REVISTA PRESEI 24.09.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 septembrie 2015

ADEVARUL

Iohannis, după Consiliul European: Comisia a lansat două proceduri de infringement împotriva României

Klaus Iohannis, la finalul Consiliului European: "Am avut o şedinţă foarte bună. A fost, dacă ne gândim la tema migraţiei, probabil, cea mai bună întâlnire de pînă acum, o întâlnire în care s-au abordat problemele de fond. Dacă vrem să gestionăm eficient fenomenul migraţiei, trebuie să mergem la cauza acestui fenomen. Să încercăm să intervenim în Siria pentru a termina conflictul de acolo. UE singură nu poate să facă acest lucru, dar poate contribui la acest lucru. A doua temă: Importanţa care trebuie acordată zonelor sigure din jurul ţărilor de criză: Iordania, Liban, Turcia, ţări unde se găsesc foarte mulţi refugiaţi. A fost propus un ajutor substanţial pentru programul alimentar mondial. România a decis să aloce 300.000 de euro pentru următorii 3 ani. Trebuie întărită frontiera externă a UE. Este nevoie să combatem acele reţele care se ocupă cu refugiaţii care vor să treacă dintr-o ţară în alta. O altă temă: formarea de centre unde refugiaţii vor fi înregistraţi. Să fie trimişi ori înapoi, ori mai departe într-o ţară ţintă.

Medic sirian stabilit în România: "Cele mai vechi biserici din lume există în Siria, la noi s-au născut religii

Medicul Kachef Hadi trăieşte în România de mai bine de 30 de ani şi se consideră român la fel de mult ca sirian. Venit să facă Medicina în 1981, la Cluj, el povesteşte că viaţa era atunci mai uşoară în Siria, unde nu se stătea la cozi interminabile pentru orice, iar cu cei 100-200 de dolari cu care venea de acasă, puteau trăi în România mai multe familii. El este unul dintre liderii clujeni ai comunităţii de sirieni din ţara noastră, care numără aproximativ 4.000 de persoane. "Trebuie să ştiţi că poporul sirian este iubitor şi n-are nicio legătură cu ISIS. Poporul sirian a ocrotit toate religiile de-a lungul istoriei. Cele mai vechi biserici din lume există la noi. Lângă Damasc, în munţi, este una dintre cele mai vechi biserici din lume unde se vorbeşte şi azi limba lui Iisus. Noi am ocrotit toate religiile, niciunde nu e mai mare toleranţă. Majoritatea sirienilor sunt musulmani, dar sunt destul de mulţi creştini. Eu sunt musulman, dar am trăit într-un cartier de creştini, iar părinţii mei erau ca fraţi cu vecinii. La noi s-au "născut" religii şi noi le-am răspândit. Noi am furnizat şi civilizaţie şi cultură în Europa, fie că vorbim despre matematică, astronomie, ştiinţe, religie, toate" a spus el.

Cătălin Tolontan: "Pericolul e să dizolvăm regulile presei, iar ceea ce rămâne să numim tot presă"

Cătălin Tolontan ne îndeamnă să credem în viitorul jurnaliştilor care ştiu să spună poveşti. În 1990, Cătălin Tolontan conducea cel mai de succes business din cariera sa: sub streaşina coloanelor de la Piaţa Romană vindea revista studenţească "Noi, nu!" (un titlu preluat dintr-o poezie de Nicolae Labiş), revistă pe care tot el o scria împreună cu câţiva colegi de la ASE. Tolo a schimbat multe redacţii şi s-a oprit până la urmă la presa sportivă, la "Sportul românesc". În 1997 a pornit un ziar de la zero, "Prosport", iar în 2003 a relansat "Gazeta Sporturilor". Anchetele din paginile "Gazetei" l-au transformat pe Cătălin Tolontan dintr-un talentat jurnalist sportiv într-un ziarist de care mulţi se tem. Azi, spre deosebire de 1990, cuvintele nu par să mai aducă profit. Discuţia despre jurnalism şi presă alunecă adesea către această fundătură: de unde bani? Ziarele nu se mai vând, internetul nu generează venituri. Şi-atunci, câtă putere mai are a patra putere în stat? Cătălin Tolontan are credinţa iraţională că nu-i finalul presei, că se vor deschide noi drumuri şi că oamenii au nevoie de informaţii şi de poveşti.

Promo-ul "şantajist" de la Antena 3, explicat de Mihai Gâdea

După ce a jurat pe Biblie că va spune adevărul, Gâdea a fost chemat să dea declaraţii cu privire la un promo care a rulat, în primăvara anului 2013, pe postul Antena 3: "Exploziv: mită în fotbal 3.500.000 de euro de la Oradea via Bucureşti! În curând anchetă jurnalistică". Difuzarea acestui spot ar fi pus presiune pe Bendei. Procurorii arată că Alexandrescu l-ar fi şantajat pe administratorul RCS&RDS cu darea în vileag, în cadrul unei anchete jurnalistice, a unor presupuse fapte de corupţie, legate de un contract semnat între RCS&RDS şi firma Bodu SRL- controlată de Dumitru Dragomir. Miza: semnarea unui contract, dezavantajos pentru RCS&RDS, de retransmisie prin satelit a programelor trustului Intact. Gâdea a precizat că exista o reciprocitate între Antena 3 şi Antena Group în difuzarea de promo-uri, iar Alexandrescu nu avea nicio putere de decizie în cadrul Antena 3. Întrebat de judecător, directorul Antenei 3 a explicat că aceste spoturi puteau fi oprite să mai apară pe post doar de către clienţi, în condiţiile contractului de difuzare.

Die Welt: Guvernul german şi Comisia Europeană ştiau că Volkswagen utiliza sisteme speciale privind emisiile

Guvernul Germaniei şi Uniunea Europeană aveau cunoştinţă că grupul auto Volkswagen folosea în Statele Unite un soft pentru inducerea în eroare a testelor privind emisiile, afirmă surse citate de publicaţia germană Die Welt. Martin Winterkorn, directorul general al constructorului german, a demisionat din cauza scandalului. Winterkorn a anunţat că îşi asumă responsabilitate în problema emisiilor, deşi a afirmat că nu avea cunoştinţă de aceste probleme. "Sunt şocat de evenimentele din ultimele zile. În principal, sunt uimit de faptul că deficienţe de această amploare au fost posibile în Grupul Volkswagen. În calitatea de director general, accept responsabilitatea pentru neregulile depistate la motoarele diesel şi am cerut Consiliului de supraveghere să accepte încheierea mandatului meu la conducerea Grupului Volkswagen. Fac acest gest în interesul companiei, deşi nu am fost conştient de nicio neregulă de care să fiu eu responsabil", a spus Winterkorn.

BNR vrea să pună frână creditelor pentru locuinţe. E semnul unei noi explozii a preţurilor?

Oficialii BNR se tem de o nouă explozie a creditelor imobiliare şi se gândesc deja la restricţionarea împrumuturilor acordate populaţiei pentru a preveni un fenomen similar celui din 2008, când preţurile locuinţelor au scăpat de sub control. Nu mai e un secret pentru nimeni: în ultimul an, creditarea în lei a urcat extrem de rapid, în timp ce împrumuturile în valută sunt în scădere. Previzibil, cele mai mari valori ale creditelor sunt înregistrate la împrumuturile către populaţie. Potrivit raportului BNR referitor la indicatorii monetari pe luna august, creditele în lei au crescut per total (persoane fizice şi juridice) faţă de aceeaşi lună a anului trecut cu 15%. O evoluţie mai puternică s-a înregistrat la creditele pentru populaţie care au crescut cu 27,4% în august 2015, faţă de august 2014. Pentru persoanele juridice, creşterea a fost de 6,1%. Înainte de publicarea acestor indicatori, oficialii BNR s-au arătat îngrijoraţi de lejeritatea cu care şefii instituţiilor bancare acordă credite imobiliare.

Eduard Hellvig, directorul SRI, se află în America, unde s-a întâlnit cu şefii CIA şi FBI

Eduard Hellvig şi directorii serviciilor secrete din Statele Unite ale Americii au discutat pe tema celor mai recente ameninţări la adresa securităţii. Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informaţii, se află într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. El a fost primit de şefii CIA şi FBI, cu care a dezbătut problemele de securitate pe care le generează fenomenul migraţiei. La întrevederea de marţi cu John O. Brennan (directorul CIA), Eduard Hellvig a abordat teme de interes comun cuprinse în Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Cei doi directori au discutat inclusiv despre problemele din Orientul Mijlociu şi despre provocările de securitate generate de fenomenul migraţiei, elemente aflate pe agenda comună a celor două state. Planul discuţiilor a fost structurat pe cooperarea dintre cele două state partenere privind prevenirea şi combaterea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii. Directorul SRI s-a întâlnit şi cu şefii FBI, fiind abordate teme privind colaborarea dintre cele două structuri în lupta împotriva terorismului şi infracţionalităţii.

Ucraina pregăteşte trupe împotriva României, pentru apărarea în faţa unor posibile pretenţii teritoriale

Jurnaliştii români din Cernăuţi condamnă declaraţiile militarilor ucraineni privind înfiinţarea unui batalion ce va opri o ipotetică intervenţie militară a României în Ucraina. Prin asemenea declaraţii, dar şi prin intermediul zvonurilor că minoritatea română din regiunea Cernăuţi pregăteşte acţiuni de protest, se urmăreşte tensionarea relaţiilor interetnice din regiune. Presa rusă a titrat masiv o ştire apărută pe un site ucrainean din oraşul Ivano-Frankivsk. Este vorba despre înfiinţarea unei brigăzi militare pentru apărarea în faţa unor posibile pretenţii teritoriale din partea României. Politologul român din Cernăuţi Marin Gherman a declarat pentru Adevărul că ştirea este una autentică. Conferinţa de presă a avut loc pe 21 septembrie, iar primul portal de ştiri care a publicat informaţia a fost site-ul ucrainean styknews.info.

BANCHERUL

Banii din conturile bancare cresc intr-un ritm dublu fata de numerarul din afara sectorului bancar

Utilizarea tot mai frecventa a cardurilor bancare pentru plăti, dezvoltarea comerţului online precum si masurile luate recent de autorităţi pentru fiscalizarea economiei si reducerea economiei subterane determina înmulţirea sumelor de bani din conturile bancare si scăderea volumului de cash din afara sistemului bancar. Valoarea banilor cash care se plimba in afara conturilor bancare se ridica la 43 de miliarde de lei, in timp ce sumele din bănci sunt încă o data mai mari, respectiv 86 de miliarde de lei. In august, avansul depozitelor overnight (conturi curente si depozite la vedere) a fost de 2,6% fata de luna iulie, in timp ce numerarul in circulaţie a crescut cu numai 1,4%. Numerarul a crescut cu 3,1 miliarde lei in acest an, in timp ce conturile bancare au sporit cu 8,3 miliarde lei. Pe de alta parte, depozitele bancare (la termen, cu durata iniţială de pana la doi ani) sunt in continua scădere. Concret, depozitele bancare la termen au scăzut cu 8,4 miliarde lei in acest an, la un total de 132 miliarde lei.

Creditarea a revenit pe teritoriu pozitiv, pentru prima data in ultimii ani

Creditarea a revenit pe teritoriu pozitiv in luna august, după ce soldul creditelor din bilanţurile băncilor a scăzut permanent in ultimii ani, din cauza ritmului redus de acordare a noilor credite, după restricţiile impuse împrumuturilor in valuta, si in condiţiile creşterii creditelor neperformante si vânzării lor către firme de recuperare creanţe. Astfel, soldul creditelor in luna august a avut o creştere de 0,2% fata de aceeaşi luna a anului trecut, ajungând la 213,8 miliarde lei, cu doar 300 de milioane de lei mai multe decât stocul de 213,5 miliarde lei din august 2014, conform datelor publicate de BNR. Tendinţa se datorează avansului lunar al creditării cu 0,7% înregistrat luna trecuta, fata de o scădere de acelaşi nivel in august 2014. Creditele in lei au înregistrat in august o creştere de 2% fata de luna precedenta (echivalentul a 2 miliarde de euro), când au crescut cu doar 0,9%, in timp ce volumul de credite in valuta a scăzut cu 0,5% (echivalentul a 500 milioane lei), un ritm mult mai redus decât in iulie, când s-a diminuat cu 3,2%.

CURENTUL

Teroristă arestată la Bucureşti la solicitarea Turcei

Turcia a cerut ajutorul INTERPOL pentru ca atunci când Bilgin Zulfyie, alias Denise, 37 de ani, va fi prinsa sa fie extrădata in Turcia, deoarece este bănuita ca ar avea legături cu grupări teroriste kurde. Femeia este reporter in Belgia pentru postul Sterk TV, un canal de limba kurda, si a fost arestata de poliţiştii romani in urma cu aproape doua săptămâni. Femeia trecuse din Romania in Bulgaria împreuna cu doi prieteni si ar fi intenţionat sa meargă in vacanta in Grecia. Doar ca poliţiştii bulgari din Vidin i-ar fi obligat sa se întoarcă in Romania, pentru ca unul dintre tovarăşii ei de drum ar fi avut interdicţia de a intra in Bulgaria. Judecătorii instanţei supreme au fost imploraţi de femeie sa o elibereze, jurnalista declarând ca este victima unei confuzii si ca autorităţile turce au furnizat fotografia unei alte jurnaliste care lucrează in Turcia si care ar avea acelaşi nume de familie si ar fi născuta in acelaşi oraş. Singura diferenţă dintre ele ar fi vârsta, suspecta din fotografii fiind mult mai tânără. Alegaţiile au fost respinse categoric de politia romana care a demonstrat ca tânăra este cea căutată, pe baza amprentelor. Curtea de Apel Craiova va decide într-o luna daca jurnalista va fi extrădată in Turcia.

Biciul, Beciul - de Tia Şerbănescu

Generalul Oprea s-a întors într-adevăr victorios de la JAI: pentru prima dată UE ne-a dat mai mult decât i-am cerut. Oprea a cerut 1785 de refugiaţi şi a primit 6351. A încercat să refuze cadoul cu modestie (e prea mult, zău aşa, chiar nu merit) şi a votat împreună cu Ungaria, Cehia şi Slovacia împotriva cotelor obligatorii - dar n-a avut spor. Dragnea l-a zărit în curte pe Robert Negoiţă, primarul sectorului 3 şi proaspăt preşedinte al PSD Buc, vorbind aprins cu presa. Mirat, l-a strigat de câteva ori până când Negoiţă a catadicsit să-l audă şi să-l informeze că va candida la şefia PSD. Gătit, cu implant de păr reuşit, Negoiţă şi-a anunţat apoi candidatura făcând trimitere la înaintaşi, respectiv la premierul inculpat şi la preşedintele interimar condamnat - ceea ce l-a nemulţumit pe Şerban Nicolae ("a părut ca moţiunea PNL citită la tribuna PSD") şi l-a surprins pe Ponta: "i-am zis lui Robert că e riscant să zică de Dragnea şi de mine, dacă mâine ajunge el, ce face?". Face ca Ponta şi zice ca Dragnea: "un partid nu poate fi condus cu biciul". Poate cu Beciul (Domnesc) sau cu şantajul: câţiva aleşi ai PSD ameninţă că votează moţiunea dacă nu se aprobă pensiile speciale pentru parlamentari. Ei, se aprobă, sigur că se aprobă.

EVENIMENTUL ZILEI

EVZ demontează documentul prin care ANTENA 3 l-a atacat din nou pe Traian Băsescu. Este un fals grosolan

Asistăm la o nouă operaţiune de compromitere a lui Traian Băsescu cu un document falsificat atât de rudimentar, încât putea fi observat uşor chiar şi de către angajaţii de la postul lui Voiculescu. La Antena 3 a fost prezentat, marţi seară, un aşa-zis document, care ar fi trebui să ateste legăturile lui Traian Băsescu cu Securitatea înainte de 1989. Doar din frânturile prezentate de Mihai Gâdea pe post, fiindcă documentul nu a fost prezentat în totalitate, se poate vedea că este vorba de un fals grosolan. Un fals menit să confirme noile acuzaţii adresate de fostul ofiţer de Securitate şi membru PNL (ex PDL), Silvian Ionescu. Potrivit sursei citate, raportul este adresat de către comandatul unităţii 0544, generalul- colonel Aristotel Stamatoiu, generalului-colonel Iulian Vlad, şeful Securităţii statului. Documentul este datat 16 octombrie 1984. In anul 1984, Iulian Vlad nu era şeful Securităţii Statului, ci doar secretar de stat în Ministerul de Interne.

Americanul de rând este "gătit de viu", spune omul care a avut pe mână două trilioane de dolari - de Adrian Panaite

Bill Gross, fostul manager de la PIMCO, spune că ratele de dobândă scăzute îi dezavantajează pe participanţii obişnuiţi la activitatea economică. Ratele de dobândă pentru dolar ar trebui ridicate cât mai curând de Rezerva Federală Americană, spune Bill Gross, fondatorul PIMCO, societatea de administrare a activelor financiare cu cele mai mari plasamente pe pieţele de bonduri. Banca centrală a SUA ar trebui să accepte nişte pierderi pe termen scurt în pieţele hârtiilor de valoare pentru stabilitatea pe termen scurt şi un sistem financiar mai sănătos, a afirmat acesta în ultima sa notă pentru investitorii Janus Capital preluată de Bloomberg. Oraşul Detroit a dat faliment, deja Puerto Rico are probleme de finanţare şi în curând muncipalitatea din Chicago se va zbate pentru a mai putea face faţă obligaţiilor. Cu toate acestea, Fed nu ar trebui să ezite. "Sfatul meu este acesta: părăsiţi dobânzile zero şi faceţi acest lucru cât mai rapid", îi îndeamnă Gross pe bancherii centrali. În opinia sa, politica dobânzilor zero, prin efectul asupra planurilor de pensii, îi "găteşte de vii la foc mic" pe americanii care îşi câştigă pâinea din vânzarea forţei de muncă sau din micile afaceri.

Investiţiile străine directe în România au explodat cu 60%

Valoarea investiţiilor străine directe (ISD) în România a ajuns, în primele şapte luni din 2015, la două miliarde de euro, în creştere cu 60% faţă de perioada similară a anului trecut, a declarat, miercuri, în cadrul evenimentului China (Ningbo) - România Investment Forum, Alexandru Năstase, secretar de stat în Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public Privat (DISPPP). "Mediul de afaceri este prietenos în România. În Uniunea Europeană suntem a treia ţară independentă din punct de vedere energetic şi am menţinut cele mai mici taxe din regiune", a afirmat Năstase. Conform datelor Băncii Naţionale a României, în intervalul ianuarie - iulie 2015, din valoarea totală a investiţiilor străine directe, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au reprezentat 1,228 miliarde de euro, iar creditele intra-grup s-au cifrat la 856 milioane de euro, net.

Mihai Gâdea, martor în procesul "Şantaj la Antena 3", aruncă mingea în curtea lui Ciuvică

Directorul Antena 3 a susţinut, în faţa judecătorului, că nu a ştiut de campania de denigrare a firmei de cablu RCS- RDS şi că niciun jurnalist de-al lui nu a fost implicat în investigaţie. Reamintim că ancheta o făcuse organizaţia condusă de Mugur Ciuvică. Cel de-al 20-lea termen de judecată în procesul "Şantaj la Antene" a debutat cu o pauză de aproximativ 40 de minute. Acceptat ca martor din partea inculpaţilor, Mihai Gâdea a sosit la ora stabilită fără a face declaraţii presei. A luat loc în banca a doua, lângă Camelia Voiculescu, fiica mogulului media Dan Voiculescu. Cel din urmă nu a dorit să fie adus în faţa judecătorilor. Mai mult, a arătat în scris că nu doreşte să fie audiat în cadrul acestui proces, dar a fost reprezentat în sală de avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

Un nou proiect european: Revigorarea fostului Drum al Mătăsii!

Revigorarea fostului Drum al Mătăsii este un proiect de interes pentru ţările Uniunii Europene, inclusiv România. Declaraţia a fost făcută miercuri de către Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, la Forumul de investiţii România - China, informează Agerpres. ,, Sunt convins că în cadrul acestui forum se pot identifica oportunităţi de investiţii şi cooperare între partenerii români şi chinezi', a precizat Popa. Acesta a arătat că MECT promovează activ proiectele de colaborare româno-chineze în domeniul parcurilor industriale iar România a semnat deja un memorandum de înţelegere cu ministerul omolog din Republica China privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru un parc tehnologic mixt. Schimburile comerciale bilaterale au crescut, în 2014, cu 19% faţă de 2013, până la peste 3,9 miliarde dolari.

JURNALUL NATIONAL

Proiectul ultimului deceniu: aleşii şi specialele

Ideea pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori bântuie Parlamentul de aproape 10 ani, fiind unul dintre proiectele urmărite cu cea mai mare consecvenţă de aleşi, indiferent de legislatură. Discuţiile pe această temă au generat declaraţii care arată adevăratele dimensiuni ale nesimţirii parlamentare în raport cu alegătorii. Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a spus, în luna aprilie, că nu va primi pensia specială, chiar dacă va fi legiferată. "Am o indemnizaţie de 340 de lei ca veteran de război şi general al Armatei Române punându-mi viaţa în pericol în tot timpul războiului, iar în Parlament nu mi-am pus viaţa în pericol, am muncit ca oricare altul. Am contribuit la pensie în cei 12 ani cât am fost parlamentar şi am o pensie de 1.400 de lei pe contribuţia mea (...) Ar fi bine ca parlamentarii care iniţiază o asemenea idee de îmbunătăţire a vieţii lor să se gândească la veteranii care mai trăiesc şi care şi-au riscat viaţa pentru demnitatea şi libertatea noastră", a spus seniorul liberal la cei 98 de ani.

Ultimul "tun" al lui Dan Adamescu la Astra Asigurări

Familia mogulului miliar­dar al lui Traian Băsescu, Dan Grigore Adamescu, urmează să desăvârşească tunurile pe care le-a dat Societăţii de Asigurare-Reasigurare Astra SA, în stil pur românesc. După metoda patentată şi uzitată de alţi miliardari cu probleme penale, dar şi ale căror afaceri au cunoscut un declin financiar zguduitor, ca urmare a declanşării anchetelor de către procurori, şi în cazul Astra au loc mişcări dubioase într-un moment în care societatea de asigurări a fost declarată, oficial, falimentară. Meto­da este simplă şi, pare-se, extrem de eficientă, realizabilă în doi paşi: divorţul şi popririle asigurătorii. Operaţiunea prin care familia Adamescu încearcă să pună mâna pe mai bine de 4 milioane de euro din ceea ce a fost, până de curând, afacerea Astra Asigurări, este coordonată, la vedere, de soţia lui Adamescu, Carmen, proprietara Hotelului Rex, din Mamaia. Aceasta a cerut poprirea conturilor societăţii de asigurări a soţului ei, cu puţin timp înainte ca ASF să declare falimentul ASTRA.

Semne că am ieşit din criză

Românii nu mai întârzie plăţile, iar experţii spun că astfel se confirmă ieşirea ţării din criza economică. Analiştii economici aşteaptă o îmbunătăţire pentru următoarea perioadă. Românii, atât individual, cât şi la nivelul companiilor, întârzie plăţile din ce în ce mai puţin. Cel mai recent studiu realizat de firma internaţională de recuperare a creanţelor EOS KSI România, "Comportamente de plată în România", arată că românii îşi plătesc dato­riile, facturile şi taxele în procente din ce în ce mai mari, iar întârzierile sunt pe perioade mult mai scurte decât în anii precedenţi. "Comportamentul de plată al românilor arată că România a ieşit din criza economică", a explicat Georg Kovacs, director general EOS KSI România, la lansarea studiului. Mai mult, faptul că doar 8% dintre companii se simt ameninţate în 2015 de posi­bilitatea de a se închide din cauza întârzierilor de plată din partea partenerilor, faţă de un procent mult mai mare în anii precedenţi, arată că economia României este deja stabilă.

Fondul Proprietatea ar putea ieşi din acţionariatul OMV Petrom

Fondul Proprietatea ar putea să iasă din acţionariatul OMV Petrom după listarea pe bursa londoneză, consideră Roxana Nica, director al companiei de informaţii financiare KeysFin, în condiţiile în care acţionarii OMV Petrom au aprobat marţi listarea secundară a companiei pe Bursa de Valori din Londra până la 31 decembrie 2016. "Avem partea aceasta de vizibilitate pe pieţele externe prin această listare. Asta înseamnă că pe piaţa din România va creşte interesul de investiţie. Va creşte şi interesul de a investi în compania OMV Petrom, iar această companie ar avea acces mai facil la anumite surse de finanţare. Vor exista finanţatori externi care poate vor fi interesaţi. Este un semnal de stabilitate, ceea ce este un punct bun pentru ţara noastră. Poate este şi un punct prin care Fondul Proprietatea ar putea să iasă ca acţionar din OMV. Este doar o speculaţie. Nu se ştie ce va fi exact", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Roxana Nica.

NATIONAL

Cum a creat Dragnea un sistem de protecţie a baronilor in sânul ANAF

Si cu termenul de săptămâna viitoare, de la Curtea Suprema, in coaste, Liviu Dragnea tot nu se lasă si continue sa-si perfecţioneze sistemul creat in paralel cu instituţiile statului. Iar cum una dintre principalele ţinte ale preşedintelui interimar al PSD este ANAF-ul, al cărui control încearcă sa-l preia prin toate mijloacele, pentru a-si întări astfel poziţia in fata influenţilor baroni din teritoriu, Dragnea tocmai încearcă sa-si impună propriul om de încredere in fruntea Anti fraudei. Liviu Dragnea încearcă din greu, cu o încăpăţânare demna de o cauza mai buna, sa-si impună un alt om de casa, de la el din Teleorman, la vârful Fiscului. Este vorba despre Gabriel Cărbunaru, cel care a condus Direcţia Regionala Antifraudă Alexandria.

Ponta si Iohannis, circ la uşa Europei

Vremea când Victor Ponta "îl tămâia" pe Klaus Iohannis de dimineaţa pana seara a apus. Intre timp, cei doi demnitari au ales sa schimbe ocazional replici acide prin presa sau pe reţelele de socializare. Cel care a dat tonul, a fost premierul care a pus la îndoială capacitatea preşedintelui de a reprezenta Romania la Consiliul European. "Preşedintele se duce degeaba la Bruxelles. Orice se decide acolo, mai puţin politica externa a UE, tine de Guvern. De aceea toata lumea merge cu primul ministru. Cu foarte mici excepţii in care Constituţia prevede altfel. Acum, preşedintele se duce, zice ceva, după aceea vine si îmi spune mie", a declarat şeful Executivului. Atacul a primit o replica pe măsură, preşedintele anunţându-l pe Ponta ca nu va mai calca niciodată la Consiliul European. "Prim-ministrul nu participa si nu va participa, acest prim-ministru nu va participa niciodată la Consiliul European", a susţinut Klaus Iohannis.

PUTEREA

Nou şef la RADET. Preţul gigacaloriei creşte cu 18 lei

Consiliul de Administraţie al regiei de termoficare RADET nu i-a mai prelungit mandatul de director general lui Gabriel Tănase. Pe 21 septembrie 2015, CA l-a nominalizat la conducerea RADET pe Valentin Viţalariu, fost adjunct al directorului general. La final de mandat, Gabriel Tănase a explicat pentru PUTEREA care sunt vulnerabilităţile sistemului de termoficare şi la ce trebuie să se aştepte bucureştenii în iarna 2015-2016. "Mandatul noului director general al RADET, Valentin Viţalariu, este de şase luni. El va trebui să îşi prezinte planul de management peste două luni", ne-a declarat preşedintele CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu. Întrebat care sunt motivele pentru care nu i s-a mai prelungit mandatul fostului director, Dumitraşcu a spus că "au căutat ceva mai bun, atât din punct de vedere tehnic, cât şi economic. Domnul Valentin Viţalariu înţelege foarte bine corelările, este mai practic, mai aplecat asupra problemelor". Valentin Viţalariu este tot membru PNL ca şi fostul director Gabriel Tănase, care ne-a destăinuit că rămâne consilier al directorului general RADET.

Se pot prăbuşi bursele şi economia ca în 2009?

Încetinirea economiei chineze, motor al cererii la nivel global, or creşterea dobânzilor în Statele Unite, atrăgând o scumpire generală a finanţărilor, sunt motive care îngrijorează bursele. Iar când bursele tuşesc, economia poate face febră. Se mai poate repeta însă panica post-Lehman Brothers? Pe scurt, putem reveni în recesiune odată cu marile economii europene, într-un scenariu defavorabil, dar e greu de imaginat că vom reedita convulsiile din 2009-2010, cu devalorizări de amploare ale monedei naţionale şi tăieri de venituri şi prestaţii sociale, tocmai pentru că elementul-surpriză lipseşte de această dată, iar echipamentul de start al economiei arată mai bine ca în 2008.

ROMANIA LIBERA

Jocurile pentru şefia PSD nu sunt făcute

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a anunţat, miercuri seară, că îşi retrage intenţia de a candida pentru funcţia de preşedinte al PSD, în condiţiile în care va candida Liviu Dragnea. La nici 24 de ore după anunţul-surpriză al primarului sectorului 3, Robert Negoiţă, Liviu Dragnea a renunţat să se mai gândească "foarte serios" la candidatură, aşa cum ne spunea luni, şi a precizat că "dacă" s-a transformat în "când" în privinţa anunţului intrării în cursă. Cât despre Negoiţă, el este acuzat că ar fi marioneta altor partide. "Aş putea spune că nu se mai pune problema «dacă», ci se pune problema «când» (voi face anunţul - n.r.). Duminică, la Conferinţa Judeţeană de la Teleorman, voi face anunţul. Cred că acest anunţ trebuie făcut în organizaţia din care am făcut parte şi din care fac parte şi din care voi face parte întotdeauna şi în judeţul pe care îl iubesc foarte mult", a declarat ieri liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea.

Volkswagen, probleme şi în România?

Problemele întâmpinate de grupul Volkswagen, proprietarul mărcilor Audio, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT, Skoda şi Volkswagen în Statele Unite pare a avea şanse mici de a se replica şi pe continentul european. Cel puţin aceasta este opinia Registrului Auto Român, instituţie care pe de altă parte se declară fără atribuţii în acest scandal, sarcina verificărilor revenind instituţiei germane ce a emis omologarea. Practic sistemul european ar avea o anumită superioritate faţă de cel american, afirmă într-un comunicat Registrul Auto Român. "În Statele Unite ale Americii se aplică principiul auto-certificării (self-certification), prin care: producătorul efectuează el singur încercările, producătorul declară autorităţii că respectă cerinţele, autoritatea acordă dreptul de vânzare pe baza declaraţiei, autoritatea verifică ulterior îndeplinirea cerinţelor", spune RAR. Spre deosebire de sistemul american, în UE se aplică principiul omologării de tip acordată de o autoritate independentă, de terţă parte, care presupune: încercarea tipului de vehicul înainte de punerea pe piaţă, acordarea unui certificat de omologare şi supravegherea conformităţii producţiei.

ZIARUL FINANCIAR

Statul se întoarce în forţă: poate înfiinţa companii şi poate participa la majorări de capital

Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă care autorizează statul să înfiinţeze companii de stat, să participe la capitalul social al unor societăţi existente sau nou înfiinţate sau la majorarea capitalului social al societăţilor la care este acţionar. Adoptarea ordonanţei marchează, simbolic deocamdată, reîntoarcerea statului în piaţă după zeci de ani în care singurul mandat a fost: "Vindeţi!". Statul va putea, de pildă, să cumpere acţiuni Petrom vândute de Fondul Proprietatea, ceea ce nu poate face pe legislaţia curentă. Analistul financiar Ionel Blănculescu, fost şef al AVAB şi apoi ministru al controlului în guvernul Năstase, spune că, atâta vreme cât susţinem că între stat şi mediul privat nu trebuie să existe nicio diferenţă, este firesc ca statul să aibă la îndemână aceleaşi instrumente ca şi mediul privat. Blănculescu adaugă însă că o astfel de lege trebuie atent aplicată astfel încât, în cazul majorărilor de capital prin preluarea de creanţe (conversia datoriilor în acţiuni), de pildă, acest lucru să se facă numai la valoarea de piaţă pentru a nu se repera greşelile din trecut când prin majorări de capital astfel realizate s-au anulat de fapt datorii, pentru că acţiunile nu valorau nimic.

Primul executiv care ia în calcul să angajeze refugiaţi

Compania Rondocarton, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, care deţine fabrici de carton ondulat în Cluj şi Târgovişte, a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de 31,7 mil. euro, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinută de evoluţia pozitivă a pieţei de profil. Rondocarton şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 65 mil. euro, în creştere cu 12% faţă de anul tre­cut, conform calculelor ZF pe baza estimărilor făcute anterior de companie. "Am avut o creştere de aproximativ 8% a afacerilor în primul semestru, similară cu cea a pieţei de ambalaje de carton. Evoluţia este una pozitivă, astfel că vom continua investiţiile în fabricile noastre din Apahida şi Târgovişte", a declarat pentru ZF Transilvania Teofil Câmpean, directorul general al Rondocarton.

Londra a depăşit New York-ul ca prim centru financiar al lumii

Londra a devenit cel mai important centru financiar din lume, detronând New York-ul, oraşul american care a deţinut supremaţia în servicii financiare, după victoria electorală decisivă a prim-ministrului David Cameron, scrie Bloomberg. Luând în calcul indicele Global Financial Centre Index, capitala britanică a depăşit orasul New York cu opt puncte. Pe locul trei s-a plasat Hong Kong, fiind urmat de Singapore şi Tokyo. Dintre oraşele europene doar Zürich a mai reuşit să intre în top zece. Companiile româneşti Fondul Proprietatea, Romgaz şi Electrica sunt listate la bursa din Londra, iar acţionarii Petrom au aprobat recent listarea companiei pe piaţa londoneză.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb