Sărutul dopului

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 13 august 2010

Sărutul dopului

Degustarea unui vin, în general, este o plăcere, degustarea vinurilor de elită este o artă care se învaţă în timp, sunt cărţi şi şcoli speciale pentru acest lucru, este arta în care învăţăm să vorbim cu vinul, să-i punem întrebări şi el să ne răspundă, aceasta doar rotind paharul, apoi să-l < ispitim > mai îndeaproape, mirosindu-l, iar el să se apropie şi mai mult, destăinuindu-se, până se ajunge la o armonie absolută", ne descrie, plin de pasiune, Sergio Faleschini, proprietarul podgoriilor "Vinarte", arta degus-tării vinurilor.

Şi Constatin Croitoru, expert internaţional în domeniu, consideră că acest subiect este unul prea vast şi că degus-tarea este o ştiinţă aflată la graniţa artelor: "Având în vedere că operează cu senzaţii vizuale, olfactive şi gustative, are gradul ei de subiectivitate şi, din acest unghi, seamănă mai mult cu o artă. Totuşi, ea rămâne o ştiinţă, deoarece cunoştinţele profesionale coroborate cu practica degus-tării este singura cale care asigură performanţe certe în acest domeniu. Un degustător devine cu atât mai profesionist cu cât experienţa sa internaţională este mai vastă, deoarece creierul ac-ţionează asemenea unui computer care înmagazinează senzaţiile percepu-te ca pe nişte informaţii stocate în memorie. În aceste condiţii, unii degus-tători experţi internaţionali au capacitatea să identifice medalia pe care un vin degustat ar putea să o obţină într-o anumită confruntare internaţională.

Mihai Rotenberg, proprietarul Cramei "Rotenberg", ne-a spus că, atunci când deschidem o sticlă de vin, aceasta nu trebuie să facă zgomot, exceptând un mic sunet, denumit "sărutul dopului". În cadrul unei degustări, după deschiderea sticlei, dopul trebuie verificat să nu aibă un miros de hârtie sau de mucegai, să nu fie îmbibat cu vin, să fie doar umed în partea de jos. De asemenea, trebuie să fie elastic. La vinurile scumpe se folosesc dopuri de plută. "După ce a fost turnat vinul în pahar, cei care degustă trebuie să observe culoarea vinului, la lumină multă, pe un fond alb. Astfel, prima dată se ia în calcul culoarea. La vinul rose, de exemplu, culoarea este cea a cărnii crude de somon. După aceea, vinul se miroase. Un prim miros este făcut fără să fie agitat vinul, iar mirosul este cel de soi. După aceea se agită vinul, pentru a fi eliberate toate mirosurile. Paharele trebuie să fie mari şi să aibă formă de lalea, pentru a concentra mirosul la nas. Cel de-al doilea miros este mai complet - de flori, de fructe, de cafea şi ciocolată... În general, doam-nele sunt degus-tătoare foarte bune. După miros, se gustă, se trece prin toată gura şi se soarbe puţin. Se simt aromele, aciditatea etc.", ne-a explicat Mihai Rotenberg paşii degus-tării vinului.

Atât producătorii cât şi importatorii organizează degustări, pentru a-şi educa clienţii. În acest sens, Carmen Burducea, managerul "Vinitaly Deluxe" - importator de vinuri de calitate din Italia, ne-a spus: "Ne educăm clienţii prin degustările pe care le facem în locaţiile unde distribuim vinul importat, în vinoteci, în delicaterii. În restaurante, se încearcă asocieri între mâncărurile specifice vinului respectiv, iar feed- backul este excepţional. Discutăm cu clientul, explicăm de la ce cramă provine, prezentăm produsul, iar oamenii sunt foarte deschişi şi curioşi. De obicei ne limităm la o singură cramă, în cadrul unei degus-tări, începem cu vinul alb, după aceea continuăm cu vinul rose şi terminăm cu cel roşu, toate produse în crama respectivă.

În cadrul degustărilor, contează foarte mult momentul în care aces-tea sunt făcute, de temperatura, de starea de spirit, de starea de sănătate, de paharul din care se bea.

Dan Balaban: "E nevoie de 20 de ani să ai super rezultate în domeniu"

"Apa se făcuse vin"

Suntem singurii care atragem toate fondurile europene pentru viticultură

Vinul nobil în cifre

Vinul de calitate este "gustat" de cunoscătorii în domeniu cu aceeaşi pasiune cu care artiştii admiră operele de artă. Specialiştii din piaţă, fie ei producători, importatori, distribuitori, somelieri sau enologi, redescoperă în fiecare strop magia vinului. Întrucât vinurile de mare clasă se adresează, în general, unui segment mai restrâns, de regulă cu studii superioare şi cu venituri peste medie, fără a face din acest lucru lege, noi le-am numit "vinuri de lux".

Din totalul cantităţii de vin nobil de la noi din ţară, 95,6% este producţie autohtonă, în timp ce 4,4% reprezintă importurile de astfel de vinuri, potrivit datelor pe care ni le-a transmis Institutul Naţional de Statistică (INS). Din acest tip de vinuri exportăm, potrivit INS, 4,1%.

În ţara noastră, "vinurile de lux" ajung din toate regiunile viticole ale lumii - atât din zone şi ţări viticole cu traditie: Franţa, Italia, Spania, Ungaria, cât şi din lumea nouă: America de Sud şi de Nord, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Australia.

În România, suprafaţa cultivată cu soiuri nobile de struguri pentru producerea vinurilor de înaltă calitate (DOC şi IG) este de aproximativ 40.000 ha, ne-a precizat Cornel Dicu, director în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb