Remus Borza: Hidroelectrica a alocat 1,2 miliarde de euro pentru investiţii pentru perioada 2015-2020

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 iunie 2016

Remus Borza: Hidroelectrica a alocat 1,2 miliarde de euro pentru investiţii pentru perioada 2015-2020

Hidroelectrica a alocat 1,2 miliarde de euro pentru investiţii în perioada 2015-2020, deşi a trecut printr-o perioadă dificilă de insolvenţă, a anunţat administratorul judiciar Remus Borza la festivitatea organizată joi în localitatea argeşeană Căpăţâneni, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la punerea în funcţiune a Hidrocentralei Vidraru.

"Tot ne mănâncă unii (...) că Hidroelectrica de-aia a făcut atâta profit, că a tăiat bugetele fie de la mentenanţă, fie de la investiţii. Absolut fals, nu are de-a face una cu alta. (...) Cu toate acestea, Hidroelectrica, într-o perioadă de restrişte, a alocat 1,2 miliarde de euro bugetului de investiţii pe cinci ani de zile, 2015-2020", a declarat Borza, citat de Agerpres.

În susţinerea afirmaţiilor sale, administratorul judiciar a enumerat câteva dintre investiţiile derulate de Hidroelectrica în ultima perioadă.

"Anul trecut am semnat contractul de 75 de milioane de euro cu Stejarul, anul trecut am demarat în trombă finalizarea unor investiţii, fie că se cheamă Dumitra, Bumbeşti (...), o lucrare de 210 milioane de euro. (...) Domnul ministru (ministrul Energiei - n.r.) va avea onoarea săptămâna viitoare să inaugureze centrala de la Bretea, o centrală nouă-nouţă de 12 megawaţi, 78 de milioane de euro valoarea investiţiei. (...) Deci iată că avem investiţii", a concluzionat Borza.

El a adăugat că au fost alocate sume suficiente şi pentru mentenanţă, renunţându-se doar la contractele cu firmele care căpuşau societatea.

"Şi la mentenanţă am tăiat doar ceea ce au furat firmele prietene, alea vreo 200 de căpuşe. Bugetul de mentenanţă a fost în fiecare an în jur de 45 de milioane de euro, ceea ce este mai mult decât îndestulător", a precizat administratorul judiciar de la Hidroelectrica.

Hidroelectrica se află din nou în insolvenţă din februarie 2014. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Borza: "Pe 8 iunie vom pune puşca în cui"

Hidroelectrica ar urma să iasă din insolvenţă pe 8 iunie, când este programat următorul termen al rejudecării dosarului la Tribunalul Bucureşti, a sugerat administratorul judiciar Remus Borza.

"Nu am venit cu gândul de a mă pensiona de la Hidroelectrica, deşi evident că m-ar fi onorat. (...) Pot să anunţ cu oarecare tristeţe, durere, dar până la urmă e ca un părinte care şi-a crescut bine copilul, ajunge la vârsta majoratului şi îi dai drumul în lume să se descurce, pe 8 iunie vom pune şi noi puşca în cui şi ne vom lua rămas bun de la un colectiv de oameni minunaţi, cu care în aceşti ani, nu uşori, am făcut istorie", a declarat Borza.

Administratorul judiciar a făcut şi un bilanţ activităţii sale din ultimii ani la conducerea Hidroelectrica.

"În 2012 am preluat cea mai îndatorată companie din România, cu 1,2 miliarde de euro datorii. Astăzi Hidroelectrica nu mai datorează nimănui un leu. Am reuşit performanţa, fără să ţepuim pe nimeni, să plătim aceşti bani la valoare nominală, ban pe ban. În 2012 am preluat o societate cu 177 de milioane de euro pierderi pe ultimele două exerciţii financiare. (...) În ultimii trei ani de zile, Hidroelectrica a încheiat exerciţiile financiare cu un profit brut cumulat de peste 500 de milioane de euro. A reuşit performanţa o companie în insolvenţă, caz unic în lume, să dea dividende acţionarilor", a spus Remus Borza.

El a apreciat că ceea ce s-a realizat la Hidroelectrica în perioada insolvenţei este un adevărat miracol economic.

"În aceşti ani am reuşit să facem un miracol la Hidroelectrica, să o transformăm în cea mai eficientă, cea mai profitabilă companie din România. (...) 500 de milioane de euro profit operaţional din 850 de milioane de euro cifră de afaceri", a precizat Borza.

Hidroelectrica se află din nou în insolvenţă din februarie 2014. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Victor Grigorescu: "Sper că Hidroelectrica va rămâne în această linie a profesionalizării, a deciziilor luate pe raţiuni de eficienţă"

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, şi-a exprimat joi speranţa că Hidroelectrica va rămâne, după ieşirea din insolvenţă, o societate în care deciziile sunt luate în funcţie de criterii de eficienţă economică.

"Sper că Hidroelectrica va rămâne în această linie a profesionalizării, a meritocraţiei, a deciziilor luate pe raţiuni de eficienţă, pe raţiuni economice. Numai astfel Hidroelectrica îşi va îndeplini menirea, adică va continua să fie un pilon al sistemului energetic", a declarat Victor Grigorescu.

Ministrul a apreciat că procesul de restructurare prin care a trecut Hidroelectrica în perioada insolvenţei a fost unul corect, care i-a consolidat poziţia pe piaţa energiei.

"Hidroelectrica este cu siguranţă una dintre cele mai importante companii ale sectorului energetic românesc. A trecut printr-un moment complicat, de durată şi este astăzi, sperăm şi ştim, la sfârşitul acestui calvar, printr-un proces corect de restructurare. Cred că statul a făcut bine să folosească toate mijloacele legale care îi stau la dispoziţie pentru a repune compania pe un drum corect, pentru a-i valorifica potenţialul", a spus Victor Grigorescu.

În opinia sa, Hidroelectrica ar putea juca, alături de alte mari companii româneşti din domeniul energetic, un rol important în această zonă a Europei.

"Sunt câteva companii în sistemul energetic ce au astăzi anvergură (...), au profil nu numai de jucător la nivel naţional, au şi resurse să aibă aspiraţii mai mari. Din acest punct de vedere, Hidroelectrica este într-un club extrem de select şi la începutul unui drum care, sunt convins, o va duce către locul pe care şi-l merită în economia românească şi (...) în economia Europei centrale şi de est", a mai spus ministrul Energiei.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. stimate domnule Borza,

    avand impresia ca daca ne spuneti ceva trebuie sa si va credem..." În 2012 am preluat o societate cu 177 de milioane de euro pierderi pe ultimele două exerciţii financiare. (...)"...Va referiti la pierderile pe anii 2010 si 2011 in valoare de 177 sau la pierderile pe 2011 si 2012 pe care le-ati prezentat ULTERIOR intrarii in insolventa. Auditul Deloitte spune pana in anul 2014 ca raportul consolidat inca nu este gata, cel in IFRS relevant pentru banci...Si de ce nu este bine sa ai datorii cand dobanzile sunt la un nivel infim este o alta intrebare imbecila.... 

    Creditele actuale sunt bune penru investiti,nu pentru surse baietilor destepti.

    1. se spulbera printr-un singur raspuns la intrebarea: cat era pretul MWh in contractele pe termen lung ale baietilor smart( vine de la smart grid) si cu cat vinde astazi domnul Borza? Cand e public raportul financiar IFRS pe anii 2012-2015.Bancile care nu au contestat intrarea in insolventa inseamna ca au dedus citind rapoartele IFRS ca domnul Vulpescu a avut dreptate prin deschiderea insolventei. Care Este valoarea investitiilor in paragina care au fost oprite si vor fi depreciate poate le calculezi.

      Daca acesta e managentu privat vom ajunge pe noi culmi de civilizatie si progres. Ce mai face Primavera , domnul Borza? Nu cartierul ci programul instalat in 2010 care va ajuta sa planificati investitiili:-)Daca nu il mai folositi sunt interesat sa cumpar licenta pentru a-l utiliza la Oltchim... 

    Corect ANONIM,se pare ca The Brute este foarte afectat de actuala situatie a societatii Hidroelectrica.

    1. The Brute e un Imbecil , Anonim e intelept. Spune te rog pret megawattora contract baieti destepti si pret domn doctor Borza. Ce faci daca pretul e mai Mic? Pot sa te numesc intelept? Te pup:-)

      Dar cat era pretul de piata in perioada 2000-2012 si la ce pret cumparau baietii destepti in perioada respectiva ?

      Este adevarat ca preturile in prezent sunt mai mici ( si datorita investitiilor exagerate in regenerabile) dar crede The Brute ca baietii destepti ar fi fost atat de prosti incat sa cumpere la un pret mai mare decat pretul pietei ? Eu ma indoiesc. 

      inseamna ca ai inteles faptul ca prin rezilierea contractelor baietilor destepti de fapt domnul doctor Borza i-a ajutat sa iasa dintr-un contract in care ar fi avut de platit energia la preturi mai Mari decat cele de pe piata. Se numeste uin uin Situation:-)

      Eu nu cred ca The Brute este naiv , baietii destepti isi bagau de mult firmele in insolvanta si n-ar fi platit niciodata un pret mai mare decat pretul pietei, dar cine stie poate ma insel eu ...

      diferenta intre Romania si Austria sau Romania si Germania este faptul ca aceasta entitate incurajeaza baieti simpatici ca tine sa aiba alte idei decat cea mentionata de tine...Convinge-te singur cautand pe goagal de exemplu DPR Deutscheprüfrechnungstelle:-)

      correct ! baietii destepti n-ar fi cumparat niciodata nimic la pretul pietei, ori hidroelectrica devenea brusc disponibila sa-si renegocieze contractele in favoarea altora, ori baietii destepti intrau in insolventa, lata varianta este exclusa

    Ce daca am furat? Am fost condamnat pentru asta. M-au condamnat sa fur in continuare la locul de munca. Am oprit politicul sa faca contracte cu HE. Am ciordit numai eu pentru mine si partidul care m-a numit. Cine m-a numit? Parca nu stiti...Vulpescu si Pontescu!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb