Rusia livrează Europei o cantitate record de gaze, pentru a satisface cererea provocată de valul de frig

D.I.
Internaţional #Energie / 4 martie 2018

Rusia livrează Europei o cantitate record de gaze, pentru a satisface cererea provocată de valul de frig

Rusia livrează Europei o cantitate de gaze naturale mai mare ca niciodată, pentru a satisface cererea mare provocată de frigul arctic, ceea ce scoate în evidenţă dependenţa continentului de vecinul său de la răsărit, relatează Bloomberg, citat de news.ro.

Frigul din ultima săptămână a pus la încercare reţeaua de energie a Europei. Preţurile pentru gazele spot s-au triplat, la un nivel record, numărul furnizorilor ruşi care livrează gaze prin conducte a crescut, iar un tanc care transportă gaze lichefiate urmează să sosească săptămâna viitoare în Marea Britanie.

Cu o capacitate de stocare a gazelor disipată şi cu puţine tancuri care transportă gaze lichefiate care vor sosi în acest sezon, Europa şi în special Marea Britanie sunt tot mai dependente de Rusia pentru asigurarea necesarului energetic.

Gazprom, principalul furnizor de gaze al Europei în ultimele decenii, s-a folosit de această oportunitate pentru a-şi promova acest rol esenţial.

Alexey Miller, directorul general al Gazprom, a declarat ]n acest sens: "Numai Gazprom are capacitatea de a majora atât de rapid livrările de gaze către clienţii europeni, la un nivel maxim. Nu există niciun alt furnizor care să îndeplinească această sarcină".

Livrările zilnice de gaze ale Gazprom au atins un nivel record în februarie, potrivit datelor companiei. Consumul de gaze al Europei a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, în săptămâna încheiată pe 24 februarie, iar valul de frig din această săptămână a făcut ca preţurile să crească în continuare, potrivit estimărilor companiei Marex Spectron Group din Londra.

Încărcătura de gaze lichefiate care va sosi în Marea Britanie săptămâna viitoare va fi prima care va sosi pe mare după data de 22 februarie, care a fost singura de luna trecută.

"Asistăm la cel mai friguros sfârşit de iarnă din ultimii ani, iar Rusia este singurul furnizor cu o capacitate suficientă pentru a satisface creşterea extremă a cererii", a precizat Giacomo Masato, meteorolog la Marex Spectron.

Nicio altă ţară nu are capacitatea de a livra o cantitate egală cu cea a Rusiei. În Norvegia, unele facilităţi, inclusiv centrala de gaze Kollsnes, au fost oprite din cauza deficitului de gaze, la momentul de vârf al crizei, atins joi.

Consumatorii au recurs la rezervele de gaze în Germania într-un ritm record, pentru a acoperi creşterea cererii, potrivit cercetării efectuate de Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Mare parte din gaze au provenit din Rusia, iar Germania a suplimentat importurile din est, în timpul crizei.

"Cu o capacitate limitată de a creşte retragerile de gaze din centrele de stocare pe termen scurt, preţurile au crescut pentru a atrage importuri de la centrele continentale, care la rândul lor au avut probleme", a explicat John Twomey, analist la BNEF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb