RISE PROJECT ŞI PANAMA PAPERS: "Beny Steinmetz deţine, pe ascuns, 20 de hectare în Snagov"

Ziarul BURSA #Companii / 6 aprilie 2016

Documentele PanamaPapers scot la lumină alte 20 de hectare pe care Beny Steinmetz le deţine, pe ascuns, în Snagov, suprafaţa descoperită de RISE completând terenul deţinut de magnatul israelian la marginea Bucureştiului, adică cele 46 de hectare aflate în Băneasa şi Snagov - terenuri din care o parte se află sub sechestru DNA în dosarul retrocedărilor frauduloase care au vizat Ferma Regală Băneasa şi pădurea "Fundul Sacului" din Snagov.

Conform unei anchete publicate de RISE Project ieri, citate de Agerpres, în acest caz, israelianul este anchetat alături de Remus Truică (fostul director de cabinet al lui Adrian Năstase), Dan Andronic (directorul Evenimentul Zilei) şi prinţul Paul Lambrino.

RISE Project precizează: "Cele 20 de hectare neştiute ale lui Steinmtez au o structură opacă de proprietate care începe cu un SRL din Bucureşti şi se înfundă într-o companie offshore din Panama, înregistrată de casa de avocatură Mossack & Fonseca. Firma offshore se numeşte Lester Invest Group SA şi a fost înfiinţată în iulie 2009. În acelaşi an, a cumpărat firma românească Allegro Invest, la pachet cu o mare parte din suprafaţa de 20 ha de la Snagov. Anterior, SRL-ul bucureştean aparţinuse unui anume Traian Potcoavă din comuna Vlădeni, Braşov, şi sub acest patronaj, încă din 2007, în plină bulă imobiliară, începuse să cumpere terenuri de milioane la Snagov. În 2009, avea deja 20 ha, direct de la proprietari sau intermediarii de drepturi litigioase. Compania offshore a fost înfiinţată la cererea grupului Onyx din Geneva, Elveţia, condus oficial de Beny Steinmetz. Un angajat vechi al magnatului, director în holding, a fost omul care a trimis efectiv solicitarea în Panama. Se numeşte Sandra Merloni-Horemans şi este legată de miliardarul Steinmetz în mai multe afaceri, inclusiv într-unele investigate acum pentru corupţie pe trei continente".

Conform sursei citate, din acelaşi cabinet al corporaţiei lui Steinmetz a plecat şi însărcinarea către avocatul român, Robert Roşu, de a reprezenta offshore-ul panamez Lester Invest Grup în procesul administrativ de achiziţie a SRL-ului bucureştean cu terenurile de la Snagov. Robert Roşu este fondator al casei de avocatură Tucă, Zbârcea şi Asociaţii şi, de anul trecut, suspect în dosarul "Truică-Steinmetz-Lambrino", privind cele două retrocedări penale amintite.

"Confruntat de RISE Project cu informaţiile din corespondenţa electronică purtată de managerii lui Steinmetz cu avocaţii de la Mossack & Fonseca, Robert Roşu susţine că nu-şi aminteşte de firma Lester Invest Grup din Panama: «Am semnat mii de acte, dar numele acestor companii nu îmi spun nimic». Cât despre legăturile sale cu miliardarul Beny Steinmetz, avocatul susţine că a prestat pentru acesta exclusiv servicii juridice", se mai precizează în articol.

Jurnaliştii RISE Project mai semnalează că în toţi aceşti ani, Consiliul Judeţean Ilfov a emis mai multe certificate de urbanism pentru construcţia unor ansambluri rezidenţiale pe terenurile secrete ale lui Steinmetz din Snagov. Cele 20 de hectare sunt compuse din 23 de loturi, cu suprafeţe cuprinse între câteva sute de metri pătraţi şi câteva hectare. Unele dintre aceste terenuri sunt poziţionate lângă pădurea seculară Codrii Vlăsiei.

În perioada 2007-2009, când a fost derulat grosul achiziţiilor imobiliare, terenurile din Snagov erau evaluate de bănci la 300 - 380 de euro pe metru pătrat.

"Retrocedarea din pădurea «Fundul Sacului» Snagov este un alt tun imobiliar orchestrat de reţeaua lui Beny Steinmetz în România. Companiile magnatului au obţinut fraudulos 47 de hectare de pădure dintr-o fostă rezervaţie naturală protejată - statut desfiinţat fără explicaţii la începutul anilor 2000. Scoaterea pădurii «Fundul Sacului» din registrul ariilor protejate a condus la o operaţiune complicată de preluare a acesteia de către gruparea Beny Steinmetz - Remus Truică - Tal Silberstein - Shimon Sheves. Toţi, puşi acum sub acuzare la DNA", se mai precizează în articol.

După mai multe operaţiuni şi anchete, Steinmetz a rămas cu 25 ha în pădurea Fundul Sacului, pe care le deţine în continuare prin suveica de firme România - Cipru - Panama, dar au fost sechestrate de procurorii DNA.

Investigaţia jurnaliştilor RISE Project mai semnalează că, prin reţeaua de offshore-uri, Beny Steinmetz a mai gestionat "o retrocedare penală": Ferma Regală Băneasa, evaluată la 138 de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu ar trebui puscati acestia macar cu sare ?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb