RWE vrea să cumpere la pachet complexele energetice Rovinari, Turceni şi Craiova

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 mai 2007

RWE vrea să cumpere la pachet complexele energetice Rovinari, Turceni şi Craiova

RWE AG, cea mai mare companie germană din domeniul utilităţilor, ar vrea să cumpere la pachet complexele energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, a declarat recent, la Sofia, Karl Kraus, vicepreşedintele companiei RWE Power (parte a grupului RWE AG). RWE are o abordare integrată în privinţa investiţiilor şi consideră că vânzarea celor trei complexe energetice ca o singură unitate ar fi soluţia perfectă.

Compania germană nu a exclus nici o eventuală investiţie într-o centrală nouă în Româ­nia, numai împreună cu achiziţia unei mine de lignit, în cazul în care nu reuşeşte în demersul menţionat. De altfel, RWE este implicată într-un asemenea proiect în Bulgaria, în zona Maritza.

Cele trei complexe energetice din România au nevoie de investiţii de miliarde de euro, în condiţiile în care Comisia Europeană a fixat ca termen 2010-2011 pentru finalizarea investiţiilor de mediu, iar suma totală a investiţiilor necesare în acest scop este de 1,14 miliarde euro (350 milioane euro - la Rovinari, 550 milioane - la Turceni şi 240 milioane - la Craiova), la care se adaugă peste un miliard de euro pentru retehnologizare.

Reprezentanţii RWE nu au oferit detalii despre bugetul destinat achiziţiilor în România, dar au menţionat că grupul german are o mai mare flexibilitate financiară decât cu câţiva ani în urmă, informează Rompres.

De asemenea, RWE este pregătită şi urmăreşte cu atenţie reluarea procesului de privatizare a distribuţiilor de energie în România - Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud şi Nord, după ce în trecut a participat, fără succes însă, la privatizarea companiei Electrica Muntenia Sud.

"Suntem deschişi către orice fel de investiţii în sectorul energiei în Europa de Sud-Est", a declarat directorul general al RWE Power, Ulrich Jobs.

El a menţionat că RWE a avut probleme în trecut, în regiune, din cauza climatului politic - alegeri, scandaluri, o politică energetică nu foarte clară - şi a remarcat şi că în România, recent, climatul politic a avut suişuri şi coborâşuri, dar grupul german este în contact cu autorităţile.

RWE se află şi pe lista scurtă a companiilor selectate pentru realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Grupul german intenţionează să îşi extindă operaţiunile în România, Bulgaria şi statele din vestul Balcanilor, prin investiţii în centrale electrice şi în sistemele de distribuţie, în condiţiile în care industria energetică în Europa de Sud-Est are rate de creştere înalte, peste media Uniunii Europene.

Domeniile de interes sunt cen­tralele pe bază de lignit, energia hidro şi energia nucleară.

RWE este cea mai mare companie de utilităţi din Germania, ocupând primul loc în sectorul serviciilor de apă şi locul doi la electricitate şi gaze, iar în Europa se situează pe locul trei la electricitate şi locul şase la furnizarea de gaze naturale. Compania germană are cote semnificative de piaţă în Ger­mania, Ungaria, Cehia, Aus­tria, Slovacia, Polonia, Olanda şi consideră extinderea în Eu­ropa de Sud-Est ca un pas ime­diat şi natural. În 2006, veniturile externe ale RWE AG au însumat 44,256 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb