Operatorul de servicii medicale Romar Medical amână deschiderea unui spital multidisciplinar cu serviciu de urgenţă, anunţată iniţial pentru toamna acestui an, până la stabilizarea pieţei, pe care o vede posibilă în 2012, a declarat directorul medical al companiei, Liliana Hagicalil, citat de Mediafax.
"Nu cred că mai este un plan viabil pentru acest an (deschiderea spitalului - n.r.), pentru că au mai rămas puţine luni. Cred că o să aşteptăm să se stabilizeze piaţa, stabilizare pe care nu o văd posibilă mai devreme de anul viitor", a spus Hagicalil.
Romar Medical, care deţine în prezent peste 20 de clinici şi laboratoare în Bucureşti şi în ţară, anunţa la începutul anului că va investi aproximativ 10 milioane de euro pentru deschiderea unui spital multidisciplinar cu serviciu de urgenţă.
În prezent, Hagicalil susţine că deschiderea spitalului este amânată printre altele din cauza întârzierii semnării contractelor cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi pe fondul lipsei asigurărilor private de sănătate.
"Pentru ca acest proiect să fie profitabil, trebuie ca şi spitalul să intre într-un contract cu Casa, măcar pentru o parte din activitate. Asigurările de stat pot să suplinească o parte din cheltuieli, cum sunt cele cu personalul, pe care trebuie să-l plăteşti, indiferent dacă ai oameni internaţi sau nu. De asemenea, un spital nu poate să fie rentabil decât dacă merg şi asigurările private de sănătate. Atâta timp cât nu încep să se aplice şi asigurările private de sănătate, nu le văd mergând (spitalele private n.r.), nu văd cum ar putea să fie profitabile", a spus directorul medical al companiei de servicii medicale private.
Potrivit acesteia, o unitate spitalicească trebuie să aibă un grad de ocupare de aproximativ 70% pentru a fi rentabilă, "ceea ce este foarte greu numai prin plătitorii cu cash".
În acest context, ea a adăugat că printre problemele pe care le întâmpină spitalele private din ţară se regăsesc numărul redus al persoanelor care îşi permit să plătească serviciile şi lipsa personalului medical.
"Două probleme sunt foarte mari, clienţii, pentru că trebuie să găseşti oameni dispuşi să dea o grămadă de bani, şi personalul medical, care, pe lângă faptul că este foarte costisitor, este şi foarte greu de găsit. Nu văd un spital făcut numai cu pensionari şi rezidenţi, aşa cum sunt foarte multe dintre aceste spitale private", a precizat Liliana Hagicalil.
Compania va deschide în perioada următoare o policlinică în Bucureşti, în urma unei investiţii de circa 800.000 euro.
"Suntem pe final cu deschiderea policlincii din Bucureşti. Am amâ-nat inaugurarea tocmai pentru că va fi realizat şi un laborator acolo şi nu vrem să facem nimic înainte de a vedea contractul cu Casa", a afirmat reprezentantul Romar Medical.
Romar Medical a înregistrat în primele şase luni o cifră de afaceri estimată la 4,5 milioane de euro şi îşi propune o creştere cu până la 10% pentru întreg anul 2011. Compania a rulat anul trecut aproximativ 10 milioane de euro, potrivit datelor proprii.
Compania este controlată de familia Hagicalil, care deţine indirect 60% din acţiuni, restul aparţinând fondului de investiţii britanic RC2.
1. Interesant
(mesaj trimis de Cosmin în data de 29.07.2011, 12:11)
Este o abordare extrem de interesanta...Poate dna Hagicalil cunoaste reteta prin care casa de asigurari da bani unitatilor medicale fara ca acestea a avea pacienti..."Asigurările de stat pot să suplinească o parte din cheltuieli, cum sunt cele cu personalul, pe care trebuie să-l plăteşti, indiferent dacă ai oameni internaţi sau nu".
Ca sa concluzionez ( poate citeste): Casa de asigurari DECONTEAZA serviciile prestate catre pacienti ( cel putin o parte conform DRG-urilor). Le urez mult succes!