfiinţare a unui hectar de plantaţie viticolă cu soiuri nobile, calculate la nivelul preţurilor şi tarifelor de la finele anului 2005, sînt estimate la circa 74.205 RON, iar pentru asigurarea sistemelor de maşini, utilaje şi echipamente specifice, ca valoare medie pentru o exploataţie concurenţială de 100 ha, la 10.693 RON/ha, ceea ce înseamnă 84.898 RON/ha, cu TVA inclus.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb