SECRETARUL DE STAT FÂCĂ: "Am fost printre primii investitori în fotovoltaice"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 mai 2014

"Am fost printre primii investitori în fotovoltaice"

"Câştig maxim, construcţie facilă, fără prea multă forţă de muncă"

"Sectorul fotovoltaicelor este cel în care am investit, fiind printre primii investitori în energii regenerabile din România", a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC), Mihail Fâcă.

Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Ca idei personale, eu am fost printre primii investitori în energii regenerabile din ţara noastră. Am ales să investesc în fotovoltaice. Câştig maxim, construcţie facilă, fără prea multă forţă de muncă. La vremea respectivă, am considerat că în biomasă primul dezavantaj era că trebuie să te duci către cogenerare. Astăzi, când discutăm, dezavantajele devin avantaje. Sunt convins că investitorii se vor orienta tot mai mult către acest domeniu. Din punctul de vedere al Ministerului Mediului, noi nu putem să spunem decât «da» acestor tehnologii, pentru că acestea rezolvă nişte probleme mari de mediu. Şi vorbim aici de valorificarea resturilor vegetale din agricultură, a dejecţiilor din activitatea de creştere a animalelor, a nămolurilor din staţiile de epurare, a resturilor din exploatarea lemnului şi gunoiului menajer, pentru producerea de energie".

În opinia acestuia, politicile, atât la nivel intern, cât şi european, nu au încurajat dezvoltarea şi promovarea centralelor bazate pe biomasă: "Din păcate, trebuie să recunoaştem că atât politica noastră internă, cât şi cea de la nivel european, nu a încurajat această tendinţă. Tendinţa este acum ca noi să ajungem la zero depuneri în gropile de gunoi. Spun că nici Comisia Europeană nu ne-a prea încurajat şi mi-aduc aminte că, în 2009, am încercat să promovăm în sistemele integrate pentru managementul deşeurilor şi tehnologia valorificării energetice a gunoiului menajer. Comisia a considerat, la acea vreme, că România nu este pregătită pentru acest tip de tehnologie. Acum, optica s-a mai schimbat şi mergem către ţelul de a avea cât mai puţin gunoi la groapa de gunoi".

În prezent, capacitatea instalată în centrale bazate pe biomasă se ridică la 70 MW în ţara noastră, cu aproape 150% peste nivelul anului trecut, conform datelor ANRE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai daca a fost printre primii , poate ne spune si ce nu este de spus . Adica numarul celor din fotovoltaice care si-au rupt gatul si numarul celor care si-l vor rupe in continuare . Nimeni nu spune cinstit ca in Romania nu se merita instalate panouri fotov. In sud , unde avem cam 2200 de ore cu soare pe an , din care numai orele cu soare de la ora 9-10 si pana seara pe la 4-5 ( asta vara ) sunt bune pentru prod. energie , putem conta pe circa 1100 MW pe an , pe 1 MW instalat . Adica , la certificatele de azi , amortizezi panourile cam in 10 ani . Ori , asta nu este afacere . Mai ales ca nu stie nimeni ce va mai face domnul Nita la butoanele certificatelor . Cred ca epoca regenerabilelor , de toate felurile , a apus in Romania . Se va merge pe carbune ca-i mai proletar .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb