SIBEX Volumul derivatelor,din nou la nivel modest

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 iunie 2016

După ce primele trei şedinţe din iunie au indicat o scădere a volumului, prima parte a zilei de luni a confirmat acest fapt. La jumătatea zilei se consemnau doar 10 contracte futures cu o valoare de aproape 133.000 lei. Din perspectiva numărului de produse tranzacţionate şedinţa era una foarte "săracă" doar trei simboluri generând contracte: derivatele pe Dow Jones pe scadenţele iunie şi septembrie identificate prin simbolurile DEDJIA 15F şi DEDJIA 15I respectiv derivatul pe cursul euro/dolar pe scadenţa septembrie, identificat prin simbolul EUUSR 16I. Pentru acesta din urmă, numărul contractelor pe scadenţa iunie era de 7. La ora 17.30, moneda unică era cotată la 1,1355 USD, în minus cu 0,82% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 1,1449 USD. Comparativ cu închiderea de la finalul săptămânii anterioare, euro se aprecia însă cu 0,20%.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa iunie se consemnau 2 contracte, iar cotaţia era estimată la 17.849 de puncte, în urcare cu 28 de puncte faţă de "start of day price" (17.821 puncte) şi cu 82 de puncte raportat la cotaţia de vinerea trecută. Pe scadenţa septembrie se înregistra un singur contract, iar cotaţia DEDJIA 15I era estimată la 17.781 puncte, în coborâre cu 130 de puncte faţă de "start of day price"[1], calculat de ATHEXClear la 18.100 de puncte. Raportat la închiderea de miercuri[2] cotaţia se aprecia însă cu 118 de puncte.

Derivatul pe aur nu era prezent în datele statistice disponibile după aproape opt ore de la startul zilei, fapt resimţit la capitolul lichiditate.

Pe segmentul spot se înregistrau tranzacţii modeste pe piaţa ATS, unde se observau schimburi cu 100 de acţiuni PPLI, cotaţia apreciindu-se cu 24,8%, la 1,91 lei/titlu.

[1]Preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

[2]Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb