Elementele fundamentale indică în continuare către o scădere a companiilor din sectorul energetic american, apreciază Peter Garnry, Head of Equity Strategy, Saxo Bank.
Domnia sa a explicat, într-un raport: "Preţul petrolului s-a stabilizat şi a crescut destul de mult până în prezent. Luna trecută am observat semnale din partea OPEC că ar încerca să tempereze cererea; producţia de petrol SUA este în uşoară descreştere. Toate aceste lucruri au dus către manifestarea interesului pentru companiile din sectorul energetic american. Am observat sectorul energetic S&P mergând în creştere. Dacă privim situaţia dintr-o perspectivă tehnică, pare chiar că este o oportunitate de cumpărare în energie".
Sectorul energetic american se tranzacţionează la de 1,6 ori valoarea contabilă, iar rentabilitatea estimată a capitalului propriu este în jur de 3,4% în următoarele 12 luni, se arată în raport. Potrivit Saxo Bank, costul capitalului propriu este în jur de 11%: "Deci 11% este o valoare limită pentru companiile americane din sectorul energetic pentru a fi chit şi pentru a crea valoare acţiunilor. Dată fiind perspectiva slabă a sectorului energetic pentru rentabilitatea capitalului propriu, raportul preţ-valoare contabilă ar putea cu uşurinţă să scadă la în jur de unu, ceea ce ar însemna o şi mai mare scădere a acţiunilor din energie".
Conform lui Garnry, la perspectiva slabă pentru rentabilitatea capitalului propriu se adaugă şi ratele de finanţare mai mari decât s-a estimat pe măsură ce companiile americane din sectorul energetic refinanţează datoriile purtătoare de dobânzi pe următorii ani. Ratingul de credit scăzut determinat de preţurile mai mici ale petrolului va forţa ca dobânzile să crească în datorii pentru companiile americane din sectorul energetic, se mai arată în analiza citată.
Dintr-o perspectivă fundamentală, analiştii Saxo Bank consideră, de fapt, că sectorul energetic american este încă pe un trend descendent şi se duce mai jos de aici înainte.