Diferenţele dintre preţul materiei prime din industria cărnii şi preţul pentru producţie sunt compensate prin modificarea reţetelor produselor comercializate, a declarat, ieri, Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii "Romalimenta", citat de Agerpres.
"Preţul materiei prime a crescut mult, iar preţul de producţie a stagnat sau a crescut foarte puţin. Astfel, producătorii fie supravieţuiesc introducând mai mulţi aditivi alimentari, fie dau faliment. Preţul cărnii a cres-cut cu 2%, în timp ce preţul materiei prime s-a majorat cu 15%. Nu vor fi scumpiri şi, astfel, tendinţa este să se umble la reţetă", a afirmat Sorin Minea.
În acelaşi timp, preşedintele "Romalimenta" a precizat că asupra procesatorilor există o presiune a retailerilor vizavi de menţinerea preţurilor actuale la carne: "Presiunea de la sectorul de retail este imensă şi, astfel, producţia este cea vitregită". Totodată, preşedintele "Romalimenta" a subliniat faptul că statul ar pierde mai puţin dacă ar aplica o taxare mai scăzută în industria alimentară, în contextul în care piaţa nefiscalizată reprezintă aproape jumătate din totalul industriei.
În panificaţie, evaziunea fiscală la grâu reprezintă 60% din piaţă, iar din totalul industriei alimentare piaţa neagră reprezintă 40-50%", a declarat Sorin Minea.