RETROSPECTIVA 2017 - INDUSTRIA PETROLIERA Brokerii au estimări pozitive pentru cotaţiile Petrom, Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 decembrie 2017

Brokerii au estimări pozitive pentru cotaţiile Petrom, Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services

Rezultatele la nouă luni în creştere ale companiilor din sectorul petrolier listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pe fondul aprecierii cotaţiei petrolului, au influenţat evoluţia acţiunilor pe piaţa de capital.

Titlurile SNP Petrom marcau, ieri, o creştere de 7,28%, pentru acest an, până la 0,2810 lei/unitate, în timp ce acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) scădeau cu 8,77%, la 0,0520 lei/unitate, iar Rompetrol Well Services (PTR) urcau cu 9,20%, la 0,38 lei/unitate.

Brokerii precizează, însă, că evoluţiile companiilor din grupul Rompetrol vin după creşteri fulminante, pe finalul anului trecut, atunci când compania chineză China Energy Company Limited a anunţat preluarea KMG International.

Simion Tihon, Prime Transaction: "Un factor negativ în evoluţia acţiunilor Petrom a fost vânzarea unui pachet de 2,6% de către Fondul Proprietatea"

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, ne-a declarat: "Titlurile OMV Petrom (SNP) au până în acest moment (n.r. săptămâna trecută) o creştere de 7,6%. Însă, dacă adăugăm şi dividendul de 0,015 lei/acţiune, creşterea ajunge la peste 13%. Acţiunile Petrom au început anul cu o creştere spectaculoasă, într-un context bun al pieţei. Avansul cotaţiei Petrom este datorat rezultatelor financiare bune raportate de companie, în mare parte datorate creşterii preţului barilului de petrol. Un factor negativ în evoluţia acţiunilor Petrom a fost vânzarea unui pachet de 2,6% de către Fondul Proprietatea, la un preţ inferior celui din piaţă la momentul anunţului".

Potrivit domniei sale, titlurile Petrom continuă să evolueze sub auspiciul unei noi vânzări pe care Fondul Proprietatea ar putea să o facă la începutul anului viitor: "Cred că, până când FP nu va ieşi complet din acţionariatul Petrom, investitorii vor avea o oarecare reţinere în privinţa acestor acţiuni".

Ioana Sechel, analist BRK Financial Group, a precizat că preţul maxim al SNP a fost în mai 2017, moment din care cotaţia acţiunilor SNP a început o oarecare corecţie: "Desigur, evoluţia SNP fiind strâns corelată cu cea a indicelui BET, şi aceasta a suferit corecţii începând cu luna iunie a acestui an. Pe de altă parte, Fondul Proprietatea prin vânzarea a 2,56% din acţiunile SNP în luna septembrie, a avut un impact important asupra preţului din piaţă".

Rezultatele bune obţinute în primele nouă luni ale anului de către SNP au fost datorate în principal creşterii preţului petrolului, dar şi vânzărilor mai mari de produse petroliere, consideră doamna Sechel. Pentru perioada următoare, analistul apreciază că evenimentele internaţionale, dar şi evoluţia preţului internaţional al petrolului vor influenţa cotaţia SNP: "Mizăm, aşadar, pe o creştere a acesteia motivaţi fiind şi de valoarea mică a P/E (n.r. raportul care arată numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende)".

Ioana Sechel, BRK Financial Group: "Atât pentru RRC, cât şi pentru PTR, un context favorabil ar putea aduce surprize plăcute cotaţiei din piaţă a acestor acţiuni"

Preţul acţiunilor Rompetrol Rafinare a marcat un minus în anul curent, cu toate că rezultatele obţinute la nivel de grup în primele nouă luni ale anului au trecut pe profit, menţionează Ioana Sechel, adăugând: "Conform comunicatului RRC, transmis la începutul lunii decembrie către Bursa de Valori Bucureşti, pentru perioada următoare, RRC şi-a propus continuarea dezvoltării activităţilor şi operaţiunilor KMG (n.r. KMG International) în regiune, în Bulgaria, Moldova, România şi Georgia, vizând o cotă de piaţă de 25% în România respectiv 12% în Bulgaria în următorii patru ani".

Preţul acţiunilor Rompetrol Well Services are un plus de la începutul acestui an, trimestrul al treilea a fost marcat de o creştere graduală a activităţii operaţionale respectiv a performanţei financiare a companiei, aceasta ca urmare a implementării programului de restructurare operaţională, a precizat analistul.

"Atât pentru RRC, cât şi pentru PTR, un context favorabil ar putea aduce surprize plăcute cotaţiei din piaţă a acestor acţiuni", a conchis Ioana Sechel.

Având în vedere că titlurile RRC au scăzut anul acesta, iar PTR au crescut, Simion Tihon menţionează faptul că la finalul anului 2016, chiar în ultimele şedinţe de tranzacţionare, ambele titluri au înregistrat creşteri substanţiale, astfel încât dacă ne uităm pe evoluţia din ultimul an, PTR are un avans de 65,94%, în timp ce RRC a urcat cu 9,7%:

"Avansul puternic din ultimele două săptămâni din decembrie 2016 este consecinţa anunţului prin care compania chineză China Energy Company Limited urma să intre în mod indirect în acţionariatul RRC şi PTR. Aprobarea tranzacţiei a avut loc la finalul lunii iulie a acestui an, moment în care acţiunile celor două companii au înregistrat din nou creşteri.

În următorul an cred, cotaţiile celor două companii vor fi influenţate de factori fundamentali. Rezultatele financiare şi aşteptările în privinţa acestora, alături de contextul general al pieţei vor fi propulsorii preţurilor acţiunilor, dat fiind faptul că nu ne mai aşteptăm la mişcări importante în acţionariat (memorandumul pare să rămână în stand-by deocamdată)".

OMV Petrom şi-a dublat profitul, în primele nouă luni

Grupul OMV Petrom (SNP) a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net în valoare de 1,85 miliarde de lei, în creştere de peste două ori (111%) faţă de perioada similară a anului trecut.

Producţia de hidrocarburi la nivel de grup a scăzut cu 4%, din cauza producţiei mai mici atât în România, cât şi în Kazahstan.

În România, producţia zilnică de hidrocarburi a fost de 169 mii bep/zi şi producţia totală a fost de 46,04 milioane bep (baril echivalent petrol), în primele nouă luni, în scădere cu 4%

Producţia de ţiţei şi condensat în România a fost de 20,65 milioane bbl, cu 6% mai mică decât în primele trei trimestre din 2016.

Grupul OMV Petrom estimează că va realiza investiţii mai mici de 700 de milioane de euro în acest an, peste 80% urmând să fie direcţionate către proiectele din Upstream (Explorare şi producţie, n.r.), conform raportului companiei.

În trimestrul III, compania a efectuat investiţii de 811 milioane de lei, în creştere cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, investiţiile realizate pe ansamblul primelor nouă luni din acest an s-au redus cu 5%, la 1,727 miliarde de lei.

Pe segmentul Upstream, investiţiile realizate în perioada iulie-septembrie au fost de 675 milioane de lei, comparativ cu 420 milioane de lei în T3/16, iar investiţiile din Downstream (Rafinare şi marketing) s-au cifrat la 135 milioane de lei, din care 122 milioane de lei în Downstream Oil (T3/16:56 milioane de lei).

"Investiţiile în activităţile Upstream au fost cu 61% peste nivelul din T3/16, în principal datorită numărului mai mare de sonde forate şi reparaţiilor capitale efectuate, progresului înregistrat în proiectele de îmbunătăţire a siguranţei, atât onshore cât şi offshore, precum şi proiectului Neptun Deep. Investiţiile în explorare au fost de 39 milioane lei, aproximativ constante comparativ cu perioada similară a anului anterior", se mai arată în comunicatul grupului.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01% iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom.

Mihai Căruntu, BCR: "Petrom este compania listată din Europa Centrală şi de Est cea mai conectată la dinamica preţului petrolului"

Mihai Iulian Căruntu, Analist Senior Piaţa de Capital Departamentul Cercetare Direcţia Strategie BCR, ne-a spus, în noiembrie, că rezultatele raportate de OMV Petrom au fost în acord cu aşteptările pieţei.

În opinia sa, principala explicaţie pentru creşterea rezultatului net se referă la creşterea preţului petrolului cu circa 30% în perioada de raportare, ceea ce a susţinut puternic rezultatul segmentului de business Upstream unde se contorizează valoarea producţiei de hidrocarburi. De altfel, SNP este compania listată din Europa Centrală şi de Est cea mai conectată la dinamica preţului petrolului, consideră brokerul: "Pe de altă parte, segmentul de business «Downstream», adică divizia de rafinare petrol şi vânzare produse petroliere, gaze şi electricitate a raportat la rândul său un rezultat în creştere faţă de perioada similară din 2016, ceea ce reprezintă un detaliu de business important, semnalând contribuţia echilibrată la profitabilitate a celor două segmente de business enumerate în condiţiile preţurilor medii din 2017 ale ţiţeiului şi gazelor naturale".

Domnul Căruntu mai apreciază că, ţinând seama de rezultatele la nouă luni, se creează contextul unor aşteptări pozitive referitoare la dividendul pentru 2017, în conformitate cu politica de dividende anunţată de OMV Petrom.

În opinia sa, cotaţiile SNP vor fi influenţate, în perioada următoare, de cum va arăta legislaţia privind regimul redevenţelor şi în general de cadrul fiscal pentru producătorii de petrol şi gaze care este de aşteptat să fie asumat de guvern şi aprobat de Parlament în perioada următoare. Totodată, decizia referitoare la exploatările de gaze din Marea Neagră, aşteptată în a doua jumătate a anului viitor, se arată esenţială pentru profilul companiei pe termen mediu şi lung, a adăugat Mihai Căruntu.

Profit în creştere cu 169% pentru Grupul Rompetrol Rafinare, la nouă luni

Grupul Rompetrol Rafinare a înregistrat un profit net de 56,11 milioane de dolari pentru primele nouă luni ale acestui an, în creştere cu 169% faţă de perioada similară din 2016, când a obţinut un profit de 20,87 milioane de dolari.

Grupul a atins în trimestrul al treilea 2017 o cifră de afaceri consolidată brută de 1,2 miliarde dolari, în timp ce pentru primele 9 luni ale anului 2017, aceasta a atins nivelul de peste 2,9 miliarde dolari. Creşterea acestui indicator cu 33%, respectiv cu 12%, faţă de perioadele similare ale anului trecut, a fost influenţată în principal de volatilitatea cotaţiilor internaţionale pentru produsele petroliere, potrivit unui raport al companiei.

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a atins 941 milioane dolari, în trimestrul III 2017, şi 2,4 miliarde dolari, în primele nouă luni ale anului 2017, în creştere cu 45%, respectiv 15%, faţă de aceleaşi perioade ale anului 2016, arată compania: "În primele nouă luni ale anului 2017 şi în trimestrul III 2017, supusul total de materie primă al rafinăriei Petromidia a fost de 3,9 milioane tone, respectiv 1,6 milioane tone, în creştere cu 2,1%, respectiv 41% faţă de aceleaşi perioade ale anului trecut, când au fost procesate 3,9 milioane de tone pentru primele nouă luni ale anului 2016 şi 1,1 milioane de tone pentru al treilea trimestru din 2016, se arată în raportul companiei.

Gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 80,2%, în primele nouă luni ale anului 2017, respectiv 99,3% în trimestrul al treilea, în scădere cu 4,2%, respectiv în creştere cu 31% faţă de aceleaşi perioade ale anului trecut.

În luna august 2017, rafinăria Petromidia a atins un nivel de 540 mii tone de materie primă procesată (reprezentând un echivalent de 17,4 mii tone/zi de operare).

În ceea ce priveşte rafinăria Vega, supusul total de materie primă a fost de 263,6 mii tone în primele 9 luni ale anului 2017, respectiv 111,6 mii tone în trimestrul III, în creştere cu 2,9% respectiv 31,9% faţă de aceleaşi perioade ale anului trecut, când au fost procesate 256,2 mii tone pentru primele 9 luni ale anului 2016 şi 84,6 mii tone pentru trimestrul al treilea 2016.

Gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 106,5% în primele 9 luni ale anului 2017, respectiv de 135,3% în trimestrul al treilea, în creştere cu 3%, respectiv 32,7% faţă de aceleaşi perioade ale anului trecut.

În luna iulie 2017 rafinăria Vega a atins un maxim istoric în ceea ce priveşte cantitatea de materie primă procesată de 39,6 mii tone".

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat valoarea de 1,8 miliarde dolari, pentru primele 9 luni ale anului 2017, respectiv 722 milioane dolari pentru trimestrul III 2017, în creştere cu 8%, respectiv 20% comparativ cu perioadele similare ale anului 2016, se mai arată în raportul companiei.

În al treilea trimestru al anului 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, cotaţiile Platts (FOB Med Italymean), exprimate în moneda de referinţă, USD, au fost, în medie, cu 18% mai mari atât pentru benzină, şi cu 19% pentru motorină, precizează reprezentanţii Rompetrol, adăugând: "Aprecierea de 2,5% a leului în faţa dolarului american a făcut ca creşterea efectivă, în moneda naţională, a celor 2 cotaţii să fie de aproximativ 15% pentru benzină şi motorină.

Pe plan intern, începând cu 1 ianuarie 2017, TVA a scăzut cu 1 punct procentual, de la 20% la 19%, iar accizele la carburanţi au fost reduse cu 7 eurocenţi/litru. Ulterior, accizele la carburanţi s-au mărit cu 32 bani/litru în două etape de câte 16 bani/litru, prima etapă fiind pe data de 15 septembrie 2017.

La sfârşitul lunii septembrie 2017, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 793 puncte de comercializare, incluzând aici reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, CUVE şi RBI".

"Rompetrol Rafinare" operează rafinăria Petromidia, rafinăria Vega şi divizia de petrochimie.

"Rompetrol Downstream" operează reţeaua de benzinării a Grupului şi "Rom Oil" reţeaua de depozite.

Acţionarul majoritar al companiei "Rompetrol Rafinare" este grupul "KMG International", statul român având 44,69% din acţiuni.

Rompetrol Well Services a înregistrat, în primele nouă luni, o cifră de afaceri de 26,1 milioane de lei, cu 26,7% mai mare decât în perioada similară din 2016. Totodată, compania a raportat un profit net de 710.554 lei, la 30 septembrie, faţă de o pierdere de 4,09 milioane de lei, în perioada similară din 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb