Serviciile prestate de Transelectrica - 7,2% din factura finală a consumatorului casnic

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 august 2013

Serviciile de transport şi de sistem prestate pe piaţa noastra de energie de către Transelectrica SA reprezintă circa 7,2% din factura finală a consumatorului casnic, ne-au precizat, ieri, reprezentanţii companiei, ca reacţie la afirmaţiile din articolul "Taxele, distribuţia şi transportul - peste 70% din factura de electricitate", publicat în ediţia de ieri a ziarului BURSA.

Oficialii Transelectrica ne-au spus că societatea încasează 21,16 lei/MWh pentru serviciile de transport al energiei electrice. Transelectrica mai colectează 13,42 Lei/MWh pentru serviciile de sistem, ce reprezintă o activitate non-profit desfăşurată de companie la nivel naţional pentru menţinerea securităţii sistemului energetic şi alimentării cu energie electrică. Sumele încasate pentru serviciile de sistem se transferă în întregime către terţe părţi. La acestea, se mai adaugă 0,37 lei/MWh tarif colectat şi vărsat operatorului pieţelor centralizate OPCOM. În total, Transelectrica încasează de la consumatori 34,95 Lei/MWh din care reţine 21,16 lei/MWh, ne-au precizat reprezentanţii transportatorului naţional de energie.

Oficialii Transelectrica au subliniat: "Analiza efectuată în articol este corectă în privinţa tarifului aplicabil consumatorilor casnici conectaţi la joasă tensiune, adică la 220V sau 380V, deci marii majorităţi ai acestora. Circuitul comercial al energiei electrice până la consumatorul casnic este Producere - Transport - Distribuţie - Furnizare - Consum. Fiecare din aceste verigi sau ramuri ale unui proces complex de producţie şi comercializare are un rol tehnico-economic bine determinat, reglementat prin proceduri şi metodologii de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)".

Tarifele de transport şi sistem aprobate pentru Compania Naţională Transelectrica trebuie să reflecte rolul şi funcţiile specifice de operator naţional de transport şi de sistem. Aceste tarife reprezintă venitul Transelectrica pentru funcţionarea corectă şi sigură a sistemului electroenergetic românesc, fiind destinate să acopere investiţiile în dezvoltarea, modernizarea şi întreţinerea sistemului naţional de transport al energiei electrice, asigurând totodată dispecerizarea energiei electrice şi echilibrul producţie-consum, precum şi conexiunile cu sistemele electroenergetice europene.

În articolul de ieri, am arătat că, potrivit datelor ANRE, numai 27% din preţul final reglementat pe care îl plătim reprezintă energia ca marfă, bani ce revin producătorilor de energie. Restul de 40% se împarte între Transelectrica (7,2%) şi firmele de distribuţie (32,8%). Încă o treime din factură sunt taxele (accize, bonusul pentru cogenerare, certificatele verzi, TVA).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb