REVISTA PRESEI 28.07.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 iulie 2011

ADEVARUL

Cum a ajuns Petrom perla economiei ţării

Cu investiţii masive, Petrom a reuşit performanţa să ajungă de la pierderi de 974 de milioane de lei în 2004 la un profit-record de 2,1 miliarde de lei în 2010. Petrom a asigurat anul trecut 11% din veniturile bugetului de stat şi echivalentul a 24% din investiţiile publice ale României. La finele săptămânii trecute, mediul economic din România a avut o surpriză neplăcută: oferta prin care statul a vrut să vândă 9,84% din acţiunile sale la Petrom a fost un eşec, pentru că investitorii nu au subscris pentru minimum 80% din acţiuni. Lovitura pentru economia ţării este cu atât mai mare cu cât Petrom este cea mai valoroasă şi cea mai profitabilă companie românească. În prezent, pe bursă, compania valorează peste cinci miliarde de lei.

Termenele FMI aruncă în criză de timp Transporturile

Câteva măsuri ar trebui să fie aplicate deja, până cel mai târziu la mijlocul lunii iulie, altele au ca termen data de 31 iulie: eliminarea arieratelor TAROM, disponibilizarea a peste 6.000 de angajaţi din companiile statului (Autostrăzi, CFR Marfă, CFR Călători şi CFR SA) şi demararea primului set de proceduri în vederea privatizării. În continuare, până la finele lunii august, şi Compania Naţională de Autostrăzi trebuie să-şi plătească datoriile către bugetul de stat şi furnizorii privaţi, adică să-şi elimine complet arieratele, estimate în prezent la 175,4 milioane de euro (737 de milioane de lei), CFR trebuie să închidă 1.000 de kilometri de cale feartă, iar alte companii mai mici din sistemul feroviar trebuie să-şi reducă drastic personalul. În fine, numărul regionalelor CFR trebuie redus de la 8 la 4.

Reducerea CAS este încă incertă

Reducerea fiscalităţii pe forţa de muncă cu două-trei procente în a doua parte a acestui an a fost anunţată de Guvern încă din ianuarie, singura condiţie fiind revenirea economiei şi creşterea veniturilor la buget. Chiar dacă aceste criterii au fost îndeplinite, posibilitatea scăderii contribuţiilor este în continuare incertă, reiese din declaraţiile ministrului Muncii, Sebastian Lăzăroiu. El a spus ieri, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), că deşi subiectul nu a fost discutat cu oficialii instituţiei internaţionale, el este în atenţia Guvernului.

Investiţii turceşti de 1,5 miliarde de euro

Comerţul cu metale reprezintă cea mai importantă categorie de afaceri derulate între cele două state. Cu un avans al PIB de 11% în primul trimestru, Turcia este ţara cu cea mai dinamică economie. Iar pentru a menţine acest ritm, materia primă din România nu este de neglijat. Investiţiile reale ale companiilor turce în România depăşesc 1,5 miliarde de euro, iar Turcia urcă pe locul al patrulea în topul celor mai importanţi investitor străini din România, susţin reprezentanţii comunităţii oamenilor de afaceri turci din România. "Potrivit datelor oficiale, în România sunt înregistrate în jur de 12.000 de societăţi comerciale cu capital turcesc cu o valoare totală de peste 520 de milioane de euro.

Mormântul apostolului Filip, descoperit în Turcia

O echipă de arheologi a descoperit mormântul Sfântului Filip, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, în Pamukkale, vechiul oraş Hierapolis, din vestul Turciei, notează agenţia de presă Anatolia, citată de AFP. Coordonatorul echipei, italianul Francesco d"Andria, a declarat că această descoperire, pe care o consideră de o importanţă majoră pentru arheologie şi pentru lumea creştină, a venit după mai mulţi ani de căutări. "L-am găsit în sfârşit sub dărâmăturile unei biserici (din zonă), pe care -le-am scos la lumina zilei în urmă cu o lună", a explicat arheologul italian. Specialistul a precizat că echipa sa a păstrat mormântul intact, însă "într-o zi, el va fi deschis, fără îndoială".

Cum sunt ademeniţi teroriştii în România

România a devenit, în ultimii patru ani, o locaţie importantă pentru americani în războiul cu narco teroriştii. Din primăvara lui 2007, după arestarea la Bucureşti a iranianului Hossein Karimi, supranumit "Regele Heroinei", Agenţia americană antidrog (DEA) şi-a mutat cartierul general la Bucureşti. Ultima astfel de operaţiune a DEA în România, derulată simultan la Bucureşti şi în Maldive, s-a încheiat cu arestarea a patru dintre furnizorii de arme ai talibanilor. Asta, la capătul a trei ani de muncă de supreveghere şi negocieri purtate cu traficanţii în Kandahar, capitala Afganistanului, şi în capitala României.

Apropierea alegerilor înmoaie austeritatea

Aflat în picaj în sondaje, Emil Boc deschide economate cu alimente ieftine pentru pensionari. În paralel, oficialii guvernamentali vorbesc despre creşterea salariilor şi a pensiilor sau despre reducerea CAS-ului şi dau drumul la angajări în instituţiile de stat. Dacă acum un an, Guvernul a încercat tăierea pensiilor cu 15%, în 2011 Emil Boc pune pe tarabă un "Coş de solidaritate" dedicat pensionarilor din România. Proiectul, aprobat ieri de Executiv, prevede acordarea lunar la preţ de producător a unor alimente de bază, precum făină, zahăr, ulei, mălai şi orez. Pentru realizarea programului, premierul Emil Boc a sunat mobilizarea în Guvern şi a înfiinţat o comisie care să găsească forma legală pentru introducerea "Coşului de solidaritate", în termen de 21 de zile.

CURENTUL

Cadou de la Oprescu: Preţul gigacaloriei a crescut cu 36,5%!

Bucureştenii au motive majore să fie îngrijoraţi şi asta pentru că preţul gigacaloriei s-a majorat, în condiţiile în care edilul Sorin Oprescu dă bani pe ceasuri de aur sau pe gâşte călifar, dar nu are bani să subvenţioneze gigacaloria. Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, ieri, majorarea preţului gigacaloriei pentru consumatorii individuali, începând cu 1 august, la 169,88 lei, de la 124 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 36,5%. Ca urmare a acestei majorări, pentru un apartament cu două camere locuit de trei persoane se vor plăti 110 lei pe lună pentru apă caldă şi căldură, potrivit viceprimarului general Mircea Raicu.

Turbaţi de furie, ruşii au pornit un război online împotriva Mareşalului Antonescu

Sunt cunoscute ultimele luări de poziţie belicoase ale autorităţilor moscovite legate de susţinerea publică de către preşedintele Romåniei a Ordinului Mareşalului Antonescu, din 1941, de trecere a Prutului pentru recuperarea Basarabiei, pămånt romånesc smuls din trupul Romåniei prin odiosul Acord Hitler-Stalin din 1939. Ruşii nu s-au mărginit doar la a-l ataca public în fel şi chip pe Traian Băsescu, dar au pornit şi o vastă operaţiune de atac la adresa efigiilor romåneşti, cu precădere concentråndu-se în ultima vreme asupra figurii Mareşalului Antonescu. Mai multe grupări de sorginte rusească au trecut la o adevărată operaţiune de batjocorire a imaginii lui Antonescu, utilizånd reţelele de socializare şi mai ales Facebook-ul, unde sunt concentraţi peste 4 milioane de romåni.

Se strânge din nou laţul în jurul lui Said Baaklini, omul lui Vîntu

Problemele legate de justiţie continuă să-i dea fiori reci libanezului Said Baaklini, mâna dreaptă a controversatului Sorin Ovidiu Vîntu. Acesta a fost audiat ieri de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în dosarul în care se fac cercetări privind fraudarea societăţii Rodipet cu 35,5 milioane de euro. Baaklini a fost chemat la audieri după ce, vineri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au făcut nouă percheziţii domiciliare la sediul şi punctele de lucru ale SC Libarom Agri SRL şi la locuinţa libanezului, în vederea ridicării mai multor documente financiar-contabile şi a altor mijloace materiale de probă utile în soluţionarea cauzei.

CURIERUL NATIONAL

Chiriile nu mai cresc pe spatele studenţilor

Numărul celor care au promovat Bac-ul este mai mic decât anul trecut, ceea ce va duce şi la o reducere importantă a celor înscrişi la facultate. Pe baza acestei situaţii, unii proprietari ar putea reduce preţul chiriilor. Pe de altă parte, specialiştii din piaţă spun, în ciuda scăderilor de acum, că este posibilă o uşoară creştere a chiriilor până la nivelul de la începutul verii. Vara a adus ieftiniri de câteva procente în rândul chiriilor, iar în toamnă proprietarii de locuinţe vechi fie vor lăsa din preţ cu un procent între 5 şi 10%, pe baza situaţiei de la Bacalaureatul din acest an, fie vor reveni la valorile practicate la începutul verii.

Staţiunile balneare, şansa relansării turismului românesc?

Creşterea speranţei medii de viaţă la nivel european ar putea reprezenta un potenţial de creştere extraordinar pentru staţiunile balneare din România. Turismul balnear ar putea reprezenta o soluţie viabilă pentru relansarea turismului românesc, însă este nevoie de măsuri pentru sprijinirea şi dezvoltarea acestui sector. Potrivit reprezentanţilor asociaţiilor turistice, domeniul balnear ar putea constitui unul dintre segmentele cu potenţial în viitor, având în vedere că România deţine o treime din resursele balneo din Europa, însă va trebui să beneficieze de facilităţi şi de ajutor din partea autorităţilor statului.

Cine zice că românii nu muncesc? Au cel mai lung program de muncă din UE

Angajaţii cu normă întreagă din România au lucrat anul trecut 41,3 ore pe săptămână, cel mai ridicat nivel din UE, unde media este de 39,7 ore, şi mai mult decât în ţări precum Germania sau Marea Britanie, în timp ce la polul opus se situează finlandezii, cu 37,8 ore pe săptămână. România este urmată de Luxemburg (40,8 ore), Marea Britanie, Polonia, Germania şi Bulgaria (toate patru cu 40,5 ore), respectiv Estonia şi Cehia (ambele 40,4 ore). În România, săptămâna de lucru normală negociată colectiv a fost de 40 de ore anul trecut, maxim în UE, la egalitate cu Bulgaria, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia şi Slovenia. Cea mai redusă săptămână de lucru negociată colectiv a fost cea din Franţa, de 35,6 ore, potrivit unui raport al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă (Eurofound), citat de Mediafax.

Said Baaklini, încă o piesă în puzzle-ul Rodipet

Omul de afaceri libanez Said Baaklini s-a prezentat ieri dimineaţă în faţa procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru a fi audiat în legătură cu afacerile pe care le-ar fi făcut cu patronul fostei Rodipet, Hassan Awdi, şi el cercetat pentru că ar fi prejudiciat patrimoniul firmei sale cu peste 35,5 milioane euro. Ancheta ar putea avea legătură cu contractele încheiate până în 2006 între Libarom şi Supremo. În 2004, Libarom a vândut 300 de chioşcuri către Supremo la preţul de 4.000 euro bucata. Said Baaklini a fost până în luna martie 2006 membru în Consiliul de Administraţie al Rodipet.

Americanii nu ştiu cum să se uite la Japonia

Excesele din piaţa creditului au adus economia SUA într-o zonă de unde nu numai că aceasta nu mai poate creşte, dar ameninţarea reizbucnirii unei crize financiare planează asupra întregului mediu de afaceri. Volumul datoriilor a depăşit de trei ori produsul intern brut, ceea ce plasează economia americană într-o poziţie chiar mai vulnerabilă decât cea de dinaintea marii crize de la începutul anilor "30. Abia din această perspectivă americanii trebuie să se uite către Japonia, ţară care a experimentat, la rândul ei, excese nemaiîntâlnite în zona creditului acum două decenii. Sucombarea "miracolului nipon" odată cu atingerea punctului de unde volumul împrumuturilor nu mai poate creşte este un exemplu viu la care se pot uita americanii pentru a vedea ce îi aşteaptă. Este vorba despre o perioadă recesionară prelungită, asta dacă teama şi nerăbdarea investitorilor nu vor precipita o criză deflaţionistă.

Amenzile pentru lipsa asigurării locuinţei, aplicate conform CSA

Amenzile pentru lipsa asigurării obligatorii a locuinţei vor fi aplicate în conformitate cu normele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), arată Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), potrivit Mediafax. "În ceea ce priveşte termenul până la care pot fi încheiate poliţele PAD fără a exista riscul unei sancţiuni, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) - singura autoritate împuternicită prin lege cu atribuţii de autorizare, supraveghere prudenţială şi control al activităţii de asigurare sau intermediere în asigurări în România - a asigurat difuzarea de informaţii în acest sens", precizează MAI. Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, spunea, în 15 iulie, că primarii vor putea amenda persoanele care nu au încheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei începând cu 5 august 2011.

EVENIMENTUL ZILEI

La muncă în pădurile daneze

Românii dau Spania pentru ţările nordice, unde se câştigă peste 1.200 de euro pe lună. Un tânăr din Iaşi povesteşte cum e în Danemarca, din ce trăieşte, ce se mănâncă şi cât sunt chiriile. "La interviul din România m-au întrebat ce ştiu să fac. Ne-am consultat şi s-a înclinat balanţa pentru că aveam permis de conducere de profesionişti", îşi aminteşte tânărul cum a ajuns să stăpânească în pădurile din Danemarca un Ponsse Caribou, un monstru cu opt roţi care se putea înhăma la un transport de 12 tone. Locul de muncă era prin pădurile din apropierea orăşelului Hoven. Tăia, încărca şi descărca copaci. Apoi, la scurt timp, lua drumul din urmă şi planta puieţi în loc. "Am pus vreo 10.000 într- un an de zile", spune tânărul.

Dan Diaconescu va fi candidatul PIN la preşedinţie

Preşedintele PIN va parafa, în două săptămâni, înţelegerea politică cu patronul OTV. Negocierile cu Marian Vanghelie continuă în taină. Preşedintele PIN, Lavinia Şandru, şi patronul OTV, Dan Diaconescu, urmează să anunţe public, în următoarele două săptămâni, forma finală a proiectului de relansare a partidului, susţin sursele EVZ. Diaconescu va fi candidatul formaţiunii la alegerile prezidenţiale. În paralel, Diaconescu şi Guşă continuă să poarte o serie de negocieri secrete cu primarul sectorul 5, Marian Vanghelie, pentru atragerea celui care plănuieşte o candidatură independentă la Primăria Capitalei.

A început curăţenia de vară! Cine şi când pleacă de la stat

Disponibilizările anunţate ieri de Guvern la companiile energetice vor însoţi închideri de unităţi neperformante, potrivit informaţiilor obţinute de "Evenimentul Zilei". Din companiile energetice de stat vor pleca 1.300 de angajaţi, potrivit hotărârii adoptate ieri de Executiv. Termoelectrica va concedia 300 de persoane, Compania Naţională a Huilei - 900 de angajaţi, iar Electrocentrale Deva - 100 de salariaţi, în cadrul unui program de eficientizare a companiilor publice convenit de Executiv şi FMI. În unele cazuri, disponibilizările însoţesc închiderea unor puncte de lucru neperformante. Potrivit lui Florin Mârza, directorul general al Termoelectrica, "circa 10 persoane vor pleca din divizia centrală a companiei, iar acestora li se adaugă personalul a două centrale, cea de la Doiceşti şi Borzeşti, a căror activitate va înceta, în condiţiile în care instalaţiile actuale şi-au epuizat durata de viabilitate".

FINANCIARUL

In trei luni, bancile din Grecia si-au sporit expunerea pe Romania cu 866 mil. dolari

Institutiile de credit din Austria si-au majorat liniile de finantare cu aproape 3 mld. $ in T1, iar cele din Olanda, cu 812 mil. $ Cu toate acestea, o serie de entitati bancare europene au retras 734 de milioane de dolari. Expunerea bancilor straine in Romania a scazut in primele trei luni din acest an cu 582 de milioane de dolari, arata datele publicate ieri de Banca Reglementelor Internationale (BRI), care monitorizeaza situatia din 24 de state ale lumii. In perioada ianuarie-martie 2011, institutiile de credit europene si-au retras linii de finantare in valoare 734 de milioane de dolari.

Criza datoriilor SUA: bancile americane se pregatesc pentru "apocalipsa" financiara

Aurul a atins ieri o noua valoare-record, urcand la 1.625 $/uncie, de la 1.611 $/uncie, cotatia din ajun. Autoritatile americane mai au cinci zile la dispozitie pentru gasirea unui compromis care sa permita ridicarea pragului de indatorare a tarii. Ieri-seara urma sa aiba loc o noua dezbatere in Congresul SUA pe marginea celor doua propuneri - ale democratilor si repu-blicanilor - in incercarea de a gasi o cale de mijloc. In acest context, majo-ritatea economistilor consultati de Reuters cred ca macar una dintre cele trei mari agentii internationale de rating va retrage SUA triplul AAA, cea mai ridicata dintre notele acordate.

Ursus a cheltuit peste 1 mil. euro ca sa-si pastreze identitatea la Cluj

Dupa ce au inchis fabrica de bere de la Cluj la sfarsitul anului trecut, cei de la Ursus Breweries au investit peste 1 milion de euro pentru a relua pro-ductia de bere (locul unde s-a nascut berea Ursus) in vechea locatie a fabricii de bere, dar cu o capacitate mult redusa. Grant McKenzie, vice-pre-sedintele de marketing al Ursus Breweries, a declarat ca mini-fabrica de bere de la Cluj are o capacitate de 1.500 de hectolitri pe an, iar aceasta ar putea fi extinsa cu pana la 40%. La mai putin de o luna de la des-chiderea "Fabricii de bere Ursus", care cuprinde un bar, un restaurant si o terasa cu o capacitate de aproximativ 300 de locuri, oficialii companiei vorbesc de rezultate peste asteptari.

CNVM: Evaziune in tranzactiile cu derivate pe actiunile SSIF Broker la Sibex

Arbitrul pietei de capital a sesizat Parchetul, ANAF si Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Comisia Nationala a Valorilor Mo-biliare (CNVM) a sesizat abuzuri de piata precum manipularea pre-tului, spalarea banilor si sus-tragerea de la plata impozitului in privinta unor tranzactii realizate in urma cu cateva luni la Sibex, cu contracte fi-nanciare pe diferenta (CFD) avand ca activ suport actiunile SSIF Broker. Ancheta a fost "pasata" organelor competente, res-pectiv ANAF, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si Par-chetul, care desfasoara cercetari amanun-tite in acest sens.

Pretul unei actiuni Apple a trecut de 400 de dolari

La o saptamana dupa ce a raportat profit si vanzari-record, valoarea actiunilor Apple a trecut pragul de 400 de dolari (403,41 dolari) la tranzactionarea pe Nasdaq. Titlurile companiei americane s-au apreciat cu 25% de la inceputul anului si cu 7% de la anuntarea rezultatelor financiare aferente trimestrului al treilea fiscal, pe 19 iulie. Astfel, valoarea companiei este mai mare decat cea a Microsoft si Intel impreuna, potrivit Bloomberg. Pretul actiunilor ridica astfel capitalizarea de piata a Apple la aproximativ 374 mld. dolari. Firma americana a anuntat saptamana trecuta o dublare a profitului la 7,31 mld. dolari si venituri de 28,6 mld. dolari fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Armata americana va lua de la romani echipament militar in valoare de 500 mil. $

Pe de alta parte, Ministerul Apararii Nationale a agreat un contract cu industria militara autohtona potrivit caruia se va dota cu TAB-uri "romanesti" in valoare de 1 mld. USD Este cel putin surprinzator apetitul pentru inzestrare al MApN, in conditiile in care bugetul nu-i permite nici macar modernizarea unei singure fregate de lupta. Industria militara romaneasca pare a fi intr-o crestere de forma spectaculoasa. Surse din domeniu au declarat pentru "Fin.ro" ca valoarea contractului parafat recent de Ministerul Apararii si societati din cadrul Romarm, privind furnizarea de transportoare blindate, se ridica la aproape 1 miliard de dolari. La ora primirii acestei informatii "actele" nu erau chiar semnate, fiind nevoie, in acest domeniu, de mult mai multe "aprobari" decat in industria civila.

JURNALUL NATIONAL

PDL se pregăteşte să importe un milion de voturi. Ambasadele - agenţii publicitare pentru votul prin poştă

După ce s-a angajat că va aduce PDL un milion de voturi prin promovarea proiectului de lege privind votul prin corespondenţă, ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a început repetiţia generală cu ambasadorii şI consulii României pentru promovarea legii în rândul românilor de peste graniţe. Deşi legea e abia în stadiul de proiect, neintrat încă în dezbaterea parlamentară, diplomaţii români trebuie deja să o "disemineze" printre conaţionali. "Prada" este grasă: 3 milioane de români cu drept de vot aflaţi peste graniţe. Dintre aceştia, la alegerile prezindenţiale din 2009, pentru care s-au înfiinţat cele mai multe secţii de votare de până acum ( 294 ) şi-au exprimat opţiunea politică doar 140.000.

Ponta dă declaraţii la DNA pe blog

Liderul PSD, Victor Ponta a postat pe blogul personal o scrisoare către procurorul şef al DNA, Daniel Morar, în care solicită să fie cercetat în cazul presupusei prejudicieri de către el, în calitate de jurist, a Complexelor Energetice Turceni şi Rovinari. Ponta solicită şi urgentarea cazului, în ideea de a fi absolvit de orice vină până în anul electoral 2012. Soluţia dată de DNA ar urma să fie folosită drept probă în plângerile penale pe care Ponta le va face şefului ANAF, Sorin Blejnar şi preşedintelui României, Traian Băsescu pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

NATIONAL

Igas a cerut ieri noapte capitularea generalilor din Politie

Nici prin cap nu le-ar fi trecut la ditamai chestorii ce umilinta vor inghiti din cauza odraslelor cu valente de macelari ale primarului din Deta. Victime colaterale, trei sefi ai Politiei Romane, responsabili cu Ordinea Publica, au fost chemati la ceas de noapte in biroul exterminatorului Traian Igas. Care a tavalit cu ei pe jos, dupa ce generalii Lucian Guran, Lucian Muntean si Dumitru Jianu s-au opus, fie si pasiv, sa treaca cea mai complexa structura a Ministerului de Interne in subordinea primarilor, unde lucrurile se rezolva oricum altfel...

Basescu se vinde scump in SUA!

Faptele de arme ale lui Traian Basescu, din primul sau mandat, au fost imortalizate intr-un volum aparut in SUA si vandut cu 85 de dolari. "Romania under Basescu. Aspirations, Achievements, and Frustrations during His First Presidential Term", este titlul cartii care-l prezinta pe Traian Basescu intregului mapamond. Editat, in Maryland, de politologii Ronald F. King si Paul Sum, volumul aduna 17 texte scrise de profesori universitari din Europa si America de Nord, majoritatea de origine romana. Printre ei se numara si Vladimir Tismaneanu, care a si semnalat aparitia cartii: "Lucrarea se constituie intr-o radiografie non-partizana a aspiratiilor, realizarilor si frustrarilor din prima presedintie Basescu".

PUTEREA

Investiţie "nesimţită". Piaţă de 9,3 milioane de euro

Primăria Sectorului 3 vrea să "investească"37.935.710 lei, inclusiv TVA (9.272.970 euro) pentru amenajarea Pieţei Republica, situată pe Bulevardul Basarabia, la intersecţia cu Şoseaua Dudeşti - Pantelimon. Potrivit documentaţiei tehnico-economice, suprafaţa construită (subsol + parter) este de 5.500 metri pătraţi (mp). Un calcul simplu arată că administraţia condusă de primarul Liviu Negoiţă (PDL) va cheltui aproximativ 1.685,9 euro pentru construirea unui metru pătrat din noua piaţă.

Arhitecţii propun înfiinţarea unui nou sector în Capitală

Arhitecţii propun înfiinţarea unui sector care să cuprindă centrul Capitalei, arhitectul şef al Bucureştiului, Gheorghe Pătraşcu, precizând că aceasta este una dintre concluziile auditului privind dezvoltarea urbană a Bucureştiului din ultimii 20 de ani, scrie Mediafax. "Pentru că centrul funcţionează diferit, are alte necesităţi, altă structură urbană, iar sectoarele sunt prea mari. Şi cea mai simplă variantă ar fi un sector central. Există două posibilităţi: ori un sector cu administraţie propire, şi atunci este nevoie de o lege, ori pot fi luate măsuri de organizare, fără a fi un sector separat", a precizat Pătraşcu.

Stăpânul secretelor, audiat la DNA

Consilierul de stat în Departamentul Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale, Daniel Andrei Moldoveanu, a fost audiat, ieri, de procurorii DNA ca martor în dosarul de corupţie de la Portul Constanţa, numele său fiind folosit în discuţii dintre senatorul Mircea Banias şi Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa. Daniel Moldoveanu le-ar fi declarat procurorilor anticorupţie că îl cunoaşte de foarte multă vreme pe Eugen Bogatu, deoarece au făcut şcoala împreună, dar că nu l-a mai văzut de aproape şapte ani. Referitor la Mircea Banias, consilierul ar fi spus că a auzit de el după ce o persoană i-ar fi cerut să se întâlnească cu senatorul.

Conturile firmelor din UE ar putea fi blocate pentru recuperarea datoriilor

Comisia Europeană (CE) propune blocarea conturilor bancare la nivelul UE pentru facilitarea recuperării creanţelor transfrontaliere, se aratăîntr-un document de presă al CE. Noile reglementări vor permite creditorilor să blocheze fondurile în conturi bancare în aceleaşi condiţii în toate statele membre ale UE. În clipa de faţă, întreprinderile anulează creanţe de până la 600 de milioane de euro anual, din cauza costurilor ridicate de recuperare a datoriilor.

ROMANIA LIBERA

De ce nu-şi consolidează bucureştenii blocurile: "Ce ţi-e scris în frunte ţi-e pus!"

Mii de bucureşteni stau în clădiri gata să se prăbuşească şi mor de frica unui cutremur, dar nu se apucă de consolidare, deşi bani există. Am colindat zeci de blocuri cu bulină şi am aflat de ce. Cutremurul e cea mai mare spaimă a bucureştenilor, spune o cercetare realizată în 2010 de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. Oamenilor le e mai frică de cutremur decât de singurătate sau de moarte. România Liberă vă prezintă realitatea cinică din spatele bulinelor roşii care împânzesc centrul Bucureştiului: avem bani să consolidăm clădirile astea şi o lege darnică. Dar soarta oamenilor se înfundă într-un birou al primăriei: în 20 de ani, au terminat doar 13 clădiri.

Arme pentru Hezbollah, blocate la Bucureşti

Arestări spectaculoase în România şi Maldive, unde traficanţi periculoşi de arme şi droguri plănuiau să livreze rachete, puşti şi muniţie pentru teroriştii din Hezbollah. Între ei, şi un iranian care făcea afaceri la Bucureşti şi locuia lângă sediul Parchetului General. Procurorii români au finalizat cu succes o operaţiune a anchetatorilor americani de la Agenţia Americană Antidrog (DEA), capturând două persoane care urmau să achiziţioneze armament pentru gruparea teroristă Hezbollah. La Bucureşti au fost prinşi turcul Cetin Aksu şi iranianul Siavosh Henareh, iar pe 26 iulie Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea acestora în vederea extrădării către SUA.

ZIARUL FINANCIAR

Cele mai bogate companii energetice din România au 1,5 mld. euro în conturi

Companiile de distribuţie a energiei electrice deţinute de italienii de la Enel sunt de departe cele mai bogate din sectorul energetic, cu lichidităţi de 600 mil. euro. Distribuţiile de energie privatizate au devenit în ultimii ani unele dintre cele mai bogate companii din România, în condiţiile în care marjele de profit cu care operează au urcat la peste 20%, faţă de marje sub 5% în cazul filialelor de distribuţie care au rămas în proprietatea companiei de stat Electrica.

Băncile au 2.000 de imobile la vânzare şi încep să lase la preţ

Aproape 2.200 de case şi terenuri, dar şi spaţii comerciale sau fabrici se află în prezent la vânzare pe site-urile celor mai mari zece bănci locale, numărul anunţurilor publicate fiind mai mult decât dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când băncile aveau mai puţin de o mie de imobile executate silit. Bancherii au ţinut până acum de preţ, dar încep să cedeze pe măsură ce stocul de imobile executate silit creşte şi cererea nu dă semne de revenire. Executorii bancari spun că un bun executat silit se vinde în medie după trei-cinci licitaţii şi după ce banca renunţă la preţul minim iniţial.

Şeful FP către Guvern: Suntem dispuşi să vă ajutăm să faceţi mai atractive viitoarele privatizări pe Bursă

Greg Konieczny, administratorul activelor de 4 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea (FP), spune că oferta Petrom a avut un rezultat "dezamăgitor" pentru că nu a fost bine structurată, şi îşi arată disponibilitatea de a ajuta Guvernul în viitoarele privatizări pe Bursă. Până la finele anului, Guvernul trebuie să vândă pe Bursă câte 15% din transportatorii naţionali Transgaz şi Transelectrica. "Credem cu tărie că procesul de privatizare a activelor statului prin intermediul bursei trebuie continuat în ciuda rezultatului dezamăgitor al ofertei secundare OMV Petrom. Sperăm că Guvernul a învăţat din experienţa acestei oferte şi că ofertele viitoare vor fi mai bine structurate.

Autobuze supraetajate pentru obiectivele turistice din Bucureşti. Vedeţi aici traseele şi cât costă un bilet

Patru autobuze supraetajate vor circula, începând de joi, prin centrul Capitalei, pe un traseu turistic ce include Muzeul Satului, Muzeul Antipa, Ateneul Român, Palatul Telefoanelor, Palatul Parlamentului, Patriarhia Română, Hanul lui Manuc, Curtea Veche, Spitalul Colţea, Teatrul Naţional şi ASE. Pe noua linie de transport destinată vizitării obiectivelor turistice din Bucureşti, înfiinţată de Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), vor circula, începând de joi, patru autobuze speciale, supraetajate, cu o capacitate de 77 de locuri. Cele patru autobuze supraetajate vor circula între orele 10.00 şi 22.00, la intervale de 15 minute, iar traseul, care va fi parcurs în aproximativ 50 de minute, va avea o lungime de 15,4 kilometri şi 14 staţii, a anunţat RATB, într-un comunicat de presă. Costul unui bilet va fi de 25 de lei pentru adulţi şi de 10 lei pentru copii cu vârste între 7 şi 14 ani.

Finanţele au luat de la bănci doar 460 mil. euro

Situaţia confortabilă a fondurilor din Trezorerie, dar şi preţul mare cerut de bancheri au determinat Finanţele să împrumute ieri de la bănci doar 460,13 mil. euro, sub valoarea programată de 600 mil. euro. Finanţele au vândut obligaţiuni de stat cu maturitatea la 4 ani, subscrierile celor 12 bănci participante la licitaţie ca dealeri-primari apropiindu-se de un miliard de euro, iar randamentul mediu fiind de 4,85% pe an, nivelul maxim acceptat. Secretarul de stat Bogdan Drăgoi a explicat că Finanţele nu au nicio presiune pentru a lua mai mulţi bani. "Am acceptat un randament de 4,85% pe an, iar în acest nivel piaţa se limita la 460 mil. euro, deşi subscrierile au fost de aproape un miliard de euro.

Ministerul Finanţelor are în plan emisiuni de titluri de stat de 4 mld. lei în august

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în luna august patru miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, aceeaşi valoare fiind prevăzută şi în programul aferent lunii iulie, deşi suma împrumutată a fost mai mare. În iulie Finanţele au vândut certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat în sumă de 4,24 mld. lei. Pentru august Trezoreria a stabilit şase licitaţii de vânzare a titlurilor de stat, trei pentru obligaţiuni de stat şi restul pentru certificate de trezorerie. Obligaţiunile vor avea maturităţi de 3, 5 şi 10 ani, în timp ce pentru certificatele de trezorerie scadenţa este la un an. Pe piaţa locală, Finanţele au angajat de la începutul anului împrumuturi de 34,25 mld. lei prin emisiuni de obligaţiuni şi certificate de trezorerie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb