Socar va semna un contract de livrare de petrol cu Rompetrol pe termen lung

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 mai 2007

Socar va semna un contract de livrare de petrol cu Rompetrol pe termen lung

Compania petroleră de stat din Azerbaidjan Socar va semna un contract de furnizare de petrol pe termen lung cu Rompetrol din România şi intenţionează să cumpere o deţinere la una dintre rafinăriile Rompetrol, au declarat surse avizate din cadrul Socar.

Una dintre surse a spus pentru Reuters că furnizarea de petrol va începe în luna iunie, iar Socar va livra un milion de barili de ţiţei pe lună fie prin porturile Mării Negre, fie prin portul turcesc Ceyhan de la Marea Mediterană către portul Constanţa.

"Rompetrol vinde o participaţie de 25% la una dintre rafinăriile sale, iar Socar ar putea cumpăra integral pachetul de acţiuni sau parte din el", a declarat, sub anonimat, una dintre surse pentru Reuters şi a adăugat că o delegaţie de la Rompetrol va vizita Baku în curând, pentru negocieri.

Întrebat de agenţia NewsIn dacă Socar este una dintre cele şase companii interesate de achiziţionarea unui pachet de acţiuni la Rompetrol, preşedintele grupului petrolier, Dinu Patriciu, a declarat că "răspunsul este negativ". "Socar este una dintre companiile de la care cumpăram petrol, deci avem relaţii contractuale, dar nu este pe lista celor şase", a spus preşedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu.

Reprezentantul grupului petrolier anunţa, la finele lunii martie, că Rompetrol negociază cu şase investitori interesaţi să preia până la 24% din acţiunile companiei. Patriciu a refuzat să spună care sunt respectivii investitori.

Socar deţine o participaţie de 10% la proiectul din Marea Caspică pe care îl conduce compania BP. Analiştii estimează că acest proiect va produce o medie de 700.000 de barili pe zi anul acesta. Producţia va creşte la mai mult de un milion de barili pe zi până la sfârşitul acestei decade.

Socar controlează două rafinării din Azerbaidjan cu o capacitate totală de peste 400.000 de barili pe zi, dar care nu sunt folosite, deoarece sunt foarte vechi şi nu fabrică produse de bună calitate.

În martie, compania Socar a anunţat că va licita pentru o participaţie de 51% la firma de produse petrochimice Petkim şi că va construi o rafinărie cu o capacitate de prelucrare de 200.000 de barili pe zi în portul mediteranean Ceyhan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb