REVISTA PRESEI 24.082011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 august 2011

ADEVARUL

Rezerva de aur a BNR, alibi pentru Roşia Montană

Afirmaţiile preşedintelui Băsescu privind necesitatea suplimentării rezervei de aur a Băncii Centrale nu justifică urgentarea proiectului Roşia Montană. Mai mulţi analişti din România şi de pe pieţele internaţionale susţin că preţul-record de acum al aurului este unul speculativ, iar aceste cotaţii vor scădea pe viitor. La doar patru zile după ce şi-a manifestat susţinerea faţă de proiectul Roşia Montană, preşedintele Traian Băsescu a afirmat din nou că exploatarea trebuie să înceapă cât mai curând. De această dată a adus drept argument necesitatea ca Banca Naţională a României (BNR) să-şi majoreze rezervele de aur, în contextul în care preţul metalului galben a ajuns la niveluri-record.

Profiturile firmelor, în picaj şi în 2010

Pe fondul scăderii puterii de cumpărare a clienţilor, dar şi a partenerilor de afaceri, companiile au avut vânzări şi randamente mai mici anul trecut, faţă de 2009. Datele de bilanţ ale firmelor pe 2010, publicate ieri pe site-ul Ministerului Finanţelor, arată că majoritatea agenţilor economici au avut performanţe mai slabe decât în 2009. Doar câteva companii de top, cum ar fi Petrom sau Dacia, au fost în măsură să raporteze creşteri ale cifrei de afaceri şi profiturilor în 2010 faţă de 2009. În rest, majoritatea firmelor din diversele domenii ale economiei au avut scăderi ale vânzărilor exprimate în cifra de afaceri, ca şi a profiturilor. De asemenea, mai multe companii au trecut de la profit în 2009 la pierderi în 2010, reise din bilanţurile postate ieri pe site-ul Finanţelor.

Realitatea TV a avut cele mai mari pierderi anul trecut

Majoritatea posturilor TV au funcţionat pe pierderi în 2010. Majoritatea televiziunilor au avut un an 2010 trist, în care cifrele de afaceri au fost în scădere faţă de 2009. În plus, profitul, acolo unde a fost cazul, nu a reuşit să depăşească 800.000 de euro. În schimb, pierderile s-au dus sub pragul de 20 de milioane de euro. Compania Realitatea Media, care operează Realitatea TV, Money Channel, Realitatea FM şi Radio Guerilla, conduce de departe la capitolul pierderi pentru anul 2010, conform datelor publicate ieri de Ministerul Finanţelor, având un minus de 20 de milioane de euro. Totuşi, compania şi-a mai revenit faţă de anul precedent, când televiziunea a avut o pierdere-record de 39 de milioane de euro. La capitolul cifre de afaceri conduce de departe Pro TV SA, care operează posturile Pro TV, Pro TV International, Pro Cinema, Acasă TV, Sport.ro şi MTV.

Victor Ponta îl ameninţă pe Traian Băsescu cu tribunalul

Liderul PSD Victor Ponta îl ameninţă pe preşedintele Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, că îl va acţiona în instanţă dacă nu aduce probe pentru acuzaţiile potrivit cărora Mircea Geoană, pe atunci preşedintele PSD, ar fi primit o sponsorizare din partea Gold Corporation în campania pentru prezidenţialele din 2009. Liderul PSD atrage atenţia că preşedintele e obligat de lege să nu ascundă asemenea indicii, dacă le deţine, şi să le prezinte instituţiilor competente şi dă asigurări că, dacă asemenea ilegalităţi ar fi constatate, nu va ezita să ia măsurile politice corespunzătoare din funcţia de preşedinte al partidului.

S&P, divizată în patru şi fără şef după retrogradarea SUA

La doar trei săptămâni de când "a îndrăznit" să scadă ratingul SUA, agenţia de evaluare financiară S&P trece prin schimbări majore. După retrogradarea SUA, autorităţile americane au demarat două anchete care vizezază Standard&Poor"s. Acum, preşedintele agenţiei a demisionat. Ieri, compania care deţine S&P a anunţat că va diviza agenţia în patru unităţi separate din cauza performanţelor slabe înregistrate de aceasta. Postul rămas vacant va fi preluat de Douglas Peterson, preşedintele diviziei Citibank din cadrul grupului american Citigroup.

Spania ar putea introduce iar supraimpozitarea averilor

Guvernul de la Madrid ia în considerare reintroducerea taxei pe avere, cu numai trei luni înainte de alegerile generale, scrie cotidianul "El Pais". Măsura vine din dorinţa guvernanţilor de a consolida finanţele statului. Taxa, o formă de impozitare a moştenirii, a funcţionat până în 2008, când s-a renunţat la ea. În 2007, ea a adus 2,1 miliarde de euro la bugetul de stat, însă a fost înlăturată ca măsură de stimulare a economiei. Problemele financiare ale statului spaniol continuă, chiar dacă guvernul a reuşit să evite un împrumut extern. Cu toate acestea, rata şomajului a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie - 21,1% în iulie.

Creşterea redevenţelor aduce noi scumpiri

Toate redevenţele miniere şi o parte dintre cele petroliere vor fi majorate, dacă va fi aprobată noua iniţiativă a Finanţelor de modificare a Codului fiscal. Majorarea redevenţelor va aduce mai mulţi bani în bugetul statului, dar va însemna scumpirea produselor rezultate din utilizarea resurselor minerale. În goana de a aduce cât mai mulţi bani la buget, Guvernul vrea să modifice Codul Fiscal în sensul majorării tuturor redevenţelor miniere şi a unora din domeniul petrolier. Vor creşte astfel taxele plătite către stat spre exemplu pentru extracţia de cărbune, de minereuri feroase şi neferoase, de roci pentru construcţii şi de ape minerale. Modificările vor aduce 1,2 miliarde de lei la bugetul de stat până în 2014.

Americanii pierd încă o luptă în faţa chinezilor. China depăşeşte SUA şi devine cea mai mare piaţă pentru computere

China a depăşit Statele Unite ale Americii şi a devenit cea mai mare piaţă pentru computere personale, după trei decenii de dominaţie a americanilor în domeniul deschis de giganţii Apple şi International Business Machines (IBM) din SUA. Livrările de PC-uri în China au crescut cu 14% în cel de-al doilea trimestru al acestui an, ajungând la 18,5 milioane de unităţi, potrivit Bloomberg. În acelaşi interval, livrările în SUA au scăzut cu 4,8%, ajungând la 17,7 milioane de unităţi. Cifrele consolidează rolul consumatorilor chinezi pentru economia mondială, după ce, în 2009, China a devansat SUA şi a devenit cea mai mare piaţă auto din lume.

Roibu: Îmi dau demisia de la Oltchim dacă PCC va garanta cu acţiuni succesul soluţiilor de redresare

Directorul general al combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a declarat că va demisiona din această funcţie în momentul în care grupul german PCC, acţionar minoritar al companiei, va semna un contract cu Ministerul Economiei prin care va garanta cu acţiunile deţinute la Oltchim şi la alte companii că va redresa situaţia combinatului din Vâlcea. "PCC SE figurează printre principalii acţionari minoritari ai Oltchim, însă în realitate este principalul competitor şi adversar al Oltchim, în special datorită atacurilor agresive făcute împotriva companiei şi managementului acesteia", argumentează Roibu într-o informare transmisă investitorilor prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti.

"Cruciaţii" se bat deja pe petrol

Căderea anunţată a regimului Gaddafi dă startul unui nou "război" pentru petrolul libian. Rebelii libieni au început ofensiva asupra complexului rezidenţial din Tripoli, unde se spune că se ascunde colonelul Muammar Gaddafi. Puţine alte ţări dispun de hidrocarburi de aşa bună calitate precum petrolul sweet crude libian, de care depind cele mai multe rafinării. Ţările membre NATO, care au participat la ofensiva aeriană din Libia s-au asigurat deja că firmele lor vor avea acces la câmpurile petroliere din ţara africană.

CURENTUL

Victor Dombrovschi, asociatul fraţilor Pileri, are dublă identitate

Victor Dombrovschi, controversatul partener de afaceri al mafiei italiene din afacerea gunoaielor de pe ruta Napoli-Glina, supranumită şi "afacerea Ecorec", cercetat penal alături de câteva dintre presupusele paravane ale mafiei italiene reprezentate, printre alţii, de Gianni Lapis şi de fraţii Giuseppe şi Sergio Pileri, are dublă identitate. Cunoscut sub numele de Dombrovschi, Victor Dombrovschi, personajul are un trecut extrem de dubios de vreme ce el foloseşte în paralel, în documente oficiale, şi un alt nume. Noi am semnalat deja această "anomalie" şi anul trecut, atunci când am descoperit, într-un document de la Registrul Comerţului, că el se înregistrase ca acţionar la o firmă şi cu numele de Douglas.

72% dintre comercianţii de sucuri verificaţi de ANPC, găsiţi cu nereguli. Nectar din fructe, fără fructe şi răcoritoare chimice

Avertizările de caniculă îi fac fericiţi pe managerii din industria băuturilor, vânzările putând fi duble faţă de o perioadă normală a anului. Din păcate, 72% dintre agenţii economici verificaţi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au fost găsiţi cu nereguli în comercializarea băuturilor răcoritoare. Din cantitatea totală controlată, 164.000 de litri de sucuri, nectaruri şi băuturi racoritoare nu se încadrau în prevederile legale în vigoare, privind protecţia consumatorilor.

În Tripoli se află aproximativ 50 de cetăţeni români care au refuzat evacuarea de pe teritoriul Libiei

Aproximativ 50 de cetăţeni români care au refuzat anterior evacuarea de pe teritoriul Libiei se află în prezent la Tripoli, iar din cauza situaţiei de securitate precare nu mai există deocamdată nicio posibilitate reală de evacuare a acestora, a informat ieri Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea AGERPRES. Ministerul Afacerilor Externe subliniază că a acordat întreaga atenţie evacuării cetăţenilor români care se aflau în Libia înainte de începerea acţiunilor militare în teritoriu, fiind repatriaţi 739 de cetăţeni români. Potrivit sursei citate, în prezent deplasarea în Tripoli presupune riscuri majore, în condiţiile în care au loc schimburi de focuri între rebeli şi forţele guvernamentale.

CURIERUL NATIONAL

Unde se va opri febra aurului?

Economiştii spun că preţul metalului preţios va continua să crească, ţinând cont de situaţia economică mondială. Preţul aurului a depăşit ieri 1.900 de dolari pe uncie, ajungând la un nou record, pentru a patra şedinţă consecutivă, în contextul în care investitorii sunt îngrijoraţi de evoluţia economiei mondiale şi preferă metalul preţios drept refugiu. Cotaţia acestuia a avansat pentru a şaptea şedinţă consecutivă şi este cu 16% mai mare, comparativ cu luna trecută, acesta fiind cel mai mare câştig lunar înregistrat din septembrie 1999. Până la finele anului, cotaţia aurului ar putea ajunge la 2.000 de dolari uncia.

Traian Băsescu: Nu-mi plac spectacolele de la DNA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, într-o emisiune televizată, că nu-i plac "spectacolele de la DNA", precizând că "şeful DNA a fost înştiinţat despre această situaţie". Băsescu a spus că nu a intervenit pentru niciun dosar. "Nici pentru politicieni, nici pentru alte persoane", a spus Băsescu. Şeful statului a spus că poate fi susţinut un proiect al opoziţiei care să vizeze uninominalul necompensat.

Spania vrea să limiteze datoria de stat prin Constituţie

Guvernul spaniol intenţionează să modifice Constituţia înainte de alegerile generale din luna noiembrie pentru a include în legea fundamentală prevederi care să limiteze datoria de stat, asigurând stabilitatea Guvernului pe termen mediu şi lung, a declarat ieri premierul Zapatero, citat de Reuters, informează Mediafax. Premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero a arătat că a discutat cu principalul partid de opoziţie, stabilind că este "fezabil" să includă noi propuneri în Constituţie înainte de încheierea mandatului. Liderul Partidului Popular a afirmat la rândul său că formaţiunea de opoziţie va susţine orice modificare constituţională efectuată cu scopul de a limita cheltuielile publice. Spania va organiza alegeri generale pe 20 noiembrie.

Sarkozy se întâlneşte azi cu omologul său chinez

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, va face astăzi o vizită în China, unde se va întâlni cu omologul său Hu Jintao, informează China Daily. Cei doi vor discuta modalităţi de rezolvare a recentelor turbulenţe din pieţele financiare şi despre soluţiile care ar trebui să pună capăt recesiunii. Nicolas Sarkozy se va opri în Beijing, în timpul unei călătorii în teritoriu francez din Oceanul Pacific, Noua Caledonie, unde va purta discuţii cu mai mulţi lideri mondiali pe tema crizei din pieţele financiare mondiale, conform Reuters.

EVENIMENTUL ZILEI

Incredibila poveste a lui Ovidiu Rusu care din puşcărie ţepuia oamenii şi apoi intra în direct la OTV

Ovidiu Rusu, cel mai spectaculos ţepar român, a făcut avere stând în închisoare şi dându-se prim-procuror. Incarcerat într-o celulă a penitenciarului Botoşani, cariera de escroc a rădăuţeanului părea să se fi sfâşit. În realitate, celula avea să devină biroul "magistratului" Ovidiu Rusu, iar din spatele gratiilor avea să strângă o adevărată avere. Cu o minte ageră, mai multe cartele de telefon, cunoştinţe juridice şi beneficiind de fratele său, Silvestru Rusu, care îi falsifica fel de fel de documente, Ovidiu Rusu a reuşit să pună la cale o mega escrocherie.

Cutremur de 5,9 grade în SUA: Pentagonul şi Congresul, evacuate | FOTO & VIDEO

Un cutremur de 5,9 grade s-a produs în SUA la ora locală 13.51 (20.51 ora României). Pentagonul, sediul Congresului şi mai multe clădiri din New York au fost evacuate. Este al doilea cutremur de peste 5 grade produs pe teritoriul SUA în ultimele 24 de ore. Primul a fost estimat la 5,3 grade şi s-a produs înainte de miezul nopţii (08.46 ora României). Autorităţile au anunţat că mai multe persoane au fost rănite uşor. Casa Albă, clădirile adiacente, FBI şi Departamentul de Justiţie şi-au reluat activitatea, după ce fuseseră evacuate. Compania feroviară Amtrak a anunţat că circulaţia trenurilor între Washington şi Baltimore a fost perturbată, dar niciun pasager nu a fost rănit. Zborurile de pe aeroporturile John F.Kennedy, din New York, şi Newark suferă întârzieri, în timp ce autorităţile inspectează turnurile de control şi pistele, au anunţat autorităţile.

Sebastian Lăzăroiu, despre Ponta şi Antonescu: Preşedintele "i-a ajutat" pe amândoi să câştige în partidele lor

Cum a ajuns la Sebastian Lăzăroiu la Cotroceni. Cum a anticipat căderea lui Ceauşescu şi scorul revenirii lui Traian Băsescu, după suspendare. Cine conduce maşina "copilotului" Ponta, câte zile ar putea rezista în campanie electorală Crin Antonescu. Cine joacă ping-pong cel mai bine la Cotroceni. Cum a slăbit 30 de kilograme. Cotroceniul se simte bine dacă intră în alegeri cu Ponta şi Antonescu. Şeful statului a "pus puţin umărul" să fie aleşi în partidele lor, dar se teme că nu va reuşi să-i ajute să stea la cârma formaţiunilor lor politice până la vară. Şi asta pentru că membrii partidelor pe care le conduc şi-au dat seama că sunt dirijaţi pe drumuri înfundate.

Ioan Oltean: PSD pregăteşte terenul pentru despărţirea de PNL

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, consideră că declaraţiile liderului PSD, Adrian Năstase, cum că în interiorul USL, PSD şi PNL vor avea probleme în a-şi armoniza poziţiile, sunt un prim indiciu că PSD pregăteşte terenul pentru despărţirea de PNL. "Ne era clar încă de la începutul formării Alianţei Socialiste că aceasta nu reprezintă decât un experiment de etapă pentru PSD, lucru care devine din ce în ce mai clar. Contextul alegerilor parţiale din Maramureş şi Neamţ reprezintă doar un pretext de comunicare în strategia politică gândită de fostul premier", susţine secretarul general al PDL.

Roşia Montană - câştigul României între mit şi realitate

Una din criticile cel mai des aduse proiectului minier de la Roşia Montană este că România şi românii nu au parte de beneficii suficiente de pe urma proiectului. La originea criticilor legate de beneficiile proiectului pentru România se află participaţia statului, de 19,3% din acţiunile companiei care vrea să exploateze aurul de la Roşia. Pentru publicul larg, mai puţin de o cincime dintr-o afacere cu aur reprezintă, la nivel intuitiv, prea puţin. Asta, cu atât mai mult cu cât preţul aurului pare să atingă un nivel record de la o zi la alta. Astfel, la nivelul percepţiei publice se naşte pentru mulţi ideea că, în Apuseni, în acest proiect ceva e putred.

FINANCIARUL

Rocada pe piata marilor retaileri. Carrefour a cedat pozitia de lider rivalului Kaufland

Anul trecut a fost unul foarte propice pentru businessul Mega Image si Profi. Patru dintre cele mai mari lanturi de magazine au inregistrat pierderi in 2010. Compania Carrefour, cea care in ultimii ani a detinut pozitia de lider in retailul modern de bunuri de larg consum (exceptand sectorul cash&carry), a cedat locul in favoarea rivalei Kaufland, potrivit datelor financiare publicate pe site-ul Ministerului de Finante. Astfel, potrivit sursei citate, dupa o pierdere de 10% din cifra de afaceri in 2010, de la 4,3 mld. lei in 2009 la 3,9 mld. lei in 2010, Carrefour a coborat pe locul 3 dupa Metro Cash&Carry si Kaufland in ceea ce priveste cifra de afaceri.

Criza economica mondiala i-a ocolit pe ,,baietii destepti" din energie. Toti au scos profit

Comertul cu energie se deruleaza printr-o mana de oameni care invart peste 1 miliard de euro. Cea mai profitabila companie este Alpiq Romenergie, iar cele mai mari afaceri le-a raportat Tinmar Ind. Asa-numitii ,,baieti destepti" din energie au raportat in 2010 cifre de afaceri in crestere pe fondul unui avans usor al consumului de electricitate, se arata in raportarile financiare prezentate pe portalul Ministerului Finantelor. De asemenea, toate companiile independente care deruleaza afaceri cu energie electrica au incheiat anul pe profit. Acestea fac afaceri de peste 1 miliard de euro si foarte rar se intampla ca una dintre firme sa aiba mai mult de 15-20 de angajati.

SIF-urile si FP au pierdut in august cat au castigat in sapte luni

Analistii vad posibila o crestere cu 50% a cotatiilor in urmatoarele 12 luni. Noul val al scaderilor care au afectat pietele de capital din luna august a "taiat" peste 300 de milioane de euro din valoarea cumulata a SIF-urilor si Fondul Proprietatea, care in acest fel au pierdut tot ce au castigat in 2011. Portofoliile detinute, precum si discountul ridicat fata de activul net mentin inca un potential ridicat pentru titlurile SIF in urmatorul an, analistii estimand preturi tinta cu peste 50% mai mari decat in prezent. Chiar daca nu au mai oferit randamentele ridicate din perioada 2003-2007, actiunile SIF-urilor au ramas printre preferatele investitorilor, prin prisma lichiditatii ridicate.

Finantarile externe pentru companii s-au redus cu 1 mld. euro, dublu fata de 2010

Potrivit BNR, datoria externa privata pe termen mediu si lung a atins la finalul lunii iunie minimul ultimilor doi ani, de 36,4 mld. euro. De la declansarea crizei, ponderea acesteia in total s-a diminuat de la 67% la 48,9%. La finalul lunii iunie, datoria externa privata pe termen mediu si lung a scazut, fata de mai, cu 531,3 milioane de euro (1,4%), la 36,39 mld. euro. Datele publicate de Banca Nationala indica, pentru finalul semestrului I, nu numai nivelul minim al acesteia din ultimii doi ani, ci si cea mai mare scadere lunara din primele sase luni.

Analistii firmei lui Roubini: Marile probleme nu vin din zona economicului, ci a socialului

Statele din Europa emergenta pot fi puternic supuse contagiunii unei noi recesiuni. Economistul care a prevazut criza economica internationala se asteapta la o revolutie sociala generalizata. Dereglarile macroeconomice din tarile emergente ale Uniunii Europene in acest moment se manifesta prin acumularea unui grad de nesiguranta "importat" din tarile zonei euro. Dupa cum se arata intr-o analiza a compa­niei de consultanta Roubini Global Economics, riscurile legate de structu­rile de finantare din tarile Europei de Vest induc in tarile din Europa Centrala si de Est vulnerabilitati noi la socurile economice externe, dar si interne.

Fratila il acuza pe Fercala de inselaciune

Fostul arbitru din Divizia A de fotbal Cons­tantin Fratila, minoritar al COMCM Cons­tanta, a propus celorlalti actionari inaintarea unei plangeri penale impotriva sefului SIF Transilvania Mihai Fercala, acuzandu-l pe acesta de inselaciune si prezentarea de date false in legatura cu preluarea firmei Scut Constanta. Fratila il suspecteaza pe Fercala si pe un fost presedinte CA al COMCM, Stan Iulian, de inselaciune, abuz in serviciu si de prezentarea unor situatii financiare nereale in cadrul tranzactiei prin care SIF Transilvania a vandut catre COMCM 64% din actiunile Scut.

JURNALUL NATIONAL

Legea "Big Brother" şi cetăţeanul-infractor

Actul normativ ar putea fi transmis către Parlament, în septembrie, spre aprobare în procedură de urgenţă. Potrivit Legii "Big Brother", furnizorii de reţele publice de comunicaţii şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului vor avea obligaţia de a asigura, pe cheltuială proprie, crearea şi administrarea unei baze de date, în format electronic, în vederea reţinerii, pentru o perioadă de şase luni de la data efectuării comunicării, a următoarelor categorii de date: datele necesare pentru urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări; datele necesare pentru identificarea destinaţiei unei comunicări; datele necesare pentru a determina data, ora şi durata comunicării; datele necesare pentru identificarea tipului de comunicare; datele necesare pentru identificarea echipamentului de comunicaţie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament; datele necesare pentru identificarea locaţiei echipamentului de comunicaţii mobile.

SUE, finalul UE

Ideea Statelor Unite ale Europei este, în opinia fostului ministru al Afacerilor Externe Teodor Me­leşcanu (foto), o idee de fi­na­litate a pro­iectului european, nu una de actualitate. "Este o idee care ţine de o evoluţia în timp a Uniunii Europene. Nu cred că Europa are vreo şansă, dacă nu reali­zea­ză un asemenea proiect pe termen lung. La ora actuală, competiţia la nivel glo­bal este între mari continente, iar UE, ca să reziste acestei competiţii, trebu­ie să strângă rândurile, dar asta se va întâmpla pas cu pas, într-o evoluţie foarte normală. Din punc­tul meu de vedere, nu e o idee de actualitate, ci o idee de fi­nalitate", a declarat ieri Me­leş­ca­nu.

Gold Corporation: Simple speculaţii

O reacţie a venit ieri şi din par­tea companiei invocate atât de Victor Ponta, cât şi de preşedintele Băsescu, Gold Coporation, care a negat într-un comunicat existenţa oricăror legături financiare, directe sau indirecte, cu orice partid. "Între compania RMGC şi orice partid politic sau orice candidat la funcţii publice din România nu există nici o legătură de ordin financiar, indiferent de natura acesteia, şi nici un fel de contract de cola­borare, indiferent de natura pe care această colaborare ar putea-o avea", precizează sursa citată. Făcând referire la solicitarea lui Ponta de a face publice toate cheltuielile, reprezentanţii companiei spun că informaţiile financiare sunt disponibile şi pe site.

România poate să reintre în criză

Ţara noastră se situează "undeva între 6 şi 7", pe o scară de la 1 la 10, unde 10 ar însemna recesiune, a declarat fostul premier Theodor Stolojan. Riscurile pentru economie provin acum din exterior şi pot afecta exporturile şi fluxurile de capital. "România are o datorie publică mică, dar are o datorie externă, făcută în principal de sectorul privat şi de sectorul public, care a atins 97 de miliarde de euro. Deci, orice defecţiune în fluxurile de capital pentru refinanţarea sau plata la scandenţă a acestei datorii externe sigur că ne-ar provoca probleme", a afirmat el. Cel mai mare risc este ca pentru 2012 să nu se realizeze creşterea economică proiectată de 3,5%, ceea ce ar însemna că nu se poate atinge reducerea deficitului bugetar de la 4,4% în acest an la 3%.

NATIONAL

Ce spun miliardarii despre impozitarea marilor averi

In timp ce atat prin Europa cat si prin America ideea impozitarii suplimentare a averilor capata contur, majoritatea oamenilor de afaceri din Romania sustin ca demersul este populist. Provocarea lansata de Warren Buffett miliardarilor americani, referitoare la ajutorul pe care acestia ar trebui sa-l dea economiei Statelor Unite, are ecou si peste Ocean. Mai exact in Franta, unde 16 dintre cei mai renumiti oameni de afaceri s-au oferit si ei sa plateasca "o contributie exceptionala" pentru a pune umarul la insanatosirea finantelor publice.

Ieri invarteau milioane de dolari, azi vand gogosi

Dupa ce criza din 2008 i-a lasat lefteri, smecherasii de pe Wall Street sunt acum in cautare de afaceri micute, dar din care sa iasa cash-ul. Au pariat tot si au pierdut, ultimii ani fiind de cosmar pentru bancherii care pana mai ieri invarteau milioane de dolari. Cum de investitii pe termen lung si speculatii pe bursa nici nu mai poate fi vorba, smecherii de pe Wall Street s-au reprofilat pe business-uri marunte care insa le baga bani imediat in buzunare.

Vanghelie il trimite pe Ponta la munca de jos

Rezultatele partialelor l-au ingrijorat serios pe Marian Vanghelie. Care isi trimite sefii sa bata tara, daca vor cu adevarat sa castige alegerile. Interesant este ca Vanghelie ia esecul electoral doar in numele PSD, nu in cel al USL, ceea ce arata ca relatia PSD-PNL nu functioneaza si pace buna la Bucuresti. Ca o dovada in plus ca liberalismul nu-i prieste neam, fostul lider al social-democratilor bucuresteni nu sufla o vorba despre contributia, respectiv responsabilitatea, liberalilor in alegerile din Neamt si Maramures.

Strategie secreta: PDL ar vrea sa comaseze alegerile locale cu cele parlamentare

Potrivit unor surse din coalitia de guvernare, democrat-liberalii ar vrea comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Este o strategie strict secreta care porneste de la pretextul economiei de bani si care, pentru a fi pusa in practica, are nevoie de solutii legale urgente. Se pare ca subiectul comasarii alegerilor din 2012 s-ar fi discutat la ultima sedinta a coalitiei de guvernare de luni. Unirea parlamentarelor cu alegerile locale se loveste insa de mai multe obstacole. Primul scenariu ar fi ca alegerile parlamentare sa fie devansate in luna iunie, in loc de noiembrie.

PUTEREA

Urmează disponibilizări masive în companiile de stat

Guvernul pregăteşte disponibilizări masive la companiile de stat pentru a acoperi "găurile negre" din economie. Aceasta în condiţiile în care premierul Emil Boc susţinea, nu cu mult timp în urmă, că nu vor mai fi concedieri. Boc şi-a schimbat declaraţiile însă, după ce şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a recomandat ca societăţile de stat care au pierderi să se restructureze, să se privatizeze sau să se închidă. Şi Banca Mondială a recomandat recent reforme în mai multe domenii, care implică restructurări în societăţile şi companiile naţionale. Datoriile societăţilor de stat se ridică la ora actuală la circa 20 de miliarde de lei.

Băncile fac bani şi din sărăcie

Criză, criză, dar băncile tot fac profit. Ceva mai mic decât altădată, dar nu de neglijat. Aceasta, în condiţiile în care ultimul an a fost poate cel mai dificil din punct de vedere economic şi în ciuda faptului că activitatea de creditare a fost aproape inexistentă. Analiştii explică aceste profituri prin câştigurile obţinute de bănci de la clienţii persoane fizice şi juridice care au contractat credite în anii de "boom", dar şi prin operaţiunile pe care băncile le derulează în mod independent acţiunii de creditare.

ROMANIA LIBERA

Cum se spulberă miliardul lui Niculae

În 2009, România s-a trezit cu un miliardar surpriză alături de Dinu Patriciu şi Ion Ţiriac. Averea lui Ioan Niculae s-a dublat într-un singur an, la 1,2 miliarde de euro iar omul de afaceri a urcat de pe locul 11 în topul Forbes direct pe 2. L-au ajutat preţul mare al îngrăşămintelor la export şi preţul mic al gazelor româneşti. De anul acesta, gazele s-au scumpit iar preţul preferenţial nu dă semne să se întoarcă. Aşa că Niculae a închis jumătate din cele şase fabrici. Ce urmează?

De ce nu ar fi suficient 51% pentru USL

Viitorul premier va fi numit din cadrul USL doar dacă unul dintre partidele Uniunii obţine majoritatea parlamentară, spune Traian Băsescu. În replică, USL ameninţă cu suspendarea preşedintelui. Ambele tabere mizează pe propria interpretare a Constituţiei. Băsescu a explicat că articolul 103 din Constituţie, care se referă la desemnarea premierului, nu vorbeşte de majoritatea obţinută de alianţe, ci doar de partide.

"Băieţii deştepţi", mai răi decât comuniştii!

"Băieţii deştepţi" - cum îi numea odată preşedintele Băsescu referindu-se la cei din energie - au dat de curând o lovitură excepţională, de miliarde de euro! Statul a pierdut în favoarea "băieţilor deştepţi" controlul asupra Fondului Proprietatea, constituit numai din active comerciale la societăţi controlate de stat. Şi "băieţii deştepţi" au reuşit acest lucru acaparând participaţii la Fondul Proprietatea aproape pe daiboj, căci au făcut-o la maximum jumătate din valoare. Fondul Proprietatea, fiind creat, chipurile, pentru a despăgubi pe cei deposedaţi abuziv de către regimul comunist de proprietăţi ce nu mai pot fi acum retrocedate, din diferite motive, în natură, "băieţii deştepţi" realizează a doua confiscare a acestor proprietăţi, mai ceva decât cea comunistă!

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai profitabile companii din România

Doar patru companii au avut anul trecut profit de peste 100 mil. euro, reiese din datele publicate ieri pe site-ul Ministerului Finanţelor. Cele mai profitabile 20 de com­panii din România au realizat în 2010 un profit net cumulat de 1,77 miliarde de euro, în creştere cu 2,3% faţă de anul anterior, arată o analiză a Ziarului Financiar asupra bilanţurilor depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice. O parte din rezultatele financiare au mai fost prezentate în piaţă, dar cifrele oficiale pentru cea mai mare parte a companiilor au devenit publice doar de ieri. OMV Petrom a rămas de departe cea mai profitabilă firmă din România, cu un rezultat net de 427,4 mil. euro şi o marjă de profit de 13%. Firmele din top 20 au avut o marjă medie a profitului de 10,4%.

România a avut cea mai mare creştere a recoltei de grâu dintre ţările de la Marea Neagră, după Rusia

România este pe locul doi ca nivel al creşterii producţiei de grâu în 2011 între ţările agricole cu ieşire la Marea Neagră, una din zonele recunoscute pe plan mondial ca mari producătoare de grâu. Producţia de grâu a crescut în România cu 26%, la 7,2 milioane de tone. În Rusia avansul a fost şi mai mare, acesta ridicându-se la 35%. Fermierii ruşi au recoltat în acest an în total 56 de milioane de tone de grâu. Ceilalţi producători din regiune, Ucraina, Turcia şi Bulgaria, au obţinut la rândul lor producţii de grâu mai mari cu până la 25% faţă de cele de anul trecut, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA).

Ce ar însemna Statele Unite ale Europei despre care vorbeşte preşedintele Traian Băsescu şi cum ar arăta România în această uniune

Recent, preşedintele României Traian Băsescu a susţinut necesitatea realizării Statelor Unite ale Europei (SUE) şi a avertizat că numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară. Unii analişti apreciază că transformarea zonei euro în SUE ar fi singura soluţie prin care uniunea monetară poate ieşi fără modificări de structură din criza datoriilor. Alţi analişti consideră însă că acest proiect este o utopie în contextul actual, când Europa se confruntă cu un evident deficit de leadership.

Topul ţărilor după capitalizarea bursieră. Vedeţi aici cum pieţele emergente au câştigat lupta cu economiile dezvoltate în ultimii cinci ani

Statele Unite deţin 29% din capitalizarea burselor de la nivel mondial, însă ponderea pieţelor americane în total este cu aproape 7% mai mică decât în urmă cu cinci ani, potrivit unor statistici publicate de firma de brokeraj americană Bespoke Investment Group. În schimb, China, care în august 2006 era abia a 15-a piaţă din lume, a ajuns în prezent pe locul al doilea, cu o cotă de 7,9%, depăşind Japonia, ceea ce arată anvergura pe care au luat-o în ultimii ani pieţele emergente, mult mai dinamice. Şi bursa de la Hong Kong a crescut puternic, urcând pe locul cinci, cu o pondere de 4,9% în capitalizarea globală, depăşind pieţe altă dată mai mari, precum Marea Britanie, Franţa şi Germania. Capitalizarea burselor mondiale era la finele lunii iulie de 56.269 de miliarde de dolari, în creştere cu 20% faţă de începutul anului, conform statisticilor World Federation of Exchanges. În august, bursele mondiale au pierdut circa 10% din capitalizare.

Banca centrală germană critică dur planul de salvare a zonei euro

Planul prin care liderii europeni încearcă să scoată zona euro din criza datoriilor suverane va şubrezi fundaţiile uniunii monetare şi ar putea accentua tendinţa statelor de a acumula datorii, au avertizat oficialii băncii centrale germane, Bundes­bank, adoptând astfel o poziţie fermă împotriva unui acord pentru care cancelarul german Angela Merkel va trebui să câştige aprobarea guvernului, scrie The Wall Street Journal. Acordul, convenit la summitul din 21 iulie, necesită aprobarea membrilor zonei euro. Acesta "slăbeşte fundaţiile uniunii monetare", care se bazează pe "responsabilitate fiscală şi disciplină prin intermediul pieţelor de capital", se arată într-un raport lunar al Bundesbank.

Vasilescu: Consiliul de Administraţie al BNR nu poate să nu ia în discuţie opţiunea strategică lansată de preşedintele României de a-şi mări rezerva de aur

Banca Naţională va lua în discuţie opţiunea strategică exprimată de preşedintele României Traian Băsescu cu privire la majorarea rezervei de aur în condiţiile în care aurul revine peste tot în atenţie odată de pieţele financiare sunt extrem de tensionate, iar investitorii fug de hârtii şi caută plasamente mai sigure. Dar această opţiune exprimată de preşedintele Băsescu va suporta mai multe analize în cadrul Consiliului de Administraţie al BNR.

Cine sunt cei nouă care trebuie să decidă majorarea rezervei de aur. Cinci voturi sunt necesare pentru a decide soarta a 100 de tone de aur

Majorarea rezervei de aur a BNR, opţiune exprimată luni seară de preşedintele Traian Băsescu în susţinerea controversatului proiect Roşia Montana, stă în mâna celor nouă membri ai Consiliului de Administraţie a Băncii Naţionale. Cei nouă membri au fost numiţi în octombrie 2009 de Parlament pentru un mandat de 5 ani. Conducerea executivă este asigurată de Mugur Isărescu, guvernator al BNR din 1990, Florin Georgescu, prim viceguvernator, la al doilea mandat, Bogdan Olteanu, viceguvernator la primul mandat şi Cristian Popa, viceguvernator la al treilea mandat. Ceilalţi cinci membri ai Consiliului de Administraţie sunt : prof. Universitar la ASE Marin Dinu, prof. univ.Nicolae Dănilă, fost preşedinte al celei mai mari bănci din România- BCR-, prof. univ. Virgiliu Stoenescu, conferenţiar universitar Agnes Nagy şi Napoleon Pop.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb