Rusia şi Turkmenistanul au semnat acorduri de cooperare în domeniul energetic

N.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 septembrie 2008

Rusia şi Turkmenistanul au semnat acorduri de cooperare economică, comercială şi ştiinţifică, care prevăd mai ales operaţiuni comune de căutare a resurselor de petrol şi de gaz, dar şi construirea de conducte petroliere, a anunţat ieri agenţia de presă turkmenă TDH, relatează AFP.

Două acorduri distincte, unul cu privire la comerţ şi cooperare economică, iar celălalt la cooperarea în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi inovaţiei, au fost semnate în cadrul unei reuniuni a comisiei comune ruso-turkmene, potrivit agenţiei citate.

"Turkmenistanul consideră Rusia o ţară prietenă şi un partener strategic şi doreşte dezvoltarea unui dialog constructiv", a declarat preşedintele turkemn Gurbanguli Berdimuhamedov, în timpul discuţiilor avute cu vicepremierul rus Viktor Zubkov.

Occidentul nu se va lăsa luat ostatic de Rusia prin livrările din sectorul energetic

Premierul britanic Gordon Brown a avertizat că Occidentul nu se va lăsa luat ostatic de Rusia prin furnizarea de energie de către aceas­ta şi a ameninţat cu revizuirea "totală" relaţiilor dintre UE şi Moscova, relatează AFP, potrivit NewsIn.

Într-un articol al The Observer, Brown a spus că acţiunile ruse în Georgia au subliniat necesitatea pentru Europa de a găsi surse alternative de petrol şi gaz. "Niciunei naţiuni nu i se poate permite să exercite o strangulare energetică în ceea ce priveşte Europa. Fără o acţiune urgentă, riscăm să ne îndreptăm ca nişte somnambuli spre o dependenţă energetică faţă de un partener mai puţin stabil", a explicat Brown.

Potrivit lui Brown, UE "trebuie să construiască mai rapid relaţii cu alţi producători de petrol şi gaz", luând de exemplu mai mult din Marea Caspică, pentru reducerea unei "supradependenţe" faţă de Rusia.

Rusia a devenit o putere economică "strângând beneficii dintr-o ordine mondială stabilă, bazată pe acorduri care fac comerţul şi investiţiile posibile şi rentabile", a explicat el. "Deci, când Rusia are probleme pe chestiuni ca Osetia de Sud, ar trebui să acţioneze multilateral, în baza consimţământului, nu unilateral, prin forţă", a adăugat Brown.

El a precizat că mesajul său pentru Rusia este simplu: "Dacă vreţi să fiţi acceptaţi în organizaţii ca G8, OMC, trebuie să acceptaţi că drepturile presupun şi responsabilităţi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb