SIF-URILE ŞI FONDUL PROPRIETATEA/BURSA Iulian Stan, SIF Transilvania: "Eliminarea pragurilor de deţinere - apanaj al acţionarilor"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 ianuarie 2017

Iulian Stan, SIF Transilvania: "Eliminarea pragurilor de deţinere - apanaj al acţionarilor"
  • document ataşat Portofolul de acţiuni
    apasă aici pentru a descărca.

    (Interviu cu domnul Iulian Stan, vicepreşedinte executiv şi director general adjunct al SIF Transilvania)

    Reporter: Cum vedeţi evoluţia SIF-urilor la 25 de ani de la înfiinţarea fostelor FPP-uri?

    Iulian Stan: Evoluţia SIF-urilor în perioada menţionată a fost una benefică atât pentru economia naţională, cât mai ales pentru piaţa de capital din România. SIF-urile s-au remarcat ca investitori importanţi şi strategici în economia naţională, promovând în mod transparent proiecte investiţionale în condiţiile în care societăţile beneficiare ale investiţiilor nu au avut acces la fonduri nerambursabile (fonduri europene sau ajutoare de stat). SIF-urile deţin participaţii semnificative în societăţi strategice ale economiei naţionale(energie, sistemul financiar-bancar, industrie şi turism) şi promovează o politică de transparenţă, în concordanţă cu principiile Guvernanţei Corporative, în beneficiul tuturor acţionarilor şi a mediului economic.

    Cele 5 SIF-uri au avut o contribuţie esenţială la dezvoltarea pieţei de capital din România, mult timp fiind liderii absoluţi ai BVB în ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare, creşterile de randament şi distribuţia de dividende.

    Totodată au contribuit la dezvoltarea pieţei de capital prin listarea pe piaţa reglementată sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare a acţiunilor emise de societăţile din portofoliu.

    Au susţinut funcţiile suport ale pieţei de capital prin participarea cu aport în numerar la înfiinţarea şi dezvoltarea societăţilor de registru independent care au ca scop ţinerea evidenţei acţionarilor societăţilor tranzacţionate şi decontarea tranzacţiilor.

    SIF-urile au fost şi sunt unii din cei mai importanţi jucători de pe piaţa de capital din România raportat la volumele de acţiuni tranzacţionate de ele la diverşi emitenţi cotaţi pe piaţa reglementată a BVB şi pe AeRO.

    SIF Transilvania s-a remarcat ca promotor al proiectului de fuziune dintre BVB şi SIBEX - Sibiu Stock Exchange, element important în procesul de consolidare a pieţei de capital din România din perspectiva promovării României de la statutul piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă.

    Reporter: Care sunt problemele actuale cu care se confruntă societatea?

    Iulian Stan: Apreciem că principalele provocări ale activităţii viitoare sunt următoarele:

    - autorizarea ca AFIA şi implementarea prevederilor Legii nr. 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative;

    - restructurarea portofoliului în condiţiile unei pieţe dificile şi un context economico-financiar instabil şi perspective incerte;

     modificările legislative în ceea ce priveşte impozitul pe profit (impozitul forfetar) şi impozitul pe clădiri în cazul societăţilor din sectorul turism (în special cel balnear şi de litoral) care conduc la o diminuare dramatică a profitului efectiv realizat sau chiar la înregistrarea de pierderi, în condiţiile în care societăţile au derulat programe de investiţii substanţiale pentru a asigura un nivel al serviciilor la standarde corespunzătoare. Modificările legislative nu au fost urmate şi de măsuri de susţinere din partea statului în condiţiile în care aceste societăţi prestează servicii cu profund caracter social, şi se impun şi restricţii în ceea ce priveşte accesul la fonduri europene nerambursabile pentru finanţarea investiţiilor;

    - întocmirea situaţiilor financiare anuale în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Contabilă din pespectiva menţinerii statutului de entitate de investiţii.

    Reporter: Cum s-a modificat portofoliul companiei până în prezent?

    Iulian Stan: Restructurarea portofoliului şi optimizarea structurii investiţiilor, în raport cu dinamica economiei naţionale şi a pieţei de capital, a fost şi este prioritatea managementului SIF Transilvania, fiind aplicate consecvent toate măsurile necesare şi fructificate toate oportunităţile apărute pentru realizarea acestui deziderat. Restructurarea portofoliului are ca obiective:

    -remodelarea continuă a structurii portofoliului cu accent pe activele cu lichiditate ridicată;

    - diminuarea ponderii activelor necotate;

    -continuarea perfecţionării managementului la nivelul structurilor de conducere şi control în cazul societăţilor la care deţinem pachetul majoritar de acţiuni, pentru creşterea profitabilităţii afacerilor şi remunerarea acţionarilor;

    -sincronizarea activităţii de învestire/dezinvestire cu oportunităţile oferite de piaţă monetară şi de capital;

    - consolidarea poziţiei financiare a SIF Transilvania pe piaţa de capital şi creşterea valorii activelor nete.

    Eforturile depuse în direcţia restructurării portofoliului au avut ca efecte principale:

    - reducerea numărului de societăţi aflate în portofoliu, în special din categoria celor necotate şi a celor care nu aveau o politică de dividend predictibilă şi sustenabilă;

    - optimizarea structurii portofoliului.

    Reporter: Care este opinia dumneavoastră legată de eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri?

    Iulian Stan: Chiar dacă SIF-urile au avut un mod original de constituire, acestea sunt şi funcţionează ca societăţi private. În aceste condiţii, aşa cum am afirmat în repetate rânduri, instituirea, modificarea sau eliminarea pragurilor de deţinere trebuie să fie şi să rămână un apanaj al acţionarilor, respectiv al Adunărilor Generale Extraordinare ale Acţionarilor SIF-urilor.

    Reporter: Cum vedeţi viitorul SIF Transilvania?

    Iulian Stan: Apreciem că perspectivele in activităţii SIF Transilvania (ca de altfel şi ale celorlalte societăţi de investiţii financiare) vor depinde de modul cum se va reuşi să se realizeze un mix echilibrat între o serie de coordonate dintre care, cu impact major apreciem a fi următoarele:

    - exigenţele funcţionarii viitoare ca administrator de fonduri de investiţii alternative (AFIA);

    - modul cum se va reuşi să se continue echilibrarea structurală a portofoliului şi creşterea performanţei acestuia într-un context economic intern şi internaţional extrem de dificil;

    mixul de remunerare acceptat de acţionari - prin dividende, creştere de capital sau derulare de programe de răscumpărare - să asigure atât condiţiile derulării de programe investiţionale cât şi un "dividend yield" anual rezonabil.

    Reporter: Care este politica de dividend a companiei?

    Iulian Stan: Ca o componentă a setului de standarde privind Codul de Guvernanţă Corporativă, politica SIF Transilvania de remunerare a propriilor acţionari oferă acestor şi investitorilor pe piaţa de capital din România suportul şi posibilitatea adoptării unor decizii investiţionale ce vizează valorile mobiliare emise de companie.

    Această politică vizează implementarea unui set general de politici atractive, predictibile şi sustenabile de remunerare a acţionarilor, prin:

    - distribuirea de dividende în numerar ce vizează un randament atractiv prin raportare la preţul mediu de tranzacţionare aferent exerciţiului financiar pentru care se calculeazădividendul;

    - derularea unor programe de răs-cumpărare de acţiuni SIF Transilvania urmate de anularea lor şi reducerea capitalului social al companiei, sub rezerva aprobării de către acţionarii SIF Transilvania.

    Prin Politica de dividend promovată de SIF Transilvania se are în vedere creşterea atractivităţii acţiunii SIF3, predictibilitatea acestei forme de remunerare, asigurarea unui echilibru permanent între remunerarea acţionarilor companiei şi resursele financiare necesare derulării programelor investiţionale anuale, conform obiectivelor strategice pe termen mediu / lung.

    Dividendele pe care SIF Transilvania le distribuie acţionarilor constituie o formă de transfer direct a unei părţi semnificative din rezultatele pozitive anuale înregistrare la nivelul companiei.

    Politica de dividend este adaptată şi reflectă condiţiile generale şi specifice mediului în care acţionează SIF Transilvania: contextul macroeconomic (regional, naţional), stadiul şi evoluţia pieţei de capital (trend, lichiditate), performanţele financiare înregistrate de emitenţii din portofoliul de active financiare şi implicit politica lor de remunerare a acţionarilor. De asemenea, aceasta este adaptată stadiului de implementare a procesului de restructurare a portofoliului administrat, promovarea unor politici agresive de distribuire a dividendelor nefiind sustenabilă pe termen mediu / lung.

    Extinderea ariei ce vizează politicile de remunerare a acţionarilor SIF Transilvania are în vedere derularea de către Societate a unor operaţiuni de răscumpărare a propriilor acţiuni urmate de anularea lor şi reducerea capitalului social al Societăţii.

    Programele de răscumpărare se supun reglementărilor române şi europene cuprinse în Legea 31/1990 a societăţilor, republicată în 2004, cu modificările şi completările ulterioare, Legea 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, Regulamentul CNVM 15/2004, Regulamentul ASF 9/2014, Regulamentul CE 2273/2003, Directiva 2012/30/UE din 25 octombrie 2012, Directiva 2003/6/CE din 28 ianuarie 2003, precum şi prevederilor actului constitutiv al Societăţii.

    Prin acest tip de operaţiuni se au în vedere :

    - completarea formelor de remunerare a acţionarilor Societăţii prin reducerea discount-ului de tranzacţionare între cotaţia acţiunilor şi valoarea unitară a activului net ;

    - un mix echitabil între interesul de valorificare pe termen scurt şi o cultură investiţională pe termen lung ce premiază investiţia prin facilitarea unor câştiguri de capital consecvente.

    Operaţiunile de răscumpărare a acţiunilor proprii pot să corecteze dezechilibre de piaţă generate de conjuncturi speciale ce determina niveluri de preţ care descurajează plasamentele pe termen lung şi reduc semnificativ lichiditatea. Derularea programelor va urmări realizarea unui management eficient al resurselor financiare disponibile şi potenţiale, corelat cu obiectivele programului investiţional pentru anul în curs, remunerarea acţionarilor prin distribuirea de dividende, fructificarea conjuncturilor de piaţă favorabile operaţiunilor de răscumpărare.

    Sub rezerva aprobării de către acţionarii SIF Transilvania, intervalul de preţ propus pentru derularea programelor de răscumpărare poate conduce la un raport mai favorabil între nivelul cotaţiei acţiunilor SIF3 şi valoarea unitară a activului net, oferind o sursă suplimentară de remunerare (câştig de capital) a angajamentului investiţional în titlurile companiei. Prin dimensiune şi modul de implementare, programele pot contribui la îmbunătăţirea lichidităţii acţiunilor SIF3 pe segmentul principal al pieţei reglementate. Un alt efect pozitiv poate fi reprezentat de diminuarea volatilităţilor excesive determinate de conjuncturi speciale de piaţă şi susţinerea unor linii suport importante pentru evoluţiacursului acţiunii SIF3 pe termen mediu.

    Promovarea unor programe de răscumpărare de către managementul SIF Transilvania va transmite un semnal ferm şi pozitiv privind încrederea în potenţialul de creştere şiin dezvoltare a companiei.

    Reporter: Care este strategia de investiţii a SIF? Care sunt domeniile de interes pe viitor?

    Iulian Stan: La nivelul SIF Transilvania, strategia de investiţii are la bază două documente fundamentale, a căror discutare şi aprobare se realizează prin intermediul Adunării Generale a Acţionarilor: Orientările strategice multianuale, respectiv Programul investiţional anual.

    În şedinţa AGA de închidere a exerciţiului financiar 2012, s-au aprobat Orientările Strategice ale SIF Transilvania pentru perioada 2013 - 2017.

    Materialul include:

    - orientări strategice:

     finalizarea implementării noului model de creştere al SIF Transilvania;

     promovarea principiilor de guvernanţă corporativă;

     creşterea atractivităţii investiţionale pe termen lung a acţiunilor SIF Transilvania;

    - prioritate: restructurarea radicală a portofoliului administrat;

    - orientări strategice privind:

     managementul portofoliului gestionat:

     creşterea profitabilităţii societăţilor din portofoliul administrat;

     intensificarea restructurării şi lichidizarii portofoliului administrat;

     activitatea investiţională:

     dezvoltarea de programe investiţionale în corelare cu politica de dividend aprobată de acţionari şi cu nivelul lichidităţilor existente;

     concentrarea investiţiilor pe piaţa de capital;

     creşterea rolului activităţii speculative în cadrul activităţii investiţionale;

    strategia de imagine:

    programe de guvernanţă corporativă;

    dezvoltarea de parteneriate investiţionale.

    Orientările Strategice ale SIF Transilvania pentru perioada 2013 - 2017 au fost făcute publice împreună cu documentele discutate în cadrul AGA şi sunt disponibile pe site-ul companiei.

    În şedinţa AGA de închidere a exerciţiului financiar 2015, s-a aprobat Programul Investiţional SIF Transilvania pentru anul 2016. Acesta se încadrează în Orientările Strategice ale SIF Transilvania pentru perioada 2013 - 2017.

    Prin modul în care este construit, programul vizează asigurarea continuităţii şi sustenabilităţii activităţii SIF Transilvania, urmărind adaptarea mijloacelor de acţiune utilizate în scopul atingerii obiectivelor strategice asumate.

    Materialul include:

    - obiective investiţionale:

     creşterea durabilă şi sustenabilă a dimensiunii şi calităţii portofoliului administrat;

     asigurarea surselor de remunerare eficientă şi atractivă a acţionarilor;

     echilibrarea structurală a portofoliului din punct de vedere sectorial, al claselor de active s.a.;

     îmbunătăţirea lichidităţii portofoliului prin plasamente în instrumente financiare cu o lichiditate cel puţin comparabilă cu cea a activelor a căror dezinvestire a asigurat resursele financiare.

    - ipoteze de lucru:

     interesul investiţional pe termen lung este stimulat de atingerea unor randamente atractive şi sustenabile pe un orizont de timp rezonabil.

     angajarea şi susţinerea unor rate excesive de distribuire de dividende din rezultatele pozitive obţinute nu este fezabilă pe termen mediu/lung, deoarece determina o erodare accelerată a activelor financiare administrate şi limitează derularea programelor investiţionale;

     corelarea fluxurilor de trezorerie cu cerinţele de remunerare a acţionarilor, astfel încât operaţiunile necesare asigurării resurselor financiare să nu determine efecte negative semnificative asupra valorii şi calităţii portofoliului;

     gestionarea adecvată a condiţiile de lichiditate ale companiei prin prisma contextului economic general şi conjucturii specifice de piaţă; o continuarea proceselor de restructurare şi echilibrare structurală a portofoliului;

    -direcţii de acţiune

     sursele de finanţare:

     valorificarea unor participaţii cotate cu lichiditate ridicată, condiţionată de conjunctură de piaţă şi de nevoile curente de finanţare;

     venituri rezultate din procesul de restructurare a portofoliului prin accelerarea valorificării de participaţii deţinute în societăţi necotate sau societăţi cotate cu lichiditate redusă;

     surse de finanţare atrase permise de legislaţia în vigoare şi aplicabile sectorului în care activează SIF Transilvania.

     plasamentele vizate în cadrul programului investiţional au în vedere :

     achiziţia de acţiuni cotate cu lichiditate ridicată pentru extinderea subportofoliului de societăţi cu politică atractivă şi sustenabilă de dividend şi rebalansarea structurală a portofoliului din punct de vedere sectorial;

     continuarea procesului de dezvoltare a societăţilor din portofoliu, prin aporturi directe de capital, conform angajamentelor asumate prin programele investiţionale precedente;

     desfăşurarea de operaţiuni cu caracter speculativ având ca suport o gama largă de instrumente financiare permise de reglementările pieţei de capital, în vederea fructificării unor condiţii şi conjuncturi favorabile de piaţă;

    investiţii în societăţi ce activează în domenii cu perspective favorabile şi marje de profit atractive;

     dezvoltarea de operaţiuni având ca suport instrumente financiare permise de reglementările pieţei de capital, în vederea implementării unei strategii de gestiune a riscului de piaţă.

     Alte operaţiuni specifice programului investiţional:

     valorificarea/achiziţia de instrumente financiare monetare cu lichiditate ridicată care să permită eficientizarea şi rentabilizarea operaţiunilor de cash-management.

    Acesta a fost făcut public împreună cu documentele discutate în cadrul AGA şi este disponibil pe site-ul companiei.

    Reporter: Aţi simţit că autorităţile v-au dezavantajat faţă de Fondul Proprietatea?

    Iulian Stan: Cu toţii am asistat la profesionalizarea activităţii autorităţilor. Apreciem că acţiunile şi orientările strategice ale acestora vizează în mod egal toţi participanţii la piaţă. Eventualele diferenţe de abordare trebuie interpretate cu considerarea contextului şi momentului când s-au operaţionalizat anumite decizii.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Alo Tovarășe! Stop cu ipocrizia si balivernele, limbaj de lemn, tipic pentru Comuniștii lui Fercală! De unde a mai apărut si asta fraților?! Ii lasă Fercală moștenire siful??

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb