Sălajul aşteaptă investitori pentru producţia vinurilor cu denumire de origine

ELI ROMAN
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 6 mai 2005

Nouă localităţi sălăjene, situate în zona de vest a judeţului, au primit, de la Oficiul naţional al denumirilor de origine pentru vinuri şi alte produse vitivinicole, dreptul de a produce vinuri cu denumire de origine controlată. Avizul a fost obţinut în baza calităţii vinurilor produse în regiune şi a soiurilor de viţă de vie cultivate. Inspectorul pe probleme vegetale al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Sălaj, Petru Luca, ne-a spus că soiurile de viţă de vie cultivate şi vinurile produse în localităţile sălăjene sînt tot mai apreciate, inclusiv în concursurile la care acestea participă. Denumirea de origine a vinului produs în zona Sălajului este "Crişana-Şimleu Silvaniei" şi poate fi completată cu altele, precum: "Pericei", "Crasna", "Nuşfalăug, "Zăuan", "Zalău", "Crişeni", "Şamşud", "Bocşa", "Sărmăşag".

"În prezent, lipsa banilor şi nevoia de a găsi investitori pentru îmbutelierea vinului sînt principalele probleme ale judeţului", mai spune reprezentantul DADR Sălaj. La rîndul său, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe, arată că plantarea unui hectar de viţă nobilă, care, după patru ani poa-te intra pe rod, necesită investiţii de circa 16.000 de euro. "În prezent, capitalizarea producătorilor agricoli este foarte mică", subliniază Ovidiu Gheorghe. Totuşi, Petru Luca a menţionat că, săptămîna viitoare, o serie de întreprinzători olandezi interesaţi să investească în agricultura noastră vor efectua o vizită în judeţul Sălaj, iar cultura de vie ar putea prezenta un punct de atracţie pentru aceştia. Agricultura din judeţ are o tradiţie recunoscută în ceea ce priveşte zootehnia, pomicultura şi viticultura.

La ora actuală, suprafaţa cultivată cu viţă de vie în judeţul Sălaj este de 1.800 de hectare, din care, în cele nouă localităţi, 300 de hectare sînt plantate cu viţă nobilă. Potrivit spuselor domnului Luca, potenţialul zonei impune plantarea suplimentară a 800 de hectare, suprafaţă trecută în rezerva naţională de plantare. În urma negocierilor cu Uniunea Europeană, sectorul vitivinicol românesc are drept de plantare suplimentară 1,5% din totalul suprafeţei viticole, respectiv 2.830 de hectare.

Preţuri mai mari pentru vinurile din regiune

Petru Luca ne-a spus că prin obţinerea dreptului de a produce vinuri cu denumire de origine controlată, cultivatorii viţei de vie din zona celor nouă localităţi sălăjene vor putea să-şi comercializeze produsele la un preţ superior celui practicat în prezent. "Vinurile produse în cele nouă localităţi se vînd cumpărătorilor din zonele învecinate, în crame şi beciuri, la preţuri care ajung pînă la 25.000 lei/litru", spune domnia sa.

Potrivit PNVV, preţul mediu de vînzare al unei sticle de vin de 0,75 litrii este de circa 62.000 lei. Acest preţ cuprinde cheltuielile cu materia primă, materialele directe, salarii, transport, cheltuielile generale şi indirecte.

Vinurile cu denumire de origine controlată trebuie să respecte condiţii stricte în ceeea ce priveşte arealul pe care este cultivată viţa de vie, desimea plantaţiei, încărcătura de rod, irigarea - care este admisă numai în anii secetoşi, cu aprobare specială, cantitatea de struguri la hectar, temperatura de fermentare a mustului, limpiditate, culoare, aromă şi buchet, armonie gusto-olfactivă, fineţe. De asemenea, în ceea ce priveşte tipurile de vinuri, pot fi produse cele albe de Fetească albă, Pinot gris, Sauvignon, Traminer, Riesling italian şi Fetească regală, vinuri aromate de tipul Muscat Ottonel şi vinuri obţinute prin amestecul a două-trei soiuri alese dintre Fetească albă, Pinot gris, Sauvignon şi Riesling italian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb