Sfârşitul sau evoluţia Bitcoin? Monedele alternative prind interesul statelor

MIHNEA DUMITRU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 iunie 2017

Sfârşitul sau evoluţia Bitcoin? Monedele alternative prind interesul statelor

Ray Kurzweil, şeful diviziei de cercetare a firmei Google, a declarat că alternative la monedele naţionale vor evolua în viitor, deşi este improbabil ca tehnologia pionierată de Bitcoin să fie folosită în acest sens. Kurzweil a caracterizat Bitcoin drept un protocol financiar instabil, dar a notat că monedele digitale vor fi din ce în ce mai folosite de actori statali. Declaraţia vine în contextul unei perioade haotice pe pieţele monedelor virtuale, cu preţul principalei tehnologii, Bitcoin, în picaj liber. Preţul Bitcoin a scăzut cu 800 de dolari în săptămâna încheiată vineri.

Ideea unor alternative virtuale la monedele naţionale nu este nouă. Islanda a emis propria monedă virtuală în aprilie, Auroracoin, distribuind-o populaţiei. Tribul indian Lakota, din zona statelor americane Dakota, a început adoptarea MazaCoin, o monedă virtuală dezvoltată de un activist pentru drepturile minorităţilor din SUA. Nu în ultimul rând, un oficial al Băncii Centrale din Rusia a declarat pe 2 iunie că este timpul ca guvernul să-şi dezvolte propria monedă virtuală. De altfel, Vladimir Putin, preşedintele rus, s-a întâlnit recent cu Vitalik Butlerin, creatorul uneia dintre cele mai de succes monede virtuale, Ethereum, la doar câteva zile după declaraţiile Băncii Centrale.

Kurzweil este cunoscut pentru previziunile sale. Peste 85% din ele s-au dovedit a fi adevărate. Căderea Uniunii Sovietice şi apariţia internetului sunt doar câteva dintre ele. "Nu mi-aş pune banii în [Bitcoin -n.r.]. Cred, în mod cert, ar putea exista alternative la monedele naţionale, care să apară în viitor. Cele algoritmice sunt o posibilitate, doar nu cred că am ajuns încă la algoritmul corect", a declarat vizionarul gigantului american. Bitcoin foloseşte algoritme complexe pentru a garanta credibilitatea emiterii de monedă, practic procesul de "minare" implică rezolvarea unor probleme matematice complexe de către computerele din reţea. La schimb cu munca depusă de procesoare specializate şi costurile pentru electricitate, minerii primesc înapoi Bitcoini.

Volatilitatea principalei monede virtuale este motivul citat de Kurzweil, notând că paradigma "minatului", mai exact procesul de emitere a acesteia, nu poate oferi stabilitate.

Declaraţia sa vine în siajul unor acuze la adresa Chinei, care deţine cea mai mare parte din piaţa de "minat" Bitcoin. Cu peste jumătate din fermele de minat în China, analiştii ridică întrebări cu privire la capacitatea statului comunist de manipulare a pieţei. Prima creştere majoră a monedei, în noiembrie 2013, la peste 1000 de dolari americani, a fost oprită de o sumă de factori, printre care şi faptul că autorităţile chineze au declarat public blocarea tranzacţiilor în Bitcoin pentru instituţiile publice. Moneda nu şi-a mai revenit până în 2015, cu un nou vârf de peste 1000 de dolari abia în iunie 2016.

Actuala scădere este, de asemenea, legată la surse chineze, în măsura în care comunitatea Bitcoin, cu puterea de procesare (emitere) majoritară în China, dar cu autoritatea tehnologică în SUA se zbate pe seama evoluţiei monedei. Numărul de tranzacţii este limitat la Bitcoin, ceea ce duce, odată cu adopţia masivă din ultimii ani, la timpi extrem de lungi de aşteptare pentru transferuri. Sistemul din spate Bitcoin, practic reţeaua descentralizată formată din suma computerelor legate la internet de pe mapamond, nu poate procesa mai mult de 4 tranzacţii pe secundă. Principalul competitor al Bitcoin, Ethereum, procesează 20 de tranzacţii pe secundă. Sistemul Paypal procesează peste 190, Visa peste 1.500 de tranzacţii pe secundă.

Adopţia nu reprezintă problema în sine. Chiar şi cu milioane de utilizatori, Bitcoin are limita impusă de codul care guvernează tranzacţiile. Mai multe soluţii au fost prezentate şi continuă să fie dezbătute de mai bine de doi ani, însă nicio decizie nu este clară. Până în acest moment, interesele au fost echilibrate, în bună măsură datorită nevoii pentru o majoritate în ecosistemul Bitcoin, care se vede drept libertarian şi non-statal.

Săptămâna aceasta, chiar înainte ca valoarea Bitcoin să scadă dramatic, principalul producător chinez de chipuri pentru "minerit", Bitmain, a anunţat că ar putea schimba codul de la sine putere, în august. Anunţul a venit în competiţia unei alte propuneri, tot pentru august, pe partea de schimbare a softului. Această neînţelegere a tăiat preţurile în toată piaţa de monede crypto. Bitcoin este principalul vehicul valutar pentru intrarea în pieţele de schimb crypto sau de monede alternative. Dacă un investitor doreşte să cumpere Auroracoin, trebuie întâi să cumpere Bitcoin. Practic, putem vorbi despre un joc al cărui final ar putea însemna împărţirea Bitcoin în două monede. La mijloc sunt interese majore, majoritar chineze.

Pieţele şi-au revenit, cu preţul Bitcoin, vineri, la aproximativ 2500 de dolari. În mod similar, toate monedele virtuale alternative, în număr de peste 700, au urmat îndemnul pieţei. Majoritatea acestora, cele cu tehnologii viabile în spate, au crescut în ultima perioadă. Ethereum, principalul competitor, valora la 1 martie aproximativ 15 dolari. A ajuns la 391 USD pe 13 iunie.

În comunitatea aferentă, se speră la un eveniment numit "Flippening", mai exact o schimbare brutală de valoare între Bitcoin şi Ethereum, tocmai din cauza neînţelegerilor din tabăra adversă. Deja Ethereum are o piaţă de peste 80% din cea a Bitcoin, 117% din volumul de tranzacţii ale primei monede alternative este cu peste 200% mai profitabilă de minat. Sunt cu 450% mai multe noduri (servere) Ethereum decât Bitcoin. Datele pot fi consultate în timp real pe site-ul flippening.watch. Valorile aferente fiecărei monede virtuale se găsesc pe coinmarketcap.com.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb