Rata pirateriei software pentru PC-uri a scăzut, în România, cu două procente, de la 68% în 2007, la 66% în 2008. Pierderile cauzate industriei de pirateria software au ajuns la 249 milioane de dolari în 2008, potrivit studiului anual realizat la nivel global de Business Software Alliance (BSA). Jumătate din cele 110 ţări analizate în acest studiu au înregistrat scăderi ale ratei pirateriei în 2008 şi doar 15% au înregistrat creşteri.
Avocatul Magda Popescu, reprezentantul BSA în România, a declarat: "Acest raport atestă impactul pe care îl au în România eforturile de reducere a pirateriei software. În condiţiile de incertitudine economică pe care le traversăm, este vitală conduita companiilor de a nu ocoli legea şi a nu utiliza software nelicenţiat, întrucât un asemenea comportament ar conduce la creşterea riscurilor de impact negativ asupra afacerilor şi asupra consumatorilor, precum şi asupra economiei locale şi globale".
Potrivit Agerpres, în ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scăzut cu 8 procente în România, de la 74%, la 66%, datorită eforturilor continue atât din partea industriei de software pentru afaceri reprezentată de BSA, cât şi din partea autorităţilor naţionale. România a înregistrat, în această perioadă, primele condamnări la pedeapsa închisorii cu executare, pentru fapte de distribuire de software pirat, precum şi acţiuni eficace ale autorităţilor în cazuri de utilizare de software fără licenţă în cadrul companiilor şi instituţiilor