SCANDAL DUPĂ CE ONG-URILE AU ACUZAT POLITIZAREA COMPANIEI "Electrica" răspunde "moale", după ce Gerea a tunat şi a fulgerat

A.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 noiembrie 2015

"Electrica" răspunde "moale", după ce Gerea a tunat şi a fulgerat

Reprezentanţii companiei spun că performanţele relevă o îmbunătăţire continuă şi consideră că scandalul din ultimele zile nu are suport factual

"Electrica" a avut o reacţie moale, după ce Ministerul Energiei a reacţionat dur la acuzele unui grup de ONG-uri privind politizarea companiei, reprezentanţii societăţii considerând că scandalul nu are suport factual.

După ce Ministerul a întrebat, într-un comunicat, care sunt "performanţele" companiei, Electrica a răspuns că acestea sunt publicate şi prezentate trimestrial, "relevând o îmbunătăţire continuă".

Electrica a înregistrat în primul semestru din 2015 un profit net consolidat de 277 milioane lei, ceea ce înseamnă o creştere cu 64 milioane lei, respectiv cu 30%, faţă de primul semestru al anului trecut.

Reprezentanţii companiei au precizat că, în anul 2015, companiile de distribuţie din Grupul Electrica au bugetat o reducere de 18% a cheltuielilor de întreţinere a reţelelor electrice faţă de anul precedent. "Eficientizarea vine ca o consecinţă naturală a înlocuirii echipamentelor perimate din reţelele de distribuţie cu echipamente noi, care necesită costuri de întreţinere reduse. Prin urmare, în primele şase luni ale anului 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea efectivă a cheltuielilor de mentenanţă a fost de 4%", se mai arată în comunicat.

Totodată, societatea a ţinut să asigure clienţii, investitorii şi toate celelalte părţi interesate că societăţile de distribuţie din cadrul Grupului întreprind toate măsurile necesare pentru asigurarea securităţii în alimentarea cu energie electrică şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite.

Răspunsul "Electrica" face notă discordantă faţă de tonul extrem de agresiv, folosit de Ministerul Energiei, neobişnuit pentru o autoritate a statului.

"Nu putem tolera încercările de a sprijini crearea unei noi generaţii de băieţi deştepţi, care vizează un nou tip de căpuşare a companiilor de stat sau a banilor acţionarilor", a transmis, miercuri, Ministerul Energiei, după ce Freedom House, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum au arătat, într-un comunicat, că ministrul Energiei Andrei Gerea, încearcă să intervină arbitrar în activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice.

Ministerul susţine că probabil a supărat foarte tare pentru că nu a acceptat "o majorare a indemnizaţiilor cu 50%, de la 2000 la 3000 euro/lună sau introducerea unor noi comisioane pentru participările la şedinţele de CA sau la comitetele consultative de câte 1000 euro/ şedinţă".

ONG-urile solicitaseră viitorului Guvern să renunţe la schimbarea componenţei CA şi să revină la numărul de cinci membri pentru CA, iar, dacă nu este posibil, să numească membrii suplimentari prin selecţie deschisă, căutând profesionişti integri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cu putea sa fie raspunsul altfel decat moale, fiecare din cei cinci membrii ai CA isi doreste ramanerea pe functie, asa ca e bine sa nu supere actionarul majoritar, oricat de corupt si optuz ar fi el. La Electrica s-a facut o intelegere: cumparare pachetolor de la FP la schimb cu schimbarea membrilor CA. Solutia eficienta pentru companie (dar nimeni nu se gandestela asta) ar fi fost majorarea capitalului social in subsidiare in vederea modernizarii retelelor in acest fel ii dilua pe sacalii de la Elliott si banii ramaneau in companie.

    Majorarea capitalului in sucursale este cea mai buna solutie pentru companie. Un actionar corupt asa cum este Statul roman nu poate gandi in termeni de eficienta economica. In ce priveste lichidatorii FP nu au decat sa aduca bani in companie pentru modernizarea reteleleor daca vor sa isi pastreze participatia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb