REPLICĂ LA GREENPEACE: Lulache: "Centrala de la Cernavodă este foarte sigură"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 21 martie 2014

Lulache: "Centrala de la Cernavodă este foarte sigură"

Centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă este una foarte sigură, recunoscută ca atare, afirmaţie susţinută de numeroase evaluări interne şi internaţionale, în ceea ce priveşte securitatea nucleară şi capacitatea de a face faţă chiar şi în cazul unor evenimente extreme, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, în replică la afirmaţiile Greenpeace, care şi-a exprimat îndoiala că cele două reactoare sunt rezistente la un cutremur foarte mare.

Doamna Lulache susţine că siguranţa celor două unităţi în caz de cutremur, inundaţii, pierderea totală a alimentării cu energie electrică şi a sursei finale de răcire este un fapt evaluat şi constatat după accidentul de la Fukushima. "Aş aprecia, de dragul argumentaţiei, ca orice afirmaţie contrară să fie însoţită de date care să susţină cele spuse. Scepticismul nu este susţinut ştiinţific", a mai spus oficialul Nuclearelectrica.

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă este, în mod evident, de importanţă strategică în ceea ce priveşte eficienţa energetică în opinia doamniei sale, care a menţionat că are un impact benefic în primul rând asupra sistemului energetic românesc, gândit pe termen mediu şi lung, dar şi ca soluţie de îndeplinire a recent lansatei politici energetice europene până în 2030.

Daniela Lulache a mai spus: "Provocările actuale ale sistemului energetic sunt legate de înlocuirea capacităţilor neperformante sau cu durata de viaţă expirată, în sensul retehnologizării şi respectării ţintei de mediu. Conform strategiei energetice a României pentru perioada 2011-2035, 5.544 MW, respectiv 28% din capacitatea actuală, vor trebui scoşi din folosinţă. Proiectele nucleare noi susţin îndeplinirea acestor obiective, fac parte din acele tehnologii neutre, alături de regenerabile, capabile să reducă emisiile de CO2 cu 40% până în 2030".

Una din direcţiile strategice ale ţării noastre se referă la alegerea unui mix energetic echilibrat, cu utilizarea resurselor interne. În domeniul nuclear, România deţine aceste resurse, precum şi expertiza în operare şi o apreciere internaţională a nivelului de securitate nucleară, mai afirmă Daniela Lulache.

Greenpeace România vrea să iniţieze un referendum prin care populaţia să fie întrebată dacă îşi mai doreşte două noi unităţi de producere a energiei nucleare pe lângă cele existente la Cernavodă, ne-a declarat, în urmă cu două zile, Alexandru Riza, coordonator de campanii în cadrul organizaţiei de mediu. Greenpeace strânge semnături pentru ca ţara noastră să renunţe la programul nuclear.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb