Compania britanică Regal Petroleum, care deţine active şi în România, a anunţat că negociază cu mai mulţi potenţiali cumpărători interesaţi de preluarea companiei, discuţiile aflându-se în fază incipientă. Acţiunile Regal Petroleum au urcat, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, cu 38%, până la ora 10:21 GMT, ceea ce conferă companiei o valoare de piaţă de 56 de milioane de lire sterline. Titlurile au scăzut cu 86% de la începutul anului.
Regal a indicat că mai mulţi potenţiali cumpărători s-au arătat interesaţi de companie după ce a anunţat reevaluarea strategiei şi plecarea directorului general. Compania s-a confruntat cu o serie de eşecuri în acest an, precum rezultate dezamăgitoare legate de un puţ petrolier din Ucraina.
Regal a anunţat în septembrie că a lansat discuţii cu compania italiană de servicii petroliere Saipem privitoare la cei trei ani rămaşi într-un contract pentru forarea a două puţuri. Un analist apreciază, sub rezerva anonimatului, că acest contract face Regal mai atractivă pentru investitorii axaţi pe Europa de Est. El a indicat că o companie ucraineană ar putea fi una dintre părţile interesate de achiziţie.
Regal Petroleum a vândut în acest an mai multe active din România către grupul american Chevron, pentru 25 de milioane de dolari, notează Reuters, citat de Mediafax. Compania britanică a anunţat în septembrie că va vinde către Chevron perimetrul de explorare/exploatare Bârlad, pentru 25 milioane de dolari (fără TVA şi alte taxe), tranzacţia urmând să se încheie până la sfârşitul anului.
Regal a încheiat, în vara acestui an, operaţiunile la care s-a angajat odată cu semnarea contractului de concesiune a perimetrului Bârlad cu statul român. Compania a obţinut de la Guvern prelungirea perioadei de concesiune cu doi ani şi jumătate, de la 1 septembrie 2010 până la 31 martie 2013, acceptând să deruleze un program de lucru de cel puţin 5,1 milioane de dolari, care include noi operaţiuni de explorare, dar şi angajamentul de a săpa un puţ de sondare la 2.500 de metri adâncime.
Compania mai este implicată în România la perimetrul de exploatare Suceava, unde are o participaţie de 50%. Potrivit estimărilor, zăcământul conţine 60 de milioane metri cubi de gaze naturale, iar producţia urmează să înceapă spre sfârşitul acestui an.