Federaţia Sindicatelor din agricultură Agrostar a anunţat că vor fi demarate acţiuni de protest deoarece Guvernul nu a adoptat măsurile solicitate pentru a rezolva criza din agricultură cauzată de secetă, iar sindicaliştii vor picheta Ministerul Agriculturii şi Guvenul, din 15 august.
"Federaţia Agrostar, având în vedere măsurile de sprijin pentru producătorii agricoli afectaţi de secetă îşi exprimă îngrijorarea şi protestul faţă de modul cum Guvernul a înţeles să rezolve starea de criză. Astfel, legumicultorii, pomicultorii şi viticultorii afectaţi de secetă extremă nu beneficiază de nicio măsură de sprijin financiar", se arată într-un comunicat remis de Agrostar.
Preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae, a declarat, la sfîrşitul săptămînii trecute, citat de NewsIn, că ministrul agriculturii Decebal Traian Remeş a promis că va fi prevăzut un sprijin financiar şi pentru aceşti agricultori, însă până în prezent nu s-au stabilit decât subvenţii pentru sectorul vegetal.
"La întâlnirea de luni (n.r. săptămîna trecută) cu ministrul agriculturii Remeş nu s-au stabilit decât banii pentru sectorul vegetal. Însă şi pomicultorii şi legumicultorii au producţiile afectate de secetă şi au nevoie de acest sprijin financiar", a spus Ştefan Nicolae.
Acesta a precizat că, din 15 august, vor fi declanşate acţiunile de protest, în primă fază fiind pichetat Ministerul Agriculturii şi, ulterior, Guvernul. Potrivit preşedintelui Agrostar, la această manifestare vor participa în jur de 100 de sindicalişti.
"Dacă nu vom ajunge la nicio înţelegere, vom organiza marşuri în Bucureşti şi vom bloca artere judeţene", a menţionat Ştefan Nicolae.
Principala măsură solicitată de Agrostar este acordarea unui sprijin de 500 de lei la hectar pentru legumicultori, pomicultori şi viticultori.
Reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor din agricultură s-au întâlnit, recent, cu ministrul agriculturii Decebal Traian Remeş pentru a stabili subvenţiile pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, dar şi despăgubirile pentru culturile agricole afectate de secetă. Potrivit reprezentanţilor producătorilor agricoli, doar 30% din propunerile înaintate minis-trului au fost rezolvate în cadrul acestei întâlniri, pentru celelalte propuneri urmând să aibă loc discuţii ulterioare.
În urma discuţiilor, s-a stabilit un sprijin de 500 lei pentru înfiinţarea unui hectar de grâu, de 400 lei pentru un hectar de rapiţă şi de 450 lei pentru orice alt tip de cultură.