SONDAJ CNIPMMR: Companiile mici şi mijlocii, decimate de creşterea preţurilor din energie

G.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 februarie 2022

Companiile mici şi mijlocii, decimate de creşterea preţurilor din energie

Creşterea facturilor la energie a determinat 33% dintre antreprenorii din ţara noastră să reducă numărul angajaţilor, iar 8% să îşi închidă afacerea, arată rezultatele unui sondaj realizat de Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

"Deci, practic, una din 10 firme se va închide în perioada următoare. Piaţa nu acceptă aceste scumpiri, astfel că producţia va scădea şi vom importa mai mult, ceea ce înseamnă inflaţie şi scăderea puterii de cumpărare, iar banii pleacă în afara ţării. După doi ani de pandemie, avem o populaţie care nu îşi permite scumpiri în acest moment, un milion de oameni au fost în şomaj tehnic din cauza pandemiei, populaţia este sărăcită, economia este slăbită. Trebuie să identificăm unde se duc toţi aceşti bani pe care îi plătim în facturi şi acele companii care fac profituri sau speculaţii trebuie impozitate cu 90%", a afirmat, ieri, Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, în cadrul conferinţei de presă în care a prezentat rezultatele sondajului realizat.

În cazul diminuării sau închiderii activităţii firmei, 42% dintre antreprenori vor disponibiliza 1-9 angajaţi, 11% vor disponibiliza 10-49 angajaţi, 1,3% - între 50 şi 250 angajaţi şi 1,3% - 250 de angajaţi, în timp ce 39% nu vor disponibiliza pe nimeni.

50% dintre antreprenorii chestionaţi au spus că facturile la electricitate li s-au majorat cu jumătate comparativ cu anul trecut, o treime susţin că factura s-a dublat, în timp ce 15% au arătat că factura lor a crescut cu 200% şi peste. Doar 0,41% au răspuns că factura nu a crescut sau a rămas la fel.

În ceea ce priveşte facturile la gaze, 37% dintre antreprenorii chestionaţi au răspuns că valoarea a fost cu 50% mai mare, 29% au spus că factura s-a dublat şi aproape 20% au arătat că factura a crescut cu 200% şi peste. 5,4% au precizat că factura la gaze nu a crescut sau a rămas la fel.

Din cauza creşterii preţurilor din energie, 76% dintre antreprenorii respondenţi la chestionarul întocmit de CNIPMMR au arătat că vor reduce sau vor amâna investiţiile programate pentru acest an, decizie care va avea un impact major asupra economiei şi va duce la pierderea competitivităţii companiilor din ţara noastră faţă de competitorii din restul Uniunii Europene.

17% dintre antreprenorii chestionaţi de CNIPMMR susţin că vor creşte vor creşte cu peste 30% preţurile produselor sau serviciilor lor în următoarea perioadă, 42% au menţionat că vor scumpi cu 10 - 30%, 19% spun că vor creşte sub 10%, iar 20% spun că nu au crescut sau nu intenţionează să majoreze preţurile.

Sondajul a fost realizat de CNIPMMR în perioada 2-14 februarie şi au participat 2.260 de întreprinzători.

"Dintre ei, 56% activează în domeniul producţiei, 21,9% în comerţ şi 21,5% în servicii. Aceasta arată că impactul nu afectează un domeniu sau altul, ci pe toate. 98,5% spun că resimt scumpirile", a precizat Florin Jianu.

Rezultatele sondajului mai arată că 80% dintre antreprenori respondenţi susţin că se impune reglementarea pieţei din energie şi stabilirea unui plafon al comisionului perceput de maximum 10-15%. Totodată, 75% dintre antreprenori solicită guvernului să adopte măsuri urgente de susţinere a IMM-urilor pentru dezvoltarea de unităţi proprii de energie, inclusiv finanţarea companiilor în vederea instalării de panouri fotovoltaice.

În acest sens, CNIPMMR solicită deblocarea programului Electric Up şi acordarea de urgenţă a finanţării şi emiterea de vouchere pentru achiziţia de energie electrică, gaze şi carburanţi.

Tot în domeniul energetic, CNIPMMR propune înfiinţarea programului IMM Prosumer, prin care firmele să poată achiziţiona capacităţi de producţie sub 400 kW, pentru consum propriu. Valoarea totală a granturilor ar fi de 800 de milioane de euro, iar banii ar urma să provină din Fondul de Modernizare. Pentru un proiect, valoarea maximă ar urma să fie de 300.000 de euro, din care 200.000 de euro granturi şi 100.000 de euro contribuţie proprie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb