RELAŢII ÎNCÂLCITE:  Procesatorii şi producătorii şi-au făcut laptele praf

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 6 martie 2008

Procesatorii şi producătorii şi-au făcut laptele praf

Ca să scape de abuzurile procesatorilor, producătorii de lapte vor înfiinţa propriile centre de procesare a materiei prime

Producătorii de lapte au ascuţit securea războiului cu procesatorii din domeniu şi cu marii operatori de retail. Ameninţati cu falimentul de abuzurile marilor procesatori şi de relaţiile feudale instaurate de companiile multinaţionale în circuitul comercial, crescătorii de taurine vor să înfiinţeze propriile centre de procesare a materiei prime (a laptelui crud) şi o reţea de magazine, la nivel naţional, unde vor putea să-şi comercializeze exclusiv produsele lactate.

Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR), ne-a explicat: "Vom înfiinţa două centre de procesare a laptelului, care vor fi localizate în zona de sud a ţării şi în Ardeal. Investiţia necesară unei astfel de fabrici se ridică la circa un milion de euro. Momentan, urmărim să punem bazele unui grup de producători, care sunt dispuşi să contribuie la construcţia acestor fabrici şi să achiziţionăm mijloacele de transport necesare pentru livrarea mărfii. Este posibil să înfiinţăm cele două fabrici chiar anul aces­ta. Ulterior vom pune bazele unei reţele de magazine la nivel naţional, care să comercializeze exclusiv produsele lactate, la preţuri accesibile consumatorilor". Preşedintele SCTR ne-a mai spus că acest demers va reprezenta o lovitură puternică dată marilor procesatorilor.

"Vom lupta cu propriile lor arme împotriva procesatorilor şi supermarketurilor!", a subliniat domnul Caraş.

Producătorii de lapte susţin că procesatorii îi duc la faliment

Producătorii de lapte susţin că s-a ajuns la o asemenea situaţie din pricina marilor procesatori, care refuză să semneze un contract cadru la nivel naţional, care să facă lumină în circuitul comercial al laptelui şi să asigure un preţ corect la momentul vânzării. SCTR acuză procesatorii că au pus bazele unui "cartel mafiot", care dictează preţul laptelui şi nu lasă loc de negociere la momentul tranzacţiei. Fermierii susţin că au ajuns în pragul falimentului şi s-au săturat să fie ameninţati de procesatori cu "sperietoarea importurilor din Occident".

Costel Caraş a declarat: "Peste un milion de crescători de taurine se află într-o situaţie dezastruoasă. Deşi nu avem utilajele necesare şi beneficiem numai de 25% din subvenţia agricultorilor din Occident, reuşim să vindem laptele mai ieftin cu 20% faţă de aceştia. Noi vindem procesatorilor litrul de lapte cu 0,5 lei. Subvenţia statului, de 0,3 lei, ajunge la analizele de calitate a laptelui,

în timp ce preţul din magazine ajunge şi la 4,4 lei. În medie, din preţul de comerţ, 48% revine procesatorilor, 40% operatorilor de retail, iar producătorilor circa 12%. Noi suntem în permanenţă ameninţaţi cu importurile şi cu ruperea contractelor. În aceste condiţii nu mai putem funcţiona".

SCTR solicită ca preţul de vânzare propus de fermieri către procesatorii de lapte să fie de 0,42 euro/litru, pentru laptele care respectă normele de calitate ale Uniunii Europene (3,5% grăsime şi 3,2% proteine) şi de 0,82 euro/litru de lapte de calitate inferioară, la aceiaşi parametri de grăsime şi proteine. Producătorii de lapte au mai spus că sunt nemulţumiţi şi de concurenţa neloială a centrelor locale de colectare a laptelui, unde, potrivit SCTR, comerţul se realizează la limita parametrilor legali. Costel Caraş ne-a declarat că fermerii ar dori să-şi realizeze propriile centre de colectare, dar nu au posibilitatea financiară să o facă.

Procesatorii: "Noi suntem între ciocan şi nicovală!"

La rândul lor, procesatorii susţin că ei sunt victimele principale ale abuzurilor marilor operatori de retail. Recent, Vidu Afloarei Neculai, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Lapte din Neamţ, ne-a declarat: "Noi ne aflăm practic între ciocan şi nicovală; producătorii vor să-şi vândă marfa cât mai scump, iar comercianţii caută un preţ cât mai mic la cumpărare. Singurul avantaj al nostru, care ce-i drept, deranjează producătorii, îl constituie centrele de colectare a laptelui de la ţărani, autorizate de Direcţiile Naţionale Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentului, de unde achiziţionăm lapte, vara la un preţ de 0,55 lei/litru şi iarna la un preţ de 0,75 lei. Noi obţinem, vara, un profit de 5% şi iarna de 10%. Cu toate acestea, taxele de raft percepute de unele supermarketuri se ridică la 1.000 de euro pe metru, iar penalizările la care suntem supuşi sunt de asemenea foarte mari".

Crescătorii de bovine vor picheta sediile fabricilor de procesare a laptelui

Circa 300 de crescători de bovine vor picheta, la data de 11 martie, şase din cele mai importante fabrici de procesare a laptelui din ţară. Ştefan Nicolae, preşedintele Sindicatului Agrostar, a anunţat că pe "lista neagră" a fermierilor figurează fabricile "Danone", "La Dorna", "Friesland", "Tnuva", "Albalact" şi "Hochland".

Federaţia Agrostar a menţionat că fermierii vor organiza, în Capitală, un marş la care vor aduce şi 100 de tractoare pentru a arăta situaţia catastrofală din agricultură. Totodată, producătorii de lapte au anunţat că vor sista livrările de materie primă către toate aceste fabrici de procesare şi vor bloca punctele vamale prin care se realizeză importurile de lapte din Uniunea Europeană. Ştefan Nicolae a mai precizat că acţiunile de protest nu vor ocoli nici Ministerul Agriculturii şi nici Ministerul Economiei, care "tolerează cu bună ştiinţă încălcarea legilor de către samsarii laptelui".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. laptele este foarte bun si are calciu eu beau in fiecare zi

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb