Criza financiară înseamnă o reaşezare a modului în care fac business antreprenorii români şi vor rezista oamenii care se pricep, care au pornit de jos şi şi-au creat o afacere solidă, este de părere Valentin Tomşa, directorul general al SAP România. În opinia domniei sale, vor avea mari probleme cei care au intrat oportunistic pe piaţă.
Domnul Tomşa a explicat: "Pentru noi, criza a însemnat o confirmare a calităţii noastre. Niciunul dintre clienţii noştri nu a renunţat la serviciile SAP România, iar cei care au avut probleme s-au orientat către noi. În perioade dificile trebuie să iei decizii bune, să ai parteneri puternici. Când ai o soluţie stabilă în spate, te poţi concentra la alte lucruri. În perioade de criză, a şti să-ţi faci parteneri este foarte important, iar noi avem parteneri foarte puternici la rândul lor (IBM, Siemens, S&T)".
Faţă de anul trecut, în 2009, ponderea vânzării de licenţe la SAP România a scăzut, în timp ce, pe servicii, 2009 a fost un an mai bun decât 2008.
Anul acesta, per total, afacerile SAP România vor înregistra scăderi.
Valentin Tomşa spune că SAP nu a oprit investiţiile în timpul crizei, ci a făcut în continuare angajări - 3-5 oameni pe săptămână. "În primul trimestru din 2010, vom deschide un centru de cercetări. Este o inves-tiţie pe termen lung şi vom avea nevoie de oameni supercalificaţi", a precizat domnia sa.
Referitor la sectorul IT, domnul Valentin Tomşa ne-a spus că 2009 a fost un an dezamăgitor, rupt de realitate şi instabil; au avut loc foarte multe mişcări. Domnia sa apreciază că 2010 va aduce speranţă, finanţarea - atragerea banilor europeni (pentru că aceştia sunt singurii bani curaţi în 2010 în orice domeniu), munca sau eficienţa.
Din datele celui mai nou studiu IDC, reiese că SAP România avea, în 2008, o cotă de piaţă de 22,7%, dublu faţă de ocupantul locului secund, şi aproape 300 clienţi la nivel naţional.
Valentin Tomşa: "Măsurile pe care nu le-am luat în 2009 îşi vor face efectul, negativ din păcate, în 2010. Printre aceste măsuri s-au numărat: restructurarea sectorului public, angajarea fondurilor europene sau planificarea investiţiilor. Există un decalaj important de recuperat faţă de alte ţări din Europa. În multe sectoare, cifrele din 2008 se raportează la anul 2004, deci ne-am întors în timp. În opinia mea, acest decalaj nu poate fi depăşit prea curând indiferent de dinamica pieţei locale".