REVISTA PRESEI - 10.03.2012

Willy Homner
Revista Presei / 10 martie 2012

ADEVĂRUL

Românii, persoane fizice şi juridice, au 2 miliarde de euro în fondurile mutuale

Fondurile mutuale de investiţii româneşti au ajuns în februarie la active de 1,65 miliarde de euro. Alte 297,8 milioane de euro se află în fondurile mutuale înregistrate în străinatate. La aceste sume se adaugă încă 62 de milioane de euro investiţi în fondurile închise de investiţii. Banii românilor au mers cu preponderenţă, şi în februarie, tot către fondurile mutuale şi de obligaţiuni. Valoarea activelor nete ale fondurilor mutuale de investiţii româneşti s-a majorat şi în luna februarie cu o rată lunară de 3,3% ajungând la nivelul de 7.176 de lei (1,65 miliarde de euro). Potrivit statisticilor publicate de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF), şi valoarea activelor fondurilor străine distribuite în România, a evoluat în acelaşi sens.

Fondurile monetare, preferatele investitorilor

Statisticile AAF arată că fondurile mutuale locale monetare deţin în continuare cea mai mare cotă de piaţă (peste 45% din totalul activelor fondurilor deschise de investiţii, OPCVM), cu peste 3,8 miliarde de lei. Această categorie de fonduri fiind dealtfel preferată de investitori. În luna februarie, aceştia au adus în fondurile monetare 239 de milioane de lei, şi au retras 114, ceea ce înseamnă că valoarea subscrierilor nete a fost de circa 125 de milioane de lei. Următoarea categorie de fonduri preferată de investitori, cele de obligaţiuni (atât cele româneşti cât şi cele înregistrate în străinătate), a atras subscrieri de 78 de milioane de lei şi au avut răscumpărări de 31,4 milioane lei.

Speriaţi de criza euro, islandezii se gândesc să adopte dolarul canadian

Aflată într-un proces dificil de refacere economică, şi având la orizont adoptarea monedei unice europene, Islanda nu scoate din calcul alte posibile alternative. Una dintre acestea fiind o eventuală trecere de la krona islandeză la dolarul canadian. Pe fondul îngrijorărilor privind viitorul monedei unice, pus sub semnul îndoielii de evoluţia imprevizibilă a crizei datoriilor suverane din Europa, mediul politic şi de afaceri islandez ia în calcul schimbarea monedei naţionale nu cu euro, ci cu o monedă considerată a fi mult mai de încredere. Ideea adoptării dolarului canadian a fost lansată la finele anului trecut de reprezentanţii Partidului Progresist din Islanda - partid liberal, aşezat la dreapta eşichierului politic, ce a obţinut la alegerile din 2009 circa 25% din voturi.

Grecia încheie cu succes schimbul de obligaţiuni suverane de 206 miliarde de euro

Puţin peste 80% dintre creditorii privaţi ai Greciei au fost de acord să-şi schimbe obligaţiunile suverane deţinute cu unele noi, care valorează mai puţin decât jumătate din valoarea netă a celor vechi, fapt care a asigurat succesul acestei operaţiuni. Această restructurare reprezintă un moment istoric în cadrul eforturilor Uniunii Europene de a salva cea mai îndatorată ţară membră. Guvernul Greciei a anunţat, ieri, rezultatul restructurării. 85,8% dintre creditorii privaţi au acceptat schimbul de obligaţiuni. Guvernul a declarat că se va folosi de aşa zisele"clauze de acţiune colectivă" pentru a impune acest schimb asupra majorităţii investitorilor, fapt care va ridica nivelul de participare la 95,7%, anunţă publicaţia financiară "Wall Street Journal".

Morgan Stanley: randamentele noilor obligaţiuni greceşti ar putea sări până la 20%

Randamentele noilor obligaţiuni emise de către statul grec ar putea sări la peste 20%. Riscurile asociate viitoarelor obligaţiuni greceşti, rezultate în urma celei mai mari restructurări de datorii din istorie, sunt imense, susţin analiştii băncii de investiţii Morgan Stanley. "Există mulţi investitori doritori să vândă obligaţiunile suverane ce urmează a le primi, deoarece nu cred că vor primi protecţie suficientă pe piaţa CDS-urilor. Investitorii îşi protejează astfel pariurile pariurile", a declarat a declarat Russ Certo, director la Gleacher & Co în cadrul unui interviu telefonic acordat Bloomberg, făcând referire la titlurile ce urmează a fi emise în cadrul procesului de restructurare a datoriei Greciei.

Viitoarele obligaţiuni elene, vândute deja la preţuri ce indică un nou default

Pieţele financiare estimează că Grecia va intra din nou în încetare de plăţi (default) în viitor. Cel puţin asta spun preţurile la care sunt tranzacţionate pe pieţele nereglementate, obligaţiunile ce urmează a fi emise în urma restructurării datoriei statului elen. Pe piaţa gri, adică în afara reglementărilor impuse de autorităţile de profil, sunt tranzacţionate obligaţiuni greceşti care tehnic încă nu există. Potrivit Mediafax, care citează informaţiile obţinute de Financial Times, noile obligaţiuni pe care Grecia urmează să le emită, pentru a le da investitorilor, se tranzacţionau la preţuri de 17-28 eurocenţi pentru un euro din valoarea lor nominal. Un nivel ce poate indica faptul că pieţele estimează un nou default al Greciei.

Şefa FMI: Riscul unei grave crize în Zona Euro, "pentru moment, depăşit"

Directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a dat asigurări că, pentru moment, nu mai există riscul unei grave crize în zona euro. "În acest moment, se pare că suntem pe calea cea bună. Se pare că cifrele sunt promiţătoare", a declarat doamna Lagarde, despre operaţiunea de restructurare a datoriei greceşti, la postul public de televiziune în emisiunea "Charlie Rose". Investitorii s-au temut că problema Greciei privind situaţia financiară va depăşi graniţele, ajungând în Spania şi Italia. "Cred că riscul real de criză severă este pentru moment exclus", a adăugat ea. Şefa FMI a ţinut să sublinieze că afirmaţiile sale sunt pentru momentul actual, apreciind că "europenii au încă lucruri multe de făcut". "Eu nu sunt pesimistă. Primăvara pluteşte în aer", a mai spus aceasta.

Ungaria promite că va încheia cu bine negocierile pentru un nou acord cu FMI

Ungaria a promis că va grăbi negocierile pentru un nou ajutor financiar din partea Fondului Monetar Internaţional şi al Uniunii Europene. Aceasta din urmă a ameninţat recent Ungaria cu aplicarea de sancţiuni economice în cazul în care guvernul de la Budapesta nu va rezolva problemele care blochează aceste negocieri. Ungaria doreşte un acord cu FMI pentru a reduce costurile de finanţare, a declarat, ieri, Viktor Orban, prim-ministrul ţării. Guvernul doreşte să liniştească îngrijorările investitorilor care consideră că Orban nu mai doreşte acest acord după ce Comisia Europeană a declarat că Ungaria nu respectă precondiţiile necesare pentru ca negocierile să poată începe, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg.

China îngheaţă comenzile de avioane Airbus din pricina taxei UE pe emisiile de CO2

Decizia UE a adus deja EADS, concernul care produce Airbus, pierderi de 100 de milioane de euro. Louis Gallois, preşedintele executiv al EADS (concernul care produce Airbus) a avertizat că guvernul chinez a îngheţat comenzile de Airbus 330 şi 380 din cauza taxei pe emisiile de dioxid de carbon impusă de UE. Taxa europeană ar putea cauza astfel pierderi de 100 de milioane de euro concernului, potrivit "Le Figaro". A venit şi ora represaliilor pentru taxa pe emisiile de CO2, impusă de UE tuturor companiilor aeriene care intră în spaţiul aerian al UE. Taxa a intrat în vigoare pe 1 ianuarie. Toate marile state,inclusiv Statele Unite, China, India, Rusia au denunţat taxa şi au avertizat că nu o vor accepta. China a trecut deja la pasul următor şi a îngheţat comenzile de aparate de zbor Airbus făcute de companiile sale aeriene.

Ponta: Mărirea salariilor bugetarilor e o păcăleală. Oricum, le vom tăia în 2013

Chiar dacă salariile bugetarilor vor creşte în acest an, în 2013 acestea vor scădea din nou, din cauza lipsei de fonduri, a declarat, în această seară, Victor Ponta la Realitatea TV. Dacă mărirea de 16% a salariilor va fi aplicată, nu înseamnă că angajaţii statului îşi recupera sporurile sau primele pierdute, a mai spus liderul PSD. "Noi, în 2013, că rămâne domnul Băsescu la putere sau că venim noi, practic, trebuie să venim să le tăiem salariile înapoi la oameni. E o mare păcăleală. Dacă se majorează acum salariile şi nu se iau celelalte măsuri care înseamnă mai multe locuri de muncă, venituri suplimentare la buget, în 2013, practic, nu ai de unde să le plăteşti", a declarat co-preşedintele USL în cadrul emisiunii "Test de stres" de la Realitatea TV. Acesta a adăugat că Opoziţia nu se va opune acestei măsuri.

Ungureanu i-ar fi spus lui Isărescu că majorează salariile, dar nu a stabilit cu cât

"Premierul i-a spus guvernatorului BNR că va mări salariile, dar că încă nu ştie cu cât, iar guvernatorul a evitat să indice care dintre măsurile aflate în analiza Guvernului este mai bună, respectiv majorarea salariilor sau reducerea CAS, spunându-i doar că în acest caz este vorba exclusiv de opţiunea Guvernului şi că pe el îl interesează să crească consumul în economie", au declarat sursele. Potrivit acestora, Guvernul nu a exclus încă varianta reducerii CAS împreună cu majorarea salariilor pentru bugetari, iar o decizie va fi luată în următoarele săptămâni.

EVENIMENTUL ZILEI

O GREVĂ PARLAMENTARĂ EXTREM DE PROFITABILĂ: 100 de lei pe ora de chiul

Deşi au lipsit, greviştii USL şi-au încasat salariile integral pe luna februarie. Un parlamentar care a chiulit a încasat de zece ori mai mult decât un român care a muncit şi e plătit cu salariul mediu pe economie. Conform unui răspuns primit de EVZ de la Direcţia pentru Relaţii Publice a Camerei Deputaţilor în baza legii 544/ 2001, "pentru absenţele din luna februarie tăierile (anunţate de conducerea Camerei - n.r.) vor fi operate în luna aprilie, deoarece pentru luna februarie prezenţa la lucrări este trimisă în luna martie de secretarul Biroului Permanent către liderii de grup, pentru a motiva sau nu absenţele, apoi listele de prezenţă se întorc la secretar". În traducere, parlamentarii PSD şi PNL au luat salariul integral, deşi au lipsit la fel de integral de la activităţi.

Pro şi contra creşterii salariilor bugetarilor

Economiştii s-au delimitat de politicieni în ceea ce priveşte recuperarea salarială, în 2012. Totul depinde de cum va merge economia. Propunerea făcută, miercuri, de preşedintele Traian Băsescu referitoare la găsirea unei soluţii pentru ca bugetarii să-şi recupereze salariile tăiate cu 25% în luna iulie 2010 prinde tot mai mult contur. Totuşi, se poate observa că se conturează două tabere. Pe de o parte, cea a politicienilor, dispuşi să înţeleagă nevoia de majorare a veniturilor, iar pe de altă parte, cea a economiştilor, care nu resping ideea în sine, însă nu o consideră oportună în această perioadă în care criza încă nu s-a încheiat. "Cred că este o datorie să gândim şi să găsim soluţii pentru ca, undeva în jurul datei de 1 iunie, să reîntregim salariile bugetarilor", declara preşedintele Traian Băsescu. Opoziţia se arată deschisă să accepte măsura.

Întâlnirea MRU-Isărescu: Consumul trebuie reluat, în programul de guvernare există doar recuperarea salariilor

Guvernul şi BNR analizează politicile economice care pot fi aplicate pentru reluarea consumului, necesară pentru asigurarea creşterii economice, în condiţiile în care programul de guvernare prevede însă doar recuperarea salariilor tăiate, nu şi o eventuală reducere a CAS, transmite Executivul după întâlnirea pe care premierul Mihai Răzvan Ungureanu a avut-o ieri cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Este nevoie de o reluare a consumului, pentru creştere economică, şi din acest punct de vedere sunt analizate măsurile de politici economice care pot fi aplicate", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, la sfârşitul întâlnirii.

Cel mai de succes SISTEM BANCAR din lume: cel creat de Mohamed

Sistemul bancar islamic se deosebeşte de sistemul bancar occidental prin faptul că debitorii sunt obligaţi să investească în firme cu acoperire în realitate, fiindu-le interzise speculaţiile financiare. Orice capital varsat trebuie să aiba legatura cu bunuri reale. În acest fel băncile sunt ferite de aşa-numitele "bule speculative". O economie în creştere, un sector bancar cu o istorie de inovaţie şi o populaţie mare de expatriaţi aflaţi în căutarea unui reprezentant de încredere care să se ocupe de banii lor din ţară: toate acestea au contribuit la prezenţa băncilor din Bangladesh printre companiile cu cea mai rapidă creştere din lume. Trei bănci din ţara asiatică se află printre cele 1.000 de companii cotate de bursă, cu cea mai rapidă creştere din lume, într-un top efectuat de publicaţia IB Times. International Business Times 1.000 reprezintă o compilaţie anuală a companiilor cotate la bursă, cu cea mai rapidă creştere, realizată pe seama ratei de creştere anuală, calculată pe trei ani.

Lucian Viziru acuză din sediul DNA: "Mandinga şi Josan au avut pile!"

Lucian Viziru a fost, ieri, la sediul DNA pentru a depune o plângere la adresa organizatorilor selecţiei naţionale a concursului Eurovision, a membrilor caselor de discuri din juriul preselecţiei şi împotriva lui Dan Manoliu, producătorul spectacolului de astăzi de la TVR (ora 21.00), când se va alege reprezentantul României din acest an. "Mandinga şi Josan au avut pile în juriu. Josan are contract cu Universal Music, iar în juriu a fost Sorin Sfârlea, care lucrează acolo. Apoi, unul dintre compozitorii piesei este Keo, care are contract cu Roton, iar în juriu a fost Cătălin Muraru, de la aceeaşi casă de discuri. În spatele trupei Mandinga stă Costi Ioniţă", a explicat Lucian Viziru în plângerea depusă la DNA.

Conferinţă internaţională de turism, la Bucureşti

România va organiza, în toamnă, împreună cu Organizaţia Mondială a Turismului, o conferinţă internaţională despre turismul balnear şi medical în ţara noastră, a declarat Cristian Petrescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. "Vom marca astfel relansarea turismului balnear în România şi sperăm că, odată cu aceasta, reintroducerea ţării noastre în topul destinaţiilor pentru turismul balnear", a afirmat ministrul.

Ruşii l-au jucat pe Kaczynski la două capete

Autorităţile ruse au refuzat să-i permită preşedintelui polonez aterizarea la Smolensk, în aprilie 2010, pentru a-l împiedica să participe la comemorarea masacrului de la Katin, se arată într-un e-mail al agenţiei Stratfor, dat publicităţii de WikiLeaks şi citat de Radio Polonia. Turnul de control a transmis pilotului că o aterizare ar fi riscantă din cauza ceţii. Cu toate acestea, la cererea expresă a preşedintelui polonez, avionul a încercat totuşi să aterizeze şi s-a prăbuşit. Catastrofa s-a soldat cu moartea tuturor celor 96 de persoane de la bord. Printre ei , Lech Kaczynski, soţia şi numeroşi înalţi oficiali civili şi militari. Răzbunarea Moscovei? Informaţiile din e-mail ar fi fost furnizate de un fost ofiţer KGB, recutat de americani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb