SIBIU Creşteri spectaculoase pentru DESIF5 şi randamente de până la 62%

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Investiţii Personale #Jurnal Bursier / 5 iulie 2010

La Bursa din Sibiu, finalul săptămânii s-a remarcat prin variaţiile ample, cotaţiile revenind puternic pe "verde", spre bucuria cumpărătorilor. De la traseul ascendent au făcut excepţie doar cotaţiile futures ale euro care şi-au menţinut tendinţa "roşie", marcând a treia şedinţă consecutivă de scădere. În acest context, s-a putut observa o lichiditate foarte bună, totalul contractelor încheiate până la ora 17:15 fiind de peste 15.300 cu o valoare de circa 45 milioane de lei.

Campionul creşterilor a fost fără îndoială simbolul DESIF5, speculatorii pe cumpărare rotunjindu-şi semnificativ conturile. De altfel, aprecierile au determinat şi transferuri pe măsură, investitorii rulând 11,2 milioane de acţiuni ale emitentului SIF Oltenia prin cele 11.203 contracte încheiate pe toate scadenţele. Intensitatea cea mai mare s-a resimţit pe scadenţa septembrie care a atras 93 % din volumul menţionat, tranzacţiile realizându-se la preţuri între un minim de 1,16, respectiv un maxim de 1,2595 lei/acţiune, pe un culoar de 995 puncte, corespunzător unor câştiguri pe cumpărare de până la 62%. Şi pe scadenţa decembrie cumpărătorii au avut la îndemână un culoar larg, de 949 de puncte, randamentul putând ajunge la 59%. DESIF5 septembrie au închis la 1,246 lei/acţiune, în urcare cu 8,53%, iar DESIF5 decembrie la 1,251 lei/acţiune, în urcare cu 7,38%.

În ceea ce priveşte moneda unică europeană, volatilitatea cursului oficial, care a pierdut aproape 5 bani, respectiv volatilitatea de pe piaţa interbancară, s-au reflectat şi pe futures unde volumul a ajuns la aproape 1500 contracte, adică 1,5 milioane de euro schimbaţi între vânzători şi cumpărători."Atractivitatea către derivatele valutare se datorează volatilităţii si oportunităţilor speculative şi de hedging pe care investitorii le au pe acest produs la Sibex, cu costuri reduse", crede un broker. Pentru septembrie, euro a fost cotat la 4,3499 lei, în scădere cu 1,62 bani, iar pentru decembrie la 4,383 lei, în minus cu 2,1 bani.

Şi derivatele pe Dow Jones s-au aflat în prim planul tranzacţiilor cu aproape 2500 de contracte încheiate până la ora 17:15, pe fondul unei evoluţii pozitive, după trei zile de scădere. Pe scadenţa septembrie, speculatorii au tranzacţionat, până la ora menţionată, pe un culoar de 110 puncte, longerii câştigând până la 24%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb