Vânzările la conservele din fructe autohtone au scăzut, în acest an, cu 30% faţă de 2007, în principal din cauza preţurilor mari cu care aceste produse ajung în rafturile marilor magazine, a declarat preşedintele patronatului Romconserv, Aurel Tănase. Probleme deosebite sunt în relaţia producător-supermarketuri, aceştia nerespectând codul de bune practici stabilit şi impunând taxe mari pentru expunerea pe rafturi a produselor autohtone, care, automat, măresc preţul final al conservelor.
Potrivit preşedintelui Romconserv, citat de NewsIn, producţia de conserve din fructe, se situează, în 2008, la circa 60% faţă de producţia de anul trecut. Materiile prime puţine şi scumpe şi temperaturile scăzute în perioada înfloritului au făcut ca preţurile la producţia de conserve să se menţină foarte ridicate. Astfel, producţia de fructe a fost destinată în principal consumului în stare proaspătă. În 2008, nu au existat produse conservate din cireşe, iar conservele din vişine s-au realizat folosind materie primă importată din Polonia.
Produsul preferat dintre conservele de fructe este magiunul din prune fără zahăr, pentru producţia căruia există suficientă materie primă şi capacitate de producţie. În ultimi doi ani, a crescut semnificativ calitatea şi prezentarea conservelor din fructe. În acest sens, s-a realizat comercializarea conservelor sub formă de mici caserole pentru consumul în sfera turismului, pentru a încerca o creştere a vânzărilor.