Specialişti: Noua Lege a energiei contravine reglementărilor CE

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 aprilie 2012

Specialişti: Noua Lege a energiei contravine reglementărilor CE

Proiectul de lege a energiei, aprobat recent în Guvern şi transmis spre aprobare în regim de urgenţă Parlamentului, conţine unele reglementări care contravin Directivei Europene 72/2009, după cum ne-au declarat unii specialişti din piaţă: "Deşi din expunerea de motive se deduce că propunerea legislativă are în vedere «angajamentul României de a transpune în legislaţia naţională Directiva CE 72/2009», modificările şi completările propuse nu realizează acest lucru; unele din modificările propuse contravin prevederilor Directivei 72".

Principala modificare la care sursele noastre fac referire este dependenţa Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de preşedintele ţării: "Pachetul 3 din Directiva Europeană cere ca ANRE să fie independentă de orice instituţie a statului, cu excepţia Parlamentului. Preşedintele ţării are obligaţia să echilibreze cele trei puteri în stat, nu să comande. (...) Independenţa autorităţii de reglementare faţă de alte instituţii ale statului, dar şi «exercitarea controlului parlamentar», conform punctelor 33 şi 34 din directiva 72, nu e susţinută, deoarece, printre altele, modul de desemnare a conducerii nu respectă prevederile Directivei 72; nu există un control periodic şi transparent al rezultatelor obţinute de preşedinte, puterile preşedintelui ANRE faţă de personalul ANRE sunt exagerate, creând condiţii de dependenţă personală, res-ponsabilitatea conducerii ANRE încurajează corupţia".

Potrivit noului proiect legislativ, ANRE va fi condusă de un preşedinte şi un vicepreşedinte care nu vor mai fi numiţi prin decizie a premierului, ci de către şeful statului, după nominalizări transmise de Guvern şi audierea în Parlament a persoanelor propuse.

Preşedintele va numi şi membrii comitetului de reglementare, care vor fi, la rândul lor, audiaţi de comisiile de specialitate ale Parlamentului.

În prezent, ANRE funcţioneză în subordinea primului-ministru, care decide schimbarea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor instituţiei.

Potrivit noilor reglementări, ANRE va prezenta anual rapoarte de activitate Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului, Agenţiei de Cooperare a Reglementatorilor în domeniul Energiei şi Comisiei Europene.

Autoritatea va fi finanţată din venituri proprii, iar bugetul va fi avizat de comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor.

Formularea proiectului noii legi în domeniul energiei este "ambiguă"

O altă nemulţumire a specialiştilor citaţi referitoare la proiectul Legii energiei, care are ca termen de analiză în Parlament data de 27 aprilie 2012, este reprezentată de faptul că, "în loc să se completeze legea existentă, s-a propus alta nouă, astfel încât volumul de schimbări să nu permită analiza temeinică a modificărilor".

Formularea, în general, este ambiguă, pentru a lăsa libertate la corupţie, mai consideră sursele noastre, care adaugă: "Propunerea ca OPCOM să monopolizeze toate tranzacţiile de pe piaţa organizată angro nu se justifică şi creează o limitare concurenţială inutilă; nu aduce niciun avantaj faţă de situaţia actuală, fiind intens criticată de participanţii la piaţă".

Specialiştii din piaţă susţin că toate prevederile converg doar spre satis-facerea intereselor private ale celor ce au emis propunerea: "Obiectivele, ca şi atribuţiile şi competenţele ANRE, sunt confuze şi eronat prioritizate, fapt ce sprijină posibilitatea de emitere a deciziilor după interese înguste. De observat că sarcina asigurării unei pieţe naţionale concurenţiale eficiente, practic, lipseşte".

Sursele noastre au înaintat Parlamentului şi Preşedinţiei nemulţumirile lor faţă de proiectul noii legi în domeniu.

"Transelectrica" şi "Transgaz" vor trece, de sub controlul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), sub controlul altor ministere, procedura aflându-se în analiză la Guvern, potrivit proiectului noii legi în domeniul energiei.

De asemenea, tarifele reglementate vor fi eliminate până la sfârşitul anului 2013, pentru clienţii non-casnici şi până la sfârşitul anului 2017 pentru clienţii casnici, dacă proiectul va fi promulgat.

Anul viitor va începe şi liberalizarea preţului la gazele furnizate populaţiei.

Potrivit noilor reglementări, amenzile pentru practici abuzive ale prestatorilor de servicii energetice în relaţia cu clienţii finali vor creşte de până la zece ori, ajungând la 10% din cifra de afaceri a companiei, iar consumatorii vor avea dreptul să schimbe furnizorul de electricitate în trei săptămâni.

Proiectul de act normativ cuprinde prevederi referitoare la alegerea modelului operator de sistem independent, renunţarea la tarifele reglementate pentru consumatorii finali şi dezvoltarea pieţei concurenţiale de energie electrică, la protecţia consumatorilor de energie electrică şi la siguranţa alimentării cu energie electrică.

Aprobarea actului normativ de către Parlament în regim de urgenţă este necesară pentru ca ţara noastră să evite sancţiuni din partea Comisiei Europene prin declanşarea procedurii de infringement.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb