Merg, desigur, nu e nici un mister aici. Întrebarea este dacă nu doar ei, ci şi politica pe care o fac trebuie dusă la doctor, măcar din cînd în cînd, atunci cînd dă semne vădite de boală în stadii terminale. Sau, altfel pusă problema, dacă nu cumva doctorii sunt chemaţi să se ocupe nu doar de bolile şi suferinţele politicienilor, ci şi de cele ale politicilor pe care aceştia le practică?
Se pare că da! Cel puţin aşa se văd lucrurile după intervenţia ilustrei şi venerabilei reviste de specialitate din Marea Britanie, British Medical Journal care apare neîntrerupt din 1840 şi pînă azi!! Ea ridică abrupt problema responsabilităţii politicienilor care au gestionat pandemia de coronavirus la nivel naţional şi global. Editorialul apariţiei din 4 februarie 2021 are mai puţin de a face cu medicina şi mult mai mult, în schimb, cu politica!! Mai ales cu neajunsurile ei, plătite scump de "omul de rînd". Acum, în vremurile pandemiei, mai cu asupra de măsură şi cu un preţ greu care, cel puţin în opinia autorului, nu ar trebui acceptat cu resemnare, fără a cere socoteală celor responsabili. Autorul este, desigur, medic de profesie. Este pakistanez de origine, şcolit la Universitatea din Leeds, practician apreciat, inclusiv la Imperial College, unde funcţionează ca profesor invitat. Cel puţin tot atît cît medicina îi place şi jurnalistica medicală. În afară de JMB se ocupă şi de editarea Revistei Societăţii Regale de Medicină. Este pasionat de cricket, şi cine nu este în Pakistan şi Marea Britanie, ba a găsit chiar vreme să scrie vreo două cărţi despre istoria acestei discipline sportive în ţara natală. Dacă în conţinutul intervenţiei sale vorbeşte mai mult medicul sau mai mult jurnalistul angajat, îl las pe cititor să decidă. Eu cred că nu are prea mare importanţă, iar ceea ce merită să fie cunoscut şi dezbătut se referă mai mult la problemă şi punctul de vedere făcut public, decît la autor.
Kamran Abbassi pune diagnosticul fără să ezite: gestiunea pandemiei de covid-19 este un catastrofal eşec, local şi global deopotrivă, imputabil direct politicienilor, celor responsabili de gestiunea treburilor publice, guvernanţilor. Iar dovada este monumentală şi nu trebuie căutată prea departe. Două milioane de morminte săpate într-un singur an reprezintă un cap de acuzare greu de trecut cu vederea şi, ar trebui, plin de consecinţe. Ignorarea cu bună ştiinţă a sfaturilor şi avertizărilor venite de la personalul ştiinţific şi medical, ignorarea experienţei istorice, a propriilor statistici şi modele ale pandemiei, pentru că nu corespundeau cu strategiile politicienilor şi interesele lor imediate, lipsa de acţiune, acţiunea întîrziată sau ineficientă, interacţiunea deficitară cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ar putea echivala cu ceea ce a fost numit, undeva prin secolul al XIX-lea de un obscur comentator al realităţilor sociale britanice (despre Engels este vorba!), "o crimă socială". Sub această etichetă ar trebui să punem astăzi, crede autorul, ignorarea determinanţilor sociali şi a inegalităţilor care au exacerbat pandemia şi au amplificat, nejustificat, costurile ei umane, atît la nivel individual, cît şi colectiv.
Lipsa sau precaritatea instrumentelor juridice, naţionale şi internaţionale, care ar putea pune sub lupă responsabilităţile politicienilor care au gestionat pandemia de coronavirus este un aspect important al temei, dar nici pe departe cel mai important. Aici, la esenţă, este vorba despre instrumentele care stau la dispoziţia cetăţeanului, fie el medic sau doar simplu pacient, pentru a cere responsabililor guvernării nota de plată!! Nu doar simbolic, ci cu forţă politică în stare să schimbe guverne şi modele de guvernare. Nu doar cu forţă politică, ci şi juridică. Descărcarea de răspunderile guvernării nu poate fi acceptată fără aceste două determinări complementare. Peste tot în democraţiile mari ale occidentului, nu mai vorbesc în cele de periferie, aceste instrumente sunt atît de slabe, sau atît de puţin folosite, încît, pentru politicieni guvernarea a devenit un joc pe gratis, lipsit de costuri. De aici şi libertăţile fără precedent pe care şi le-au luat faţă de cetăţeni şi electorat: de la minciuna sfruntată, pînă la masive şi sofisticate operaţiuni de adormire a spiritului critic şi a judecăţii în cunoştinţă de cauză la care este supus sistematic electoratul. Adevărul, aşa cum este el, relativ, nu mai reprezintă de mult un reper al acţiunii politice şi al staturii morale a politicianului. Capacitatea de a seduce, mai ales prin minciună şi viciere sistematică a realităţii, sub umbrela atotcuprinzătoare a ideologiei şi a intereselor de partid sau personale, este adevărata unitate de măsură actuală pentru calibrul şi şansa de succes a politicienilor care ne populează şi ne gestionează coşmarul pe care îl trăim. Represaliile insituţionale şi neinstituţionale asupra celor care încă mai îndrăznesc să facă referiri publice la adevărurile istoriei, la adevăr ca măsură logică şi etică a comportamentului uman s-au înăsprit vizibil în ultimele decenii, nu mai vorbesc despre închisori şi despre gloanţele cu care "s-au întîlnit" din întîmplare, dar tot mai des. Dezbaterea a fost înlocuită de etichetarea sistematică: nepatrioţi, neloiali, extremişti, radicalişti.
Aici este, cred, momentul să coborîm cu picioarele în glodul nămolos al realităţilor noastre, în ograda numită România. Nu ştiu cît de potrivite sunt întrebările şi observaţiile lui Abbasi în Marea Britanie, în Statele Unite, China sau Rusia, India sau Brazilia. Ştiu însă, sigur, că ele sunt absolut necesare aici, la noi, în România. Politicianul guvernării care nu dă socoteală niciodată pentru nimic din ceea ce a făcut şi din ceea ce nu a făcut la timp sau bine ar trebui să fie marcă înregistrată, "made în România". Era nevoie de pandemia de coronavirus ca să afle cei care se vîntură şi ocupă fotolile din birourile ministeriale de la sănătate, ca să afle Guvernul, Preşedintele, Primarii, Prefecţii, şefii direcţiilor de sănătate, directorii şi managerii de spitale şi alte instituţii de sănătate publică despre dimensiunea dezastrului în care se află sistemul medical de la noi, de la infrastructură, la personal şi de la calitatea actului maganerial, la calitatea actului medical?? Era nevoie de pandemie ca să afle lumea guvernării că nu avem nimic pregătit, la modul serios şi eficient, pentru situaţii de criză, mai ales cele de lungă durată? Cîte pandemii şi cîte zeci, sute de mii de vieţi pierdute inutil care pot fi imputate guvernanţilor drept "crime sociale" trebuie să mai înregistrăm, pînă se hotărăşte cineva să abandoneze "strategiile paleative", cîrpirea fără de sfîrşit a ceea ce nu mai poate fi de mult cîrpit, ori prezentarea triumfalist-politicianistă a mizeriei drept succes de guvernare? Un răspuns la întrebările acestea şi altele din aceeaşi categorie este dator să dea fiecare dintre noi, trăitori cu acte în regulă şi certificat de cetăţean al acestor meleaguri. Inclusiv medicii care, la noi, rareori şi-au ridicat vocea şi au făcut front comun împotriva aberaţiilor politicianiste care le-au fost impuse de guvernările abulice şi aberante pre şi post decembriste. Puterea de influenţare şi de intervenţie în treburile publice a acestei categorii profesional-ocupaţionale cu greu poate fi socotită drept neglijabilă. Dimpotrivă. Nu întîmplător, mă gîndesc, Stalin şi Hitler, iar asemenea lor mulţi dintre dictatorii lumii, s-au temut de posibile "comploturi ale medicilor" care ar fi putut să-i doboare din jilţurile puterii absolute. Dacă, pînă acum, au preferat să plece capul în faţa sabiei puterii sau au sărit în barca puterii să o servească umil şi plecat şi în acelaşi timp să încaseze beneficiile pactului cu diavolul, este poate timpul ca breasla care încă jură credinţă lui Hipocrat, să contemple şi un alt model social. Cel al puterii de schimbare socială şi de control asupra puterii, al răspunderii care le incumbă în raport cu cei care depind nu doar de expertiza lor ştiinţific-profesională, ci şi de acţiunea lor în societate. Doar şi politicienii merg la doctor... nu-i aşa?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 09:45)
Ca sa contemple un alt moddel social trebuie sa ii educam cumva pe cei care mai au timp si pentru reflectie si studiu in alt domeniu decat al lor. Sa speram ca unii medici vor avea puterea de schimbare sociala si de control asupra puterii, cum spune Autorul in Edtorialul de fata si decidentii merg la doctor. Eu caut astfel de medici care sa fie sinceri si sa inceteze pactul cu diavolul, sa nu mai fie avocatul ai lui.Sunt cei mai buni avocat ai lui, din pacat dar nu chiar toti! S-or mai gasi...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 09:54)
Multi oameni de stiinta sunt inlaturati definitiv si nimeni nu ia atitudine de frica!Sunt victime ale decidentilor sau ale terorismului de stat.
Medicul rus care l-a tratat pe Alexei Navalnîi la spitalul din Omsk a MURIT subit, de exemplu. Nu a reușit să facă declarații despre presupusa otrăvire a opozantului
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 10:48)
Organizaţia Centrală de Control a Medicamentelor din India a refuzat să accepte cererea de autorizare depusă de Pfizer fără un studiu local privind siguranţa şi imunogenitatea vaccinului pentru indieni, a informat Reuters.
Se mai gasesc si medici care nu au semnat pact cu diavolul!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 11:24)
Multi medici nu se vaccineaza, prefera sa mai astepte. De la acestia am avea sperante ca pot infrunta diavolul.Chiar medicul meu m-a sfatuit sa nu o fac pentru ca cei care au avut efecte secundare alergice nu vor mai trece prin al doilea rapel de vaccinare. Concluzia este ca cei alergici nu e indicat sa se vaccineze. daca nu tratam organismul sistemic, ne facem ca tratam! Mintile prea specializate sunt minti fragmentate din comoditate pot face mult rau societatii, umanitatii si organismului...
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 11:36)
Lauterbach: "Personalul medical şi de îngrijire are încredere în echipamentul de protecţie"
Dezbaterile pe marginea scepticismului faţă de vaccin sunt intense în Germania. Expertul pe probleme de sănătate din cadrul SPD, Karl Lauterbach, el însuşi epidemiolog, presupune că mulţi medici şi îngrijitori consideră că nu fac parte din grupele de mare risc şi că se bazezază...
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 12:18)
Dusmania intrece pandemia
1.Guvernul Taiwanului a pus la îndoială vaccinurile făcute de companii chineze precum Sinopharm și Sinovac, făcând publice reguli care spun că oricine primește vaccinurile ar trebui să fie pus în carantină la sosirea în Taiwan.
2.În ciuda furiei politice în creștere cauzată de lipsa de vaccin din țară, parlamentarii ucraineni au aprobat...
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 16:09)
Multi aleg sa se vaccineze pentru a nu-si pierde locul de munca. Pai si daca te regasesti in randul celor care ajung incapacitati pe viata de la acest experiment, la ce-ti mai foloseste? Si daca nu ramai handicapat dupa vaccinare, dar indirect sustii ideea si o promovezi ca atare si raman altii handicapati, cu ce te foloseste? Si daca esti din HoReCa si dai reducere celor vaccinati si tu insuti de vaccinezi ca sa-ti redeschizi afacerea, cu ce-ti foloseste, cand ajuti la propagarea raului? Si,...
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 18:23)
Poate de aceea procentul cadrelor didactice de la facultățile de medicină care refuză vaxinarea anti-covid ajunge și la 90%. Ironic, și cei mai informați inși din România, lucrătorii SRI, refuză în proporție de 60% “superbul” vaxin.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 20:56)
Magdalena, un medic din Brăila, este una dintre persoanele vaccinate anti-Covid. Povestea ei relevă începutul lipsei de transparență a cadrelor medicale în ceea ce privește reacțiile adverse a persoanelor vaccinate. Medicii încercau să o convingă că suferă de „ Sindromul piciorului tăiat” și au sfătuit-o să meargă la psiholog. Mai mult, într-o stare de sănătate...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 09:47)
vorbi despre o viziune revoluționară în medicină: Medicina Integrată, care reușește să armonizeze metodele medicinei clasice cu soluțiile medicinei alternative și privește omul ca pe un întreg.
Cu alte cuvinte, vorbim despre o abordare în care nu se tratează doar organul bolnav, doar o boală anume, ci și omul, în ansamblul lui, plecând de la premiza că totul se află în...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 09:56)
Cautati tratarea eficientă a diabetului zaharat, împreună cu doamna doctor Mihaela Dascălu, medic specialist, și domnul Daniel Hanganu, manager al clinicilor ScienceMed.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 10:41)
Este o perioada grea, iata punctul critic de cotitura al speciei noastre. "Gunoaiele ies la suprafata apei" ignoranta, superficialitatea, indisponibilitatea pentru propria persoana si marea manipulare la care am "participat" toti. Pe cat de mult epatam in exterior, pe atat suntem de mici si goi in interiorul nostru. Cea care a scapat de sub control, de foarte mult timp, este educatia: de la parinti si de la profesorii nostri. Dar, iata paradoxul creatiei, chiar si ei sunt oameni! Putem sa...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 11:48)
Mi-a mers direct la suflet comentariul. Bravo!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 16:03)
De ce se prostitueaza intelectual mari personalitati literare, filosofi, scriitori, nu dam nume, ii stim cu totii. Aia care promoveaza legebetismul si globalizarea sub emblema libertatii si egalitatii. Aia care au dileme mai vechi sau mai noi, sau care se considera humanisti. De ce in 30 de ani n-au participat la o demonstratie, de ce intrati in politica nu au facut mai mult, de ce ataca miseleste AUR si simpatizantii, dintr-un orgoliu debordant? Pentru ca n-au caracter. De ce n-au caracter?...
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 18:09)
... "vinovatia" prin asociere nu determina caracterul ... prezumtia vinovatiei, mai mult sau mai putin voluntara, nu este proba ... a apela la "armele" potrivnicului nu te disculpa ... si nici nu intareste caracterul ... in esenta, a inlocui o forma de totalitarism cu alta ... nu rezolva problema ... o lege a firii ar spune ... randuieste-ti fiecare fapta, fiecare cuvant, astfel incat sa nu incalci libera voire a omului ... pentru ca inrt-un razboi impotriva omenirii ... pierduta, nu ar fi...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 12:23)
... pe masura ce vaccinarea avansa si controversele legate de reactii advese se "stingeau" ... o mare personalitate "specializata" recomanda o a doua masca (intre timp s-a razgandit) ... apoi daca "vrajeala" nu este evidenta nu mai imi ramane sa spun decat ca probabil m-am nascut pe planeta gresita ... sute de ani de jurisprudenta - de multe ori platita cu sange, aruncati pe apa sambetei in cateva luni ... pe masura ce tehnologia proteinfolding avanseaza (sau este doar...
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 13:24)
Exista oameni (autori ) care parca au voluptatea de a fi Casandre , ochiul lor vede numai Raul , lor ar trebui sa li se spuna " daca lucrurile sunt atat de clare , poftim ,ia dumneata toata puterea si rezolva aceste napaste . Ce credeti ,le-ar rezova ?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 14:01)
Macar spune adevarul. daca am renunta la manipulare, minciuni am reusi impreuna.
Un asistent medical care lucrează la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț este internat la ATI după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, chiar înainte să facă rapelul.
În vârstă de 64 de ani, bărbatul este în stare gravă. Prima doză anti-COVID i-a fost administrată pe 5 ianuarie, iar...
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 14:15)
... nu ma consider un pesimist ... desi multi ar putea argumenta contrariul ... in principiu, in rezolvarea unei probleme ... primul pas este sa o identifici ... al doilea pas ar cere analiza obiectiva ... al treilea este in legatura cu vointa ... de altfel exista oameni indreptatiti si abilitati in rezolvarea problemelor ... momentan nu ma regasesc printre acestia ... dar ca simplu cetatean sunt indreptatit a oferi o opinie (inca) ... poate doar ca simplu cititor al unui forum care...
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 15:50)
De ce tac doctorii si nu spun ca exista remedii naturiste eficiente impotriva covid, facandu-se complici mortilor cu care suntem speriati? De ce inca pun in aplicare un protocol ineficient pentru bolnavii de covid? Pentru ca n-au caracter. De ce n-au caracter? Pentru ca n-au credinta in Dumnezeu.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 15:53)
uite ca ne spun ceva...au fost reacţii adverse, de intensitate scăzută spre moderată (ex: durere la locul administrării, mialgii, subfebrilităţi, cefalee, reacţie urticariană remisă imediat, prurit, somnolenţă, salt tensional, febră 38.5, astenie,vertij şi uşor edem al buzelor, greaţă, ageuzie şi anosmie).
S-a înregistrat şi o reacţie de tip anafilactic care a...
4.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 16:06)
De ce tac avocatii, profesorii? N-au caracter. De ce n-au caracter? Pentru ca au destui bani ca sa nu le pese de binele amaratilor si de libertatile noastre ale tuturor. Ei stiu sa lupte pentru libertatile lor la o adica. Pentru ce sa-si complice existenta?
De ce tac preotii, ierarhia, Biserica? Ba mai mult fac spoturi de promovare a vaccinarii? N-au caracter. De ce n-au caracter? Pentru ca n-au inteles cui slujesc. Sunt niste ratati.
4.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2021, 19:03)
„Cine va plăti când vom avea primul focar după redeschiderea şcolilor?”
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 16:29)
Cei tineri sunt mai bine protejați
Studiul a fost realizat pe 302 persoane. Oamenii de știință au comparat probe de sânge ale unor pacienții afectați de coronavirus, cu cele de la persoane neinfectate. 16 adulți (5,3%) aveau anticorpi de tip IgG de împotriva Covid-19 inainte de aparitia lui.
Atenție însă, această imunitate se găsește în principal la cei mai tineri. În grupa de...
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 17:50)
....totul va depinde de cât de bine protejează vaccinurile împotriva mutațiilor...deocamdata nu se poate evalua.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 18:21)
60% din personalul SRI (cei mai „informați” români) nu se vaccinează! Iată ce ne spune avocatul Gheorghe Piperea... au fost multe decese in Spania si Portugalia..dar se ascunde mizeria sub pres, nu se raporteaza. De covid te poti vindeca dar de efectele secundare ale vaccinului hu.
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 18:24)
În Germania, într-un singur cămin de bătrâni, au fost 13 decese consecutive administrării vaxinului. În Spania, numărul acestor decese a depășit 30.
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2021, 10:04)
„Cu noua tulpină COVID-19 agresivă, eficacitățile probabile de transmitere se dovedesc insuficiente pentru a preveni focarele de infecție în continuare în rândul populației."
Acest lucru inseamna ca proporția persoanelor care nu acceptă vaccinul împreună cu proporția pentru care este ineficient în protejare, poate fi infectată cu încă o boală severă semnificativă....
5.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2021, 19:10)
Cine va fi de vină dacă se constată un focar cu o tulpină mai periculoasă, precum cea britanică?
Cred că actualul guvern trebuie să își asume responsabilitatea pentru acest eșec dacă se constată apariția unor cazuri generate de mersul la școală în primele 2 săptămâni. Aș prefera însă să se facă ce trebuie iar toată lumea să fie...
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 17:40)
Nu există nicio justificare pentru continuarea perpetuării structurilor, regulilor și sistemelor care în mod vădit nu reușesc să servească interesele tuturor popoarelor. Învățăturile credinței nu lasă loc de îndoială: există o dimensiune morală inerentă generației, distribuției și utilizării bogăției și resurselor.
Abdu’l-Baha, fiul lui...
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2021, 18:02)
Putem reflecta asupra relației dintre unitate și justiție și ne putem asigura că cuvintele și acțiunile noastre contribuie la aducerea dreptății și păcii în comunitățile noastre. Și putem începe să ne formăm legături unul cu celălalt bazat pe mai mult decât naționalitate, rasă sau apartenență politică - ci mai degrabă pe valorile spirituale pe...
7. pelinita remediu covid19
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2021, 18:35)
Potrivit oamendilor de știință, s-au dovedit eficiente împotriva coronavirusului extractele apoase fierbinți de peliniță. Pe viitor, experții intenționează să afle dacă descoperirea lor poate fi folosită pentru dezvoltarea unui medicament împotriva COVID-19. Cercetătorii precizează, în lucrarea lor, în cazul unui succes al testelor clinice, se poate obține un medicament ieftin și...
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2021, 19:25)
Conform unui nou studiu1, bărbații în vârstă care au avut nevoie de internare în urma bolii COVID-19 dețin un număr mai mare de anticorpi anti SARS-CoV-2. Studiul a fost publicat în Journal of Clinical Investigation și reprezintă primul pas către confirmarea faptului că terapia cu plasma este eficientă în tratamentul bolii COVID-19.