FINANCIAL TIMES
• Victorie pentru Merkel în privinţa tratatului fiscal
Douăzeci şi cinci dintre cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au semnat, ieri, tratatul de inspiraţie germană care stabileşte reguli fiscale mai dure şi care va ajuta la susţinerea monedei euro.
Dar, Berlinul a fost avertizat că există limite privind
suveranitatea statelor, respectiv cât ar fi dispuse acestea "să predea" în vederea realizării unei discipline fiscale.
• Băncile îşi vor dubla împrumuturile de urgenţă de la BCE
Băncile europene se pregătesc să împrumute de la Banca Centrală Europeană (BCE), în 29 februarie, o sumă de aproape două ori mai mare decât cea contractată la licitaţia de luna trecută - 489 miliarde dolari. Creditele au o maturitate de trei ani.
• SUA au amendat unii producători niponi de componente auto cu 548 milioane de dolari
Doi dintre cei mai mari producători de componente auto din Japonia, Denso şi Yazaki, au fost amendaţi cu un total de 548 milioane de dolari de către guvernul SUA, din cauza implicării companiilor într-un cartel.
WALL STREET JOURNAL
• Costul împrumuturilor Portugaliei, la nivel record
Temerile potrivit cărora întârzierea acordului dintre Grecia şi creditorii săi privaţi ar putea afecta alte economii europene, au atras atenţia asupra Portugaliei, ale cărei costuri de împrumut au ajuns, ieri, la un nivel maxim record: 16,4%.
• Franţa îşi reduce estimările privind creşterea economică
Premierul François Fillon a declarat, ieri, că Franţa şi-a redus previziunile oficiale de creştere economică pentru acest an la 0,5%, de la 1% cât erau anterior.
NEW YORK TIMES
• Un director JPMorgan va părăsi banca
Banca americană JPMorgan informează că Tarun Mahrotri, unul dintre directorii internaţionali pentru pieţe emergente, va demisiona din funcţie. Mahrotri părăseşte banca după cinci ani, pentru "alte oportunităţi".
• Juncker, UE: Grecia nu are nevoie de un supraveghetor european
Şeful Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a declarat că nu este necesară impunerea unui "comisar pentru buget"
cu drept de veto în privinţa deciziilor bugetare luate de
guvernul elen.
Grecia, care nu a reuşit, în mod repetat, să-şi îndeplinească obiectivele fiscale stabilite de către creditorii săi internaţionali, a reacţionat furios la apelurile Germaniei pentru numirea unui astfel de supraveghetor, spunând că ar fi un afront la suveranitatea sa naţională.