Rompetrol Rafinare, un nou terminal de GPL în portul Midia

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 noiembrie 2010

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a finalizat recent construcţia unui terminal de gaz petrolier lichefiat (GPL) în portul Midia, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la aproximativ 3,8 milioane USD. "Terminalul face parte din strategia Grupului Rompetrol de extindere a capacităţilor de import-export ale platformei Petromidia, acesta alăturându-se proiectelor finalizate în 2008: extinderea cu 350% a capacităţii de transfer prin portul Midia pentru livrarea produselor finite şi finalizarea terminalului marin din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu ţiţei. Noul obiectiv va asigura o reducere cu peste 20% a costurilor aferente activităţilor de import-export GPL, dar şi a timpului de livrare şi implicit a numărului de operaţiuni", declară Arman Kairdenov, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Amplasat în cadrul terminalului petrolier şi de gaze lichefiate din Dana 9 a portului Midia - proprietate a Rompetrol Rafinare, noua investiţie are o capacitatea de aproximativ 3.000 de tone/transport, fiind conectat direct la două din rezervoarele de GPL ale rafinăriei (aproximativ 3.600 metri cubi). Lucrările realizate de companie pentru dezvoltarea danei au permis atât triplarea capacităţii de transfer a produselor finite (de la 90.000 tone/lună la 310.000 tone/lună), cât şi acostarea navelor maritime cu o capacitate maximă de 10.000 tdw şi a barjelor de tip tanc de maxim 2.000 tdw.

"Acesta va fi operat de Midia Marine Terminal şi va susţine obiectivele Grupului Rompetrol pentru dezvoltarea reţelei de distribuţie a GPL-ului (casnic, auto) din România si Republica Moldova" adaugă Kairdenov.

Lucrările aferente noului obiectiv au durat aproximativ 14 luni şi au fost realizate de Rominserv - contractorul general al Grupului, companie ce a coordonat, în perioada 20 septembrie - 1 noiembrie, şi revizia generală a Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Petrochemicals.

Pe fondul opririi pentru revizie a activităţilor de pe platforma Petromidia, Rompetrol Rafinare şi-a diminuat, în primele nouă luni ale anului, producţia de gaz petrolier lichefiat cu aproximativ 5% faţă de perioada similară din 2009, până la un nivel de peste 187.000 tone.

În aceaşi perioadă, exporturile de GPL ale Rompetrol Rafinare, prin subsidiara sa - Rompetrol Gas, s-au ridicat la peste 39,3 milioane USD, în creştere faţă de o valoarea de 19,6 milioane USD în perioada similară din 2009. Astfel, valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare, împreună cu Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Gas, s-au ridicat în primele nouă luni la un nivel de peste 774 milioane USD, cu 10% mai mult faţă de cel atins în ianuarie - septembrie 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb