România mai este parte a Uniunii Europene?

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 13 noiembrie 2018

Cătălin Avramescu

Iată că m-am înşelat. Dezastrul este deja de proporţii. Şi încă nici nu au început cele şase luni...

Cât am fost ambasador am trecut prin (cred) zece asemenea preşedinţii rotative. Am participat la numeroase mese, simpozioane etc. Mi se păreau un fel de şezători sovietice, fără nici o finalitate. Un fel de "fleanca-fleanca", aşa cum place eurocraţilor de la Bruxelles.

De aceea chiar mă întrebam de unde comoţia aceasta din presă. Că guvernul Dragnea 3 nu va putea să organizeze acţiunile respective. Că s-ar putea să se pună problema ca Româ­nia să fie "sărită" de la exercitarea respectivei preşedinţii pentru incapacitate. Ştiind despre ce este vorba, eram sceptic. Au organizat ei petreceri cu lăutari la Scroviştea. Ce este aşa greu să comande câteva cravate cu logo şi să trimită bani ambasadelor pentru nişte "mese tovărăşeşti"? Spuneţi că nu au agendă. Dar de când asta este o problemă la Bruxelles?... Sau la Palatul Victoria?...

Iată că nu este aşa. Îmi fac mea culpa. Nu am prevăzut că guvernul Dragnea 3 va fi atât de incompetent încât să fie pus în dificultate de o sarcină rezolvabilă şi la nivelul unui consiliu judeţean.

Zilele trecute şi-a dat demisia acel ministru, pe numele său Negrescu. Nu ştiu de ce îi spune "fără portofoliu". Eu văd că avea, oficial, portofoliu, al Afacerilor Europene. Cu două luni înainte de preluarea preşedenţiei Consiliului UE, lăsându-i pe "partenerii" noştri cu gura căscată. În locul acestuia pare să ajungă, ca ministru interimar, piesa de bachelită a socialiştilor, ministrul-bun-la-toate, deja interimar la Educaţie (?) şi ministru plin la "Fonduri Europene" (care nu prea există), unica şi irepetabila Rovaaaanaaa Plumb!...

Cu respectivul Negrescu sau fără el, nu va fi nici o diferenţă. Miniştrii socialişti din ultimii ani au, de regulă, o calitate. Ei subscriu adagiului lui Epicur, "trăieşte nebăgat de seamă" (lathe biosas). Bănuiesc că scopul lor nu e înţelepciunea, ca pentru filozoful grec, ci nevoia de conservare, de a nu atrage mânia jupânului din insula Belina.

Rămâne întrebarea: ce are de gând PSD? Se conturează bănuiala este că aceşti indivizi chiar doresc să scoată România din UE.

Statutul de membru UE a devenit deja doar o formalitate. Politic vorbind, legăturile sunt aproape complet tăiate. Klaus Iohannis nu participă la reuniunile PPE, iar infractorul LN Dragnea nu mai participă, mai nou, la reuniunile socialiştilor europeni. Popescu-Tăriceanu nu mai participă la reuniunile ALDE, din cauză că are un nou dosar penal.

Parlamentul European va vota, de altfel, în curând, o rezoluţie despre România. Textul a fost deja negociat între liderii grupurilor, aşa că votul s-ar putea să fie o formalitate. Din draftul care circulă deja rezultă că este vorba de o condamnare severă a regimului de la Bucureşti.

Dragnea 3 nu dă semne că ar fi impresionat. Coafura rezistă... Aţi observat ceva? De la o vreme, regimul de la Bucureşti trece legi şi adoptă ordonanţe care demontează, pas cu pas, legislaţia europeană. România a ajuns deja, legal, în apă rece. A aruncat peste bord observaţiile (obligatorii) ale Comisiei de la Veneţia. În materie economică regimul nu urmăreşte altceva decât decuplarea României de la sistemul de reguli al economiei de piaţă.

Iată şi exemplul politicii faţă de investitorii străini. Aceasta poate fi rezumată în câteva cuvinte: "Un bici pe spinare!". Dacă nu le convine, nu au decât să plece - asta pare să fie ideea. Măsurile supra-realiste, instigate de personaje penale precum Vâlcov, se succed cu rapiditate. Acum este vorba de "salariul minim diferenţiat". O nebunie anunţată cu două luni înainte... Cum să îşi facă bugetele companiile străine? Şi de ce ar plăti mai bine pe cineva doar pentru că are "studii superioare"? (Pun în paranteză expresia pentru că în România socialiştilor de Teleorman, facultatea a ajuns, adesea, sub nivelul liceului din perioada socialiştilor de Scorniceşti sau Dej).

În România bate un vânt al izolării ceauşiste. La propriu. Treceam zilele trecute pe lângă un chioşc de ziare când am observat unul, la vedere. "Flacăra lui Adrian Păunescu". Cu poza, color, a lui Adrian Păunescu!...

Asta este departe de a fi un accident. O revistă care nici nu merită să îi dau numele a tipărit, tot zilele trecute, un articol-elogiu al marionetei pusă de infractorul Liviu Nicolae Dragnea să facă pe Prim-ministrul. Cu poze gen Elena Ceauşescu, să fie ca pe timpuri...

Ultima strigare, înainte să închid pagina... Draftul noului raport MCV se anunţă mult mai dur pentru România decât pentru Bulgaria. De aici, încotro?... Va face Putin o ofertă şi vom vedea atunci. La bulivar, birjar!

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb