Sorin Constantinescu, sau cum se construieşte o industrie de la zero

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 2 martie 2016

Sorin Constantinescu, sau cum se construieşte o industrie de la zero

"Când pasiunea devine mai importantă decât banii, se naşte o carieră. Altfel, nu rămâi decât cu un CV" - Sorin Constantinescu, CEO Gaming Consulting

Unul dintre visele cele mai fierbinţi ale românilor după 1989 s-a aprins imediat ce economia s-a descentralizat şi oricine putea să devină proprietar de afacere. A fost visul îmbogăţirii rapide. Acesta a frământat intens o societate haotică, în plină formare, la startul anilor "90. Unii şi-au văzut visul împlinit, alţii nu. Iar dintre cei care şi l-au împlinit, mulţi au pierdut tot, între timp.

Unul dintre tinerii hotărâţi pe atunci să nu mai trăiască de pe azi pe mâine a pornit în "90 de la acelaşi vis. Dar visul îmbogăţirii a ajuns repede pe planul doi şi i-au luat locul pasiunea de a dezvolta o afacere şi dorinţa de a lăsa ceva în urmă în domeniul ales.

Tânărul se numea Sorin Constantinescu, terminase liceul, era student la Facultatea de Construcţii din Timişoara şi a câştigat primii bani în Serbia, muncind în domeniul construcţiilor, fără să bănuiască în ce domeniu îl va lansa întâmplarea. Astăzi, Sorin Constantinescu este, probabil, cea mai importantă persoană din industria gamblingului românesc, un "mover and shaker" al acestui domeniu bănos, vast, divers şi misterios.

După aproape o lună de muncă în Serbia, Constantinescu a încasat primii bani cu care şi-a cumpărat imediat exact ceea ce părea că îi poate înmulţi investiţia cel mai rapid: patru aparate de poker electronic - "păcănele", în limbaj curent. Investiţia a avut un succes exponenţial. Într-o lună avea 25 de aparate şi în doi ani avea deja o companie care gestiona peste 100 de astfel de maşini în toată ţară.

Abia în 1993 birocraţia a reuşit să prindă din urmă viteza de mişcare a antreprenorilor din domeniu: Ministerul Finanţelor a înfiinţat o Comisie de Jocuri care a reglementat această piaţă. Pentru Sorin Constantinescu nu a fost o veste proastă ci semnul că poate merge mai departe în ceva ce începea să semene a industrie în toată regula. El nu şi-a extins afacerea pe orizontală plafonându-se în gestionarea păcănelelor, ci a urcat la următorul nivel: a început să asambleze aparatele în România. A produs mii şi mii, iar între timp a învăţat tot ce se poate învaţă în acest domeniu, astfel încât a fost cooptat expert consultant la întâlnirile Comisiei guvernamentale de supraveghere şi licenţiere în gambling. El era "tipul venit din privat" care ştia tot ce se poate şti şi oferea funcţionarilor un tablou actualizat al realităţii din piaţă.

Consecvent strategiei personale de evitare cu orice preţ a plafonării, Sorin Constantinescu a realizat că are nevoie, dacă vrea să fie cu adevărat expert în domeniu, de informaţii în plus, de la următorul nivel de profesionalism. Aşa încât, şi-a făcut bagajul şi a plecat în Las Vegas, unde a urmat cursuri şi a absolvit Universitatea de Jocuri din Nevada. Da, există aşa o universitate şi are o programă foarte încărcată. Constantinescu a venit din Vegas cu un întreg univers de informaţii noi. Aflase cum funcţionează industria jocurilor la cel mai înalt nivel. Învăţase tipurile de psihologii ale clienţilor, modul de abordare a pieţei, radiografia unui cazino, mecanismele lui de funcţionare, învăţase cum se menţine echilibrul financiar al unei afaceri care riscă în fiecare zi, cum se identifică şi contracarează fraudele, cum se prind trişorii şi cum se gestionează gamblerii patologici.

Întors în ţară, Sorin Constantinescu lasă pe planul doi afacerea cu sloturile şi îşi ocupă poziţia pentru care se instruise: manager de cazino. "Am început colaborarea cu un cazino al grupului francez Partouche şi de atunci sunt implicat direct in consilierea si managementul cazinourilor". Evident, el devine între timp şi preşedinte al Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România.

Pe lângă poziţia de consultant al Comisiei de Jocuri, el este cooptat şi la Academia de Poliţie pentru a ţine tinerilor cursanţi şi masteranzilor lecţii legislative despre gambling, fraude, spălarea de bani în gambling, criminalitate.

Între timp, continuă să se instruiască: obţine o diplomă în economie la Universitatea Româno-Americană, un master în "Investigarea fraudelor" la Academia de Poliţie şi, în sfârşit, în 2013, un doctorat în Ordinea şi Securitatea Naţională pe tema criminalităţii economice şi financiare în gambling.

Călător pasionat, Constantinescu îmbină şi aici utilul cu plăcutul, fiind prezent an de an la toate marile târguri internaţionale de gambling pentru a urmări trenduri şi pentru a-şi construi relaţii cu persoane influente şi competente din întreagă lume. Scrie articole, lucrări, studii şi cărţi de specialitate, ţine conferinţe, devenind una dintre vocile active în România, în industria gambingului.

Pentru o perioadă el activează şi la Loteria Română, în calitate de consilier, însă abandonează această funcţie ca urmare a situaţiei confuze şi politicilor deviate de la economia de piaţă din instituţie. El iese public la televiziuni şi în interviuri şi demască practicile corupte şi relaţiile comerciale nefireşti care parazitează Loteria. "Am plecat profund dezamăgit de lipsa de voinţă a guvernelor în a eficientiza Loteria", spune el. "O loterie naţională ar trebui să fie un tigru financiar, generator de mari profituri şi locuri de muncă, nu o vacă de muls. Unde sunt prea multe interese, apare lipsa de interes. Entuziasmul meu s-a lovit de inerţia birocratică, nu se voia modernizarea şi eficientizarea acestui colos. Iar eu nu sunt genul să rămân angajat cu o leafă frumoasă, să aştept să treacă ziua. Timpul este prea preţios ca să nu îl folosesc pentru a schimba lucrurile".

"Când a fost vorba să lucrez cu autorităţile, nu mi-am vândut experienţa pentru bani", spune el. "Am avut ani de discuţii şi consultări, explicând că este nevoie de un organism independent care să gestioneze domeniul jocurilor de noroc, aşa cum există în ţările vestice şi am contribuit cu expertiza acumulată la consultările organizate de reprezentanţii statului cu industria jocurilor de noroc la momentul conceperii legislaţiei în acest domeniu."

Nu în ultimul rând, Sorin Constantinescu este în mod paradoxal şi un rebel al domeniului său. Chiar dacă financiar are tot interesul să vadă lumea jucând, el este o voce care nu recomandă gamblingul. De la articole şi interviuri, până la discuţii şi posturi pe reţeaua socială, Sorin Constantinescu, omul care şi-a construit cariera pe pofta lumii de-a paria, sfătuieşte tinerii să nu-şi bage banii la păcănele sau în cazinouri. Le explică detaliat de ce nu vor câştiga niciodată şi le dezvăluie tehnicile cazinourilor de a atrage în plasa gamblingului compulsiv pe cei vulnerabili. Şi pentru a-şi pune banii unde-şi pune vorbele, el fondează şi dezvoltă o alternativă la gambling: pokerul. Pasiunea lui din facultate revine şi apare PokerFest, organizator de festivaluri de poker. Aici tinerii învaţă să gândească, să-şi gestioneze atent banii şi să nu intre în zona patologică a gamblingului. "PokerFest împlineşte anul acesta 5 ani de-a lungul cărora a crescut constant, acum fiind unul dintre cei mai mari operatori de poker din Europa", spune Sorin Constantinescu.

Toată experienţa acumulată şi-a adunat-o în ultimii ani într-o companie de consultanţă: Gaming Consulting. Firma acoperă deopotrivă domeniul land based (n.r. jocuri de noroc tradiţionale) şi pe cel de gaming online. Se ocupă de proiecţii financiare şi economice pentru operatorii în piaţă românească, de consiliere legală şi de marketing în România şi de managementul proiectelor celor care vor să dezvolte afaceri în gambling. "Practic, ofer din experienţa mea celor care vor o felie din această industrie în plină expansiune. Am câştigat rapid o cotă de piaţă dominantă în România", spune CEO-ul firmei.

"Nu poţi împlini nimic dacă nu te simţi mereu puţin neîmplinit", conchide Sorin Constantinescu la finalul discuţiei care ne-a prilejuit acest articol. "Las câte o picătură de nemulţumire sub fiecare linie pe care o trag. Asta mă duce mai departe".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. daca nici el nu stie sa o ia de la zero la cate falimente a dat nu stiu cine altul.perfect titlul

    Daca s-ar sti cati oameni si-au distrus vietile din cauza pacanelelor lui, acest om ar trebui aratat cu degetul; cum puteti sa laudati un om care vinde droguri oamenilor si pe urma le spune sa nu consume?

    Inca un escroc ca multi altii, care a fraudat statul de-a lungul timpului.

    Ne cunoastem de multi ani si cred ca nu gresesc cand spun ca este cel mai bun in domeniu si ii doresc mult succes in continuare.

    Industria păcănelelor? Credeam că produce ceva util, cărămizi pentru constricții, de exemplu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb