Autorităţile statului ar trebui să facă mai mult ca să sprijine firmele care vor să facă afaceri în afara graniţelor ţării, inclusiv pe partea de marketing şi diplomaţie, a declarat, ieri, Cristian Secoşan, director general al companiei de inginerie, proiectare şi construcţii energetice Romelectro.
Compania construieşte un grup de 1.200 de MW în Egipt şi cinci segmente de linii electrice de 220 şi 110 kV în Kosovo.
"Statul român ne ajută, dar ar trebui să facă mai mult. Spre exemplu, pentru proiectul din Egipt, Eximbank ne-a emis o garanţie de non-cash. Încercăm să câştigăm mai multe proiecte în Egipt, în Arabia Saudită, în statele din fosta Iugoslavie, dar ar trebui să avem un suport mai mare din partea statului român", a susţinut Secoşan, citat de Agerpres.
El consideră că marketingul făcut de oficialii de rang înalt ajută foarte mult mediul de afaceri: "Există sprijinul financiar prin Eximbank, care atrage interes şi din partea băncilor comerciale pentru a acorda finanţare, dar, pe lângă asta, există şi componenta de marketing. Sunt afaceri pentru care este suficientă o strângere de mână între şefi de stat sau de Guvern".
Oficialul Romelectro a dat drept exemplu vizita în Egipt a cancelarului german, Angela Merkel, care s-a soldat cu proiecte în valoare de mai multe miliarde de euro câştigate de firmele germane. "Merkel a sprijinit firmele germane, nu doar pe cele de stat. Trebuie să avem o strategie ce firme ar trebui sprijinite şi în ce sectoare", a mai spus Secoşan.
Totodată, el a afirmat că şi consilierii economici din ambasade ar trebui să fie mai activi: "Aceştia anunţă prin reţelele camerelor de comerţ dacă se scoate la licitaţie vreun contract, însă, de regulă, dacă afli de un proiect în momentul în care se publică anunţul de licitaţie este cam târziu. Trebui să cunoşti dinainte strategiile statelor care scot proiecte la licitaţie, să faci o analiză de risc de ţară".
Printre proiectele mari de care se ocupă, Romelectro are în derulare realizarea grupului 1 de 1.200 de MW la termocentrala Burullus, în Egipt, în ciclu combinat, care va fi finalizat anul viitor.
Totodată, compania de inginerie construieşte noua centrală pe gaze de la Iernut (judeţul Mureş) de 430 de MW, pe gaze în ciclu combinat, considerat cel mai mare proiect greenfield de producere a energiei demarat de o companie de stat, respectiv Romgaz, după 1989. Termenul de punere în funcţiune este 31 decembrie 2019, iar reprezentanţii Romelectro spun că proiectul este în termen.
În plus, Romelectro se ocupă de retehnologizarea mai multor staţii electrice, a blocului 5 de la termocentrala Rovinari şi a hidrocentralei Stejaru de 210 MW, precum şi de amenajarea hidroenergetică a râului Jiu. Romelectro construieşte cinci linii electrice în Kosovo şi este în curs de a primi acreditare pentru a participa la licitaţii în Arabia Saudită.
Compania estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 80-90 de milioane de euro, în creştere cu 70-80% faţă de anul trecut, datorită proiectelor aflate în derulare.