REVISTA PRESEI - 03.07.2010

Willy Homner
Revista Presei / 3 iulie 2010

ADEVĂRUL

Pompieri - şi eroi, şi sinistraţi

Peste 50 de jandarmi, pompieri şi poliţişti moldoveni au rămas cu casele pustiite de viitură, în timp ce erau mobilizaţi să-şi salveze semenii din calea apelor. Dumitru Posteucă (42 de ani) din Dorohoi a aflat de la colegi că a rămas fără casă în timp ce îi evacua pe sinistraţii din Rădăuţi-Prut. Jandarmii, pompierii şi poliţiştii au aflat că nenorocirea s-a abătut şi asupra lor chiar în timp ce se aflau în mijlocul puhoaielor. Cu toate acestea, au rămas să-şi ducă misiunea la capăt, după care au plecat să adune ce se mai putea din propriile locuinţe.

Judeţul Suceava, cel mai afectat de inundaţii

2.581 de suceveni au fost evacuaţi din calea apelor, cei mai mulţi în localităţile Grăniceşti - 368, Dolhasca - 361 şi Zvoriştea - 300. Potrivit datelor centralizate la nivelul Prefecturii Suceava, 5.018 case sunt avariate, cele mai multe la Moldoviţa - 282, Marginea - 263 şi Vicovu de Sus - 200. Alte 55 de case au fost distruse complet de puhoaie, iar 19.486 de hectare de teren agricol şi păşune au fost inundate.

În prag de revoltă

Localnicii din Săuceşti au fost ieri după-amiază la un pas de o revoltă populară. Cei peste 2.000 de sinistraţi sunt scandalizaţi că edilii i-au lăsat fără niciun ajutor în mijlocul apelor Siretului, care depăşiseră cu peste un metru cota de avarie şi riscau în permanenţă să rupă digurile construite în jurul localităţii. Premierul Emil Boc a ajuns la un moment dat în comună, dar a refuzat să coboare din maşină când a văzut că este huiduit. "Nu sunt obligat să vă anunţ programul meu şi nici traseul pe care îl fac", le-a răspuns sec prim-ministrul jurnaliştilor.

Bani de la educaţie şi sănătate

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri, la Dorohoi, că sinistraţii vor fi ajutaţi cu materiale de construcţie pentru a-şi reface locuinţele, iar banii vor proveni de la bugetul de stat, prin transferul unor sume de la Educaţie şi Sănătate. "Primul lucru pe care trebuie să îl facă oamenii este să fie solidari unii cu alţii. Cât despre sprijinul Guvernului, se fac evaluări şi vom pune la dispoziţie materialele de construcţie. Banii vor veni de la bugetul de stat. Se va tăia de la Educaţie şi de la Sănătate", a declarat şeful statului.

Scumpiri doar cu TVA

Companiile petroliere au majorat cu prudenţă preţurile la carburanţi. Marile firme din România nu au profitat de creşterea TVA pentru a mări nejustificat preţurile. Începând de joi, şoferii trebuie să scoată din buzunar cu aproape 0,3 lei mai mult pentru un litru de carburant, după ce companiile petroliere au transferat în preţul final majorarea TVA. De exemplu, Petrom, cea mai mare companie locală, a operat o majorare a preţurilor cu 4,1% - 4,3%.

BP îşi vinde din "zestre"

Gigantul petrolier britanic este în negocieri cu China pentru vânzarea unor active energetice în valoare de nouă miliarde de dolari. Aflată într-o serioasă încurcătură mediatică şi financiară din cauza catastrofei ecologice pe care a provocat-o în Golful Mexic, compania caută căi de redresare. British Petroleum (BP) duce negocieri cu un alt gigant petrolier, CNOOC (China National Offshore Oil Corporation), pentru vânzarea de active în Argentina în valoare de nouă miliarde de dolari, a anunţat postul de televiziune Sky News, informaţie pe care BP refuză, deocamdată, să o comenteze.

Fiul lui Voronin, consilier economic la Moscova

Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte comunist al Republicii Moldova, va fi consilier economic la primăria din capitala Rusiei. Voronin jr, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri de peste Prut, anchetat pentru fraudă fiscală, se va ocupa de "optimizarea economiei şi activităţii investiţionale în Moscova". "Probabil că Oleg Voronin este interesat de anumite afaceri în Moscova sau primarul Lujkov vrea să dinamizeze activitatea sa în Republica Moldova", a comentat Constantin Zatulin, membru important al Dumei de Stat.

FMI a aprobat cea de-a cincea tranşă

Consiliul Executiv al FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu România, astfel că va elibera cea de-a cincea tranşă din împrumut, în valoare de aproximativ 900 milioane de euro. Boardul Fondului Monetar Internaţional s-a reunit vineri, 2 iulie, şi a dat undă verde celei de-a cincea tranşă din creditul contractat de Guvern, relatează Realitatea.net.

Se redeschid pieţele volante

Începând de azi şi până pe 12 septembrie, în fiecare weekend, bucureştenii îşi pot face cumpărături în patru pieţe volante amenajate în Piaţa Constituţiei, la Academia Militară, pe strada Omului din cartierul Dămăroaia şi pe Bulevardul Unirii între străzile Mircea Vodă şi Nerva Traian. Pieţele vor fi deschise în intervalul orar 7.00-20.00 sâmbăta şi duminica între orele 7.00-16.00.

EVENIMENTUL ZILEI

Reportaj din barcă: O viaţă întreagă cu apa până la genunchi

Dunărea face un "U" gigantic la Tulcea, iar 200 de familii trăiesc de generaţii în această burtă a fluviului, rupţi de oraş. E singurul loc din România în care inundaţiile sunt o banalitate. Sunt legaţi de mlaştina lor ca de Pământul Sfânt. E o fâşie cu vreo 200 de case pe malul celălalt al Dunării, ruptă de oraşul-mamă, Tulcea, pe care băştinaşii o privesc doar în zare, ca pe un continent separat. E cartierul Tudor Vladimirescu, o mahala înverzită, neschimbată de 100 de ani şi în care toţi îşi vorbesc pe numele mic. E lumea lui Panait Istrati, trăiesc aici de zeci de generaţii şi tot aici vor să moară.

Amânarea asigurării caselor lasă pe drumuri mii de români

Câteva mii de euro putea primi fiecare român căruia i-a fost luată casa de ape, dacă legea asigurării obligatorii nu era tărăgănată în ultimii trei ani. Aşa, rămân în continuare la mâna statului.

Negocierea în lei, punctul de cotitură pe piaţa chiriilor

Cei care şi-au negociat chiriile în moneda europeană ar vrea acum să treacă la lei, speriaţi de posibilitatea ca valoarea euro să ajungă la 5-6 lei. Creşterea cursului euro, până la atingerea unui prag istoric de 4,3 lei, a stârnit panică printre românii care stau cu chirie şi plătesc în euro. "Să negociez cu proprietarul o reducere sau să-i propun trecerea la lei?", este întrebarea celor care stau sub acoperişul altora. Asta cu toate că, după un calcul, diferenţa nu ar fi foarte mare.

Meciul audienţelor TV schimbă cotele vedetelor

În 2010, ştirile Pro TV rămân lider de audienţă, însă Antena 1 tinde să câştige bătălia împotriva lui Măruţă şi a sa "Happy Hour". Sezonul de primăvară al televiziunilor este pe sfârşite. Se pregătesc grilele de vară şi începe sezonul transferurilor şi al noilor planuri pentru un debut în forţă la toamnă. Cotele vedetelor variază mai ceva ca ale Dunării, iar instrumentul de măsură este pe cât de precis, pe atât de necruţător: cifrele de audienţă.

Cine vrea capul lui Emil Boc

PDL-iştii noi şi vechi pun tunurile pe guvern: Cristian Preda îi cere premierului demisia, iar Sever Voinescu, împreună cu vicepreşedintele Ioan Oltean, pledează pentru "remaniere urgentă". Emil Boc ar trebui să-şi caute alt job decât cel de premier. Afirmaţia îi aparţine europarlamentarului PDL, profesor de ştiinţe politice, Cristian Preda. Acesta mai consideră că miniştrii Videanu, Blaga şi Berceanu sunt lipsiţi de credibilitate. Preda a remarcat că Elena Udrea a fost singurul ministru care a răspuns atunci când, la întâlnirea de la Snagov, guvernul a fost criticat de preşedintele Băsescu. În afară de demisia lui Boc, Preda mai susţine şi "negocierea unei noi formule de guvernare".

Un nou program anticriză, în lucru la PDL

Majorarea taxelor şi impozitelor suprapusă cu reducerea veniturilor din sectorul bugetar nu face decât să ne ţină în recesiune o perioadă îndelungată spun specialiştii. Pentru "a revigora" sectorul economic, mai mulţi membri ai coaliţei guvernamentale lucrează la elaborarea unui pachet de măsuri de susţinere a creşterii economice, care va fi prezentat luni, în cadrul coaliţiei. Anunţul a fost făcut, astăzi, de ministrul dezvoltării regionale, Elena Udrea, potrivit Mediafax.

Litoralul românesc, trădat de servicii: "An de an, improvizăm cum putem"

Bulgaria are cele mai bune preţuri pentru ofertele all-inclusive, în timp ce grecii lasă din preţ pentru a-şi menţine statutul turistic dobândit, spune consultantul de turism Ciprian Enea, într-o discuţie cu cititorii pe site-ul www.evz.ro. "Atuul României nu este infrastructura", spune Enea, care consideră însă că România are avantajele ei. "Avem hoteluri cu ape termale şi nămoluri unice în Europa, iar pe litoralul românesc al Mării Negre sunt cei mai buni aerosoli din zona de litoral apropiată nouă (inclusiv Bulgaria, Turcia, Grecia)", adaugă specialistul.

Năstase a vândut produse agricole de 300.000 de lei

În ultimul an, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, a obţinut 305.000 de lei din vânzarea de produse agricole, dar are mai puţini bani în conturi. Potrivit declaraţiei de avere completate luna trecută, conturile în moneda naţională s-au "subţiat" faţă de 2009 cu 50.000 de lei, iar cele în valută americană - cu 100.000 de lei. În schimb, dacă anul trecut avea la bancă doar 18 euro, acum are aproximativ 6.000. La capitolul venituri salariale, Năstase a încasat circa 80.000 de lei din leafa de deputat şi circa 115.000 de lei din salariul de profesor universitar la trei universităţi şi o fundaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb