REVISTA PRESEI 22.02.2014

Willy Homner
Revista Presei / 22 februarie 2014

ADEVARUL

Protestele din Kiev: Iulia Timoşenko va fi eliberată

Parlamentarii ucraineni au votat un amendament legislativ care permite eliberarea fostului premier Iulia Timoşenko din închisoare, unde se află din 2011 pentru abuz de putere. Practic, parlamentarii au aprobat un proiect care abrogă articolul din Codul Penal în baza căruia a fost condamnată Iulia Timoşenko. Chiar şi acum, după o cădere abruptă din graţie, Iulia Timoşenko are un electorat puternic în Ucraina, oameni dispuşi să înfrunte frigul pentru a cere eliberarea ei. Cu toate că protestele care zguduie Ucraina de trei luni fără întrerupere, reunite în mişcarea Euromaidan, nu au ca unic scop eliberarea Iuliei, un portret imens al fostului premier veghează protestatarii de pe un brad de Crăciun din mijlocul Pieţii Independenţei din Kiev. O eroină comparată cu Ioana D`Arc, mâna de fier în mănuşa de catifea care a strangulat corupţia, dar totodată femeia fără apărare în faţa oligarhilor care au nedreptăţit-o. Iulia Timoşenko este unul dintre cei mai marcanţi politicieni ucraineni din perioada post-sovietică. Este "sufletul" Revoluţiei Portocalii din 2004, moment despre care s-a crezut că va marca ruperea definitivă a clasei politice ucrainene de oligarhie şi de Rusia.

Obama şi Putin au discutat despre acordul semnat de Ianukovici cu opoziţia ucraineană

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au avut vineri o discuţie telefonică în legătură cu situaţia din Ucraina, în care ambii au pledat pentru punerea "rapidă" în aplicare a acordului semnat de putere şi opoziţie, relatează AFP. Cei doi oficiali au convenit în cadrul unei discuţii "constructive" că acordul trebuie pus în practică într-un timp cât mai scurt deoarece el este garantul abţinerii de la violenţe, a relatat un diplomat american, care a vorbit sub protecţia anonimatului. Noul acord semnat între preşedintele ucrainean Viktor Ianukovci şi liderii opoziţiei constituie, în opinia celor doi preşedinţi, "o reală ocazie pentru o soluţionare paşnică" a conflictului. Conform sursei citate, liderul rus, Vladimir Putin, a anunţat că ţara sa doreşte să rămână implicată în procesul de aplicare a acordului, preşedintele american aducând în discuţie şi necesitatea unei intervenţii financiare pentru a stabiliza economia ucraineană.

Ucrainenii scot masiv banii din bancomate. Băncile au decis limitarea retragerilor de numerar

Violenţele recente din Ucraina, soldate cu moartea a cel puţin 100 de persoane, au provocat în mod inevitabil şi o frică a cetăţenilor în ceea ce priveşte economia acestei ţări. În ultimele zile, oamenii iau cu asalt bancomatele şi retrag banii, analiştii economici avertizând că Ucraina se va confrunta cu un faliment dacă nu primeşte rapid o "perfuzie" financiară, scrie AFP. Chiar dacă cea mai recentă tranşa din împrumutul acordat de Rusia, în valoare de 2 miliarde de euro, a fost oferită Ucrainei, populaţia rămâne angoasată în ceea ce priveşte economia ţării şi retrage în mod frecvent banii din bancomate. Primele măsuri luate de bănci au fost să reduca programul unităţilor, precum şi să introducă anumite limite la retragerea numerarului, lucru care a dus la formarea cozilor la bancomate.

Islanda renunţă la integrarea în Uniunea Europeană

Cele mai recente alegeri parlamentare din Islanda au fost câştigate de Partidul Progresului (de centru) şi Partidul Independenţei (de dreapta). Aceste două formaţiuni politice au ajuns la un acord prin care solicită Guvernului de la Reykjavik să retragă candidatura de aderare a ţării la Uniunea Europeană, depusă în anul 2010. Intenţia Islandei de a încheia etapele privind aderarea la UE nu este nouă. La începutul anului 2013, Executivul acestei ţări a decis să dizolve toate organismele de negociere cu Uniunea Europeană. Astfel, noul proiect de lege care vizeaza încheierea negocierilor de aderare cu UE va conţine şi un capitol prin care un nou proces de aderare ar putea fi organizat numai după realizarea unui referendum. O posibilă explicaţie pentru decizia Islandei de a nu mai adera la Uniunea Europeană este că această ţară are un conflict cu blocul comunitar asupra drepturilor de pescuit.

Acţionarii SIF Banat-Crişana ar putea rămâne fără dividende, la propunerea Consiliului de Administraţie

Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana (SIF1) propune acţionarilor ca profitul net de anul trecut, de 80,1 milioane lei (18,1 milioane euro), să rămână la dispoziţia companiei, astfel că 2014 ar urma să fie al doilea an consecutiv în care nu sunt distribuite dividende. "Consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana supune adunării generale ordinare a acţionarilor convocată pentru data de 14/15 aprilie 2014 următoarea propunere, pe baza situaţiilor financiare individual întocmite pentru exerciţiul financiar 2013: repartizarea profitului net aferent exerciţiului financiar 2013, în sumă de 80,1 milioane lei, la Alte rezerve, pentru surse proprii de finanţare utilizabile în viitor conform hotărârii adunării generale ordinare a acţionarilor", se arată într-un comunicat transmis, vineri, de SIF Banat-Crişana Bursei de Valori Bucureşti (BVB). SIF Banat-Crişana a înregistrat anul trecut cel mai mic profit dintre SIF-uri, cu 20% sub câştigul din 2012, de 100,5 milioane lei.

ANPC: Peste 3,4 tone mezeluri retrase şi amenzi de 370.000 lei, în controlul privind salamul suspect

Peste 3,4 tone de mezeluri au fost retrase din magazine şi au fost aplicate amenzi de 370.000 de lei, în cadrul controlului de joi şi vineri, din toată ţara, după depistarea unui salam alterat, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Inspectorii ANPC au constatat nereguli la trei firme, din judeţele Braşov, Mureş şi Sibiu, care ambalau salam produs într-o altă ţară UE, care era comercializat sub diferite mărci. Potrivit reprezentanţilor autorităţii, produsul era adus în ţară în bune condiţii, dar ambalarea era necorespunzătoare, ducând la alterarea produsului, iar termenul de valabilitate al produsului ar fi fost prelungit de firma de ambalare. Inspectorii au găsit inclusiv produse ambalate fără elemente de identificare, ceea ce a condus la concluzia că sunt nesigure şi la scoaterea lor de la comercializare, neconcordanţe între datele produsului original şi cel feliat, capete de salam la care lipsea data durabilităţii minimale, precum şi produse care aveau pe ambalaj steagul românesc, deşi proveneau din UE, fiind doar ambalate în ţară.

Banca Centrală Europeană a scos un profit de 1,4 miliarde de euro în 2013, faţă de 78 de miliarde de dolari produse de Rezerva Federală din SUA

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a crescut profitul în 2013 de la 995 de milioane de euro la 1,4 miliarde de euro, însă rezultatele sale sunt mult în urma altor bănci centrale din lume, care şi-au văzut profiturile urcând masiv datorită operaţiunilor la scară largă cu titluri de stat, obligaţiuni şi alte active, scrie Wall Street Journal. Rezerva Federală a realizat un profit de 78 de miliarde de dolari anul trecut, de două ori mai mult decât în 2007, de când a început să realizeze programe de injecţii de bani pe pieţele financiare, mai scrie sursa citată. De asemenea, în primele nouă luni ale anului fiscal, Banca Angliei a transferat 29 de miliarde de lire sterline, aproximativ 48 de miliarde de dolari, către Trezoreria Marii Britanii, în urma operaţiunilor de achiziţii de active. Suma a dus la diminuarea necesarului de împrumuturi a guvernului. În Japonia, banca centrală a raportat pe şase luni ale anului fiscal un profit net de 3,9 miliarde de dolari. Astfel, Banca Japoniei a realizat profit pentru prima dată în cinci ani.

Gigantul ipotecar Fannie Mae a realizat anul trecut un profit colosal de 84 de miliarde de dolari

Fannie Mae, o entitate imobiliară care a fost naţionalizată de către guvernul SUA în 2008, a realizat în cursul anului trecut un profit de 84 de miliarde de dolari, provenit în special din creşterea preţului locuinţelor şi a unor beneficii contabile. Pe ultimul trimestru câştigul brut a fost de 6,5 miliarde de dolari, în scădere faţă de cele 7,6 miliarde realizate în aceeaşi perioadă din 2012. Gigantul imobiliar va plăti un dividend de 7,2 miliarde de dolari către Trezoreria SUA luna viitoare. Împreună cu cei 114 miliarde de dolari restituiţi anterior, compania va fi plătit suma de 116 miliarde, primită de la stat odată cu salvarea sa, scrie Daily Finance. Împreună cu Freddie Mac, Fannie a fost naţionalizată în septembrie 2008. Fannie Mae şi Freddie Mac deţin sau garantează ipoteci în valoare de circa 5.000 de miliarde de dolari americani. Cele două societăţi nu realizează împrumuturi directe către populaţie. Ele cumpără ipotecile de la bănci, le reîmpachetează sub formă de obligaţiuni, le garantează împotriva falimentului şi apoi le vând către investitori. Această activitate stimulează creditarea

EVENIMENTUL ZILEI

Sindicaliştii CEC Bank se raliază în jurul lui Gheţea, demis de Victor Ponta

După ce premierul Victor Ponta a anunţat că luni va semna demiterea lui Radu Graţian Gheţea din fruntea CEC Bank, sindicaliştii din cadrul instituţiei strâng rândurile pentru a-şi sprijini şeful. Radu Gheţea este preşedintele CEC Bank din anul 2007. Fostul ministru al Finantelor, Daniel Chiţoiu, declara în luna decembrie că nu a fost mulţumit de activitatea CEC Bank şi că a propus o schimbare la nivelul managementului băncii. Declaraţiile au venit după ce preşedintele Traian Băsescu a arătat că fiica sa, Ioana, a luat un credit de la CEC Bank pentru a cumpăra un teren în judeţul Călăraşi. Afirmaţiile şefului statului au generat un adevărat scandal, deşi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, care a analizat contractul de vânzare-cumpărare, a arătat că acesta a fost întocmit cu respectarea legii. Mai mult decât atât, BNR a precizat că la acordarea creditului Ioana Băsescu nu a fost privilegiată.

Dan Radu Ruşanu, şeful caracatiţei din Asigurări. Corupţia din ASF, legiferată prin Ordonanţă de Guvern

Cazul milionarului Ilie Carabulea a scos la iveală nu doar corupţia din Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar şi faptul că instituţia a fost creată, peste noapte, printr-o ordonanţă "cu dedicaţie" iniţiată de Ruşanu în beneficiul personal şi de grup. Mergând pe firul anchetei în cazul milionarului Ilie Carabulea, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au ajuns să probeze faptul că reţeaua de corupţi din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) - de care s-a servit patronul din umbră al firmei de asigurări Carpatica - a atins chiar şi cel mai înalt nivel al instituţiei. Liberalul Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF supranumit "Unchiu'", a fost ieri pus sub acuzare de către procurorii DNA, care au extins urmărirea penală şi asupra lui, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu. Procurorii au stabilit că, în decembrie 2013, "suspectul Dan Radu Ruşanu, în calitatea lui de şef ASF, a făcut presiuni asupra mai multor societăţi de asigurări" pentru a-l impune pe Radu Mustăţea în funcţia de preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Planurile PNL de după ieşirea de la guvernare

Liberalii şi-au pregătit mai multe variante pentru ieşirea de la guvernare, în eventualitatea în care Victor Ponta nu acceptă nominalizările de miniştri pe care le-au făcut. Crin Antonescu nu vrea să depună moţiune de cenzură, au precizat pentru EVZ surse de la vârful conducerii PNL. Liberalii s-au reunit şi ieri la sediul partidului din Bulevardul Aviatorilor, într-o şedinţă informală, pentru a stabili strategia de ieşire de la guvernare. Este ultima întâlnire a liderilor PNL, înainte de expirarea ultimatumului dat de Crin Antonescu lui Victor Ponta, în contextul în care preşedintele PNL este plecat din ţară luni şi marţi. Potrivit surselor EVZ, liberalii iau în considerare trei scenarii pentru săptămâna viitoare, două dintre ele presupunând ieşirea de la guvernare. 1. Depunerea unei moţiuni de cenzură. 2. Opoziţia pasivă. 3. Premierul Victor Ponta acceptă doleanţele PNL.

Miza certificatului de handicap: scutirea de taxe a familiei ministrului Muncii

O simplă citire a legii care conţine drepturile persoanelor cu handicap arată că acestea nu sunt puţine. Astfel, cu cât handicapul este mai grav, cu atât creşte şi multitudinea de avantaje la care ai dreptul, de la cele medicale, la cele fiscale şi de transport. Concret, invalizii de gradul I beneficiază de o indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, de 202 lei, plus un buget personal complementar de 91 de lei (alocat pentru plata taxelor TV, abonament telefonic şi energie electrică). Ei au dreptul de opţiune între indemnizaţie de însoţitor (cei 600 de lei) sau asistent personal plătit de stat. Drepturile fiscale includ scutirea de impozit pe clădirile şi terenul aflat în proprietate, precum şi de la taxele pentru autoturismele adaptate şi pentru utilizarea drumurilor publice. O altă scutire este cea pentru taxa de eliberare a autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţilor economice şi pentru vizarea anuală a acesteia. Un alt drept este acela de a nu plăti taxe vamale şi accize la introducerea în ţară, odată la cinci ani, a unui autoturism, motorete sau motociclete adaptate special pentru folosinţa proprie.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, dă încă o mână de ajutor afacerilor lui Voiculescu

Ministrul Agriculturii ameninţă cu acreditarea consultanţilor pentru proiecte agricole, în condiţiile în care Grupul Grivco, deţinut de Dan Voiculescu, are în componenţă o firmă care are exact acest obiect de activitate. Acreditarea consultanţilor agricoli de către Ministerul Agriculturii, condus de preşedintele PC, Daniel Constantin, ar putea duce la diminuarea concurenţei pentru firma Smart Food Solutions, controlată de fostul său patron său, Dan Voiculescu. În declaraţia de interese a lui Dan Voiculescu, depusă la Senat în iulie 2012, figurează un contract între Smart Food Solutions şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) în valoare de 21.844.800 de lei (circa cinci milioane de euro), având ca obiect "evaluare-selectare pentru cererile de oferte" - exact domeniul pe care Ministerul Agriculturii vrea să-l controleze. Contractul a fost încheiat în prima zi în care senatorul PSD Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, s-a instalat la conducerea Ministerului Agriculturii, la 23 decembrie 2008.

JURNALUL NATIONAL

Cum i-a descoperit Băsescu pe cei mai bogaţi bugetari. Războiul cu "cloaca de incompetenţi" care a atacat prietenul preşedintelui

Într-un comunicat emis vineri, Autoritatea de Supraveghere Financiară afirmă că scandalul iscat în jurul ASF a fost cauzat de controlul efectuat la societatea Astra, dar că va continua să aplice legea în domeniul său indiferent de presiunile care se fac asupra instituţiei. Ideea de autoritate a statului pedepsită pentru un control "unde nu trebuie" reiese şi din înşiruirea cronologică a evenimentelor, alternanţa măsuri ASF - atacuri asupra ASF fiind vizibilă. Între altele, în comunicat se arată că Preşedintele Băsescu şi premierul Ponta cunoşteau nivelul salariilor de la ASF.

Cozmin Guşă, consilierul lui Crin Antonescu

Schimbarea radicală de orientare a preşedintelui PNL din ultimele săptămâni este un rezultat direct al schimbării consilierilor care îi dirijează discursul public. Poziţia de principal sfătuitor al candidatului USL la preşedintia României este deţinută în momentul de faţă, potrivit unor surse liberale de Cozmin Guşă. Situaţia juridică tot mai complicată a acestui consilier de ultimă oră, uşor influenţabil cu promisiuni de stingere a dosarelor deschise de parchet în preluarea Realitatea tv, alimentează motorul de dezbinare al alianţei. Criza politică declanşată de intransigenta lui Crin Antonescu în rezolvarea remanierii Guvernului este influenţată de sfaturile acestui consilier care este apropiat de Palatul Cotroceni prin instituţii din subordinea CSAT şi nu numai. Cozmin Guşă a fost secretar general al PSD, adus de Adrian Năstase în partid, apoi a trecut în echipa lui Traian Băsescu la alegerile din 2004. În 2009 este consilierul lui Mircea Geoana la prezidenţiale. Acum îl sfătuieşte pe Crin Antonescu, forţând o reorientare menită să-l decredibilizeze pe liderul PNL şi aruncându-l pe acesta în braţele lui Băsescu.

Stolojan: Suntem dispuşi să negociem o alianţă cu PNL, dar fără Crin Antonescu

Eurodeputatul Theodor Stolojan a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că nu exclude o posibilă alianţă a PDL cu PNL, după alegerile europarlamentare, dar fără Crin Antonescu. Stolojan a apreciat că într-o astfel de situaţie PNL ar trebui să facă "curăţenie" în partid. "După europene suntem deschişi să discutăm cu partide care sunt ca noi, în opoziţie, şi care fac parte din dreapta, din centru dreapta. Dacă vor ieşi de la guvernare suntem dispuşi să negociem cu PNL. Dacă PNL doreşte să intre în opoziţie în cele din urmă ar trebui să să facă curăţenie în partid. E complicat să te prezinţi în faţa Europei cu oameni precum domnul Antonescu. PNL ar trebui să facă restructurări", a spus Theodor Stolojan, potrivit Agerpres.

Ministerul Fondurilor Europene anunţă un "record absolut". România a încasat într-o singură zi peste 830 de milioane de euro

România a încasat joi, 20 februarie 2014, peste 830 milioane de euro de la Comisia Europeană, sumă solicitată spre rambursare în anul 2013. 'Încasarea sumei de peste 830 milioane de euro într-o singură zi reprezintă un record absolut în istoria atragerii fondurilor structurale şi de coeziune de către România. Aceasta, în condiţiile în care sumele încasare în fiecare dintre anii 2009, 2010 şi 2011 au fost mai mici decât cea încasată astăzi', a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. În acest an, Comisia a rambursat ţării noastre peste 900 milioane de euro. Astfel, suma totală returnată a ajuns la aproximativ 6 miliarde de euro, iar rata rambursărilor a depăşit nivelul 31%. Rata de absorbţie curentă este în prezent de aproximativ 34%, valoarea totală a sumelor pe care România le-a solicitat Comisiei pentru rambursare fiind de aproape 6,5 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb