Spectrul de bandă largă acoperă, în medie, 23% din teritoriul UE

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 21 octombrie 2009

Acoperirea medie a spectrului de bandă largă, la nivel european, este de 22,9%, în uşoară creştere faţă de anii anteriori crizei economice, în timp ce în România circa 80% serviciile de internet sunt în sistem DSL (Digital Subscriber Line) sau cablu, a declarat, marţi, în a doua zi a Global Forum 2009, organizat la Bucureşti, Ruprecht Niepold, responsabil al Comisiei Europene pe domeniul spectrului în bandă largă.

"În Europa, banda largă deţine 22,9% din acoperirea medie, în uşoară creştere faţă de anii anteriori", a afirmat Niepold.

Potrivit oficialului, spectrul de bandă largă se regăseşte şi în 77% dintre zonele rurale din Uniunea Europeană, iar din punct de vedere al vitezei de descărcare, 75% dintre liniile de acces sunt capabile să funcţioneze la o viteză de 2 Mbs.

"Circa 77%din zonele rurale sunt acoperite de bandă largă, iar ca viteză 75%din liniile de acces fixe sunt capabile să descarce la o viteză de doi megabit pe secundă (Mbs), deşi situaţia din teren relevă faptul că utilizatorul abia poate descărca date cu mai mult de un Mbs", a apreciat Niepold.

Din raportul prezentat, marţi, de reprezentantul Comisiei Europene a reieşit faptul că România nu urmează tendinţa generală europeană, peste 80%din fluxul total la nivel naţional fiind prin DSL sau cablu.

Niepold a constatat că în ceea ce priveşte conectarea wireless, la acest moment nu există o statistică în România, în timp ce la nivel european nu a fost pus la punct un mediu capabil să monitorizeze banda largă wireless.

Conform unui studiu recent, întocmit de The Economist Inteligence Unit, la iniţiativa Business Software Alliance /BSA/, România se situează pe locul 36 la nivel mondial în clasamentul din 2009 privind competitivitatea IT, cu un scor de 39,6 puncte din 100 posibile, şi pe locul 9 în Europa de Est.

Cercetarea, realizată pentru al treilea an consecutiv, evaluează şi compară nivelul IT (tehnologia informaţiei) şi mediul de afaceri din 66 de state, inclusiv România, pentru a stabili în ce măsură acestea stimulează competitivitatea sectorului IT.

În viziunea realizatorilor studiului, şase domenii concurează la crearea unui mediu solid pentru sectorul IT, incluzând resurse ample de abilităţi profesionale, o cultură orientată către inovaţie, infrastructură tehnologică de clasă mondială, un regim juridic solid care să protejeze drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv invenţiile şi dreptul de autor, o economie deschisă şi competitivă şi o conducere guvernamentală capabilă să găsească echilibrul perfect între a promova tehnologia şi a lăsa forţele pieţei să acţioneze.

"Reţelele de bandă largă sunt un factor vital pentru competitivitatea IT, iar întârzierea în creşterea competitivităţii ar putea să se adâncească pentru acele ţări cu o adaptare mai lentă. Companiile tehnologice cer acces Internet rapid, performant şi sigur, iar importanţa reţelelor de bandă largă va creşte pe măsură ce tot mai multe servicii şi aplicaţii IT vor fi furnizate pe Internet", se notează în concluziile cercetării.

Ediţia a XVIII-a Global Forum se încheie, marţi, la Palatul Parlamentului cu noi sesiuni de comunicări susţinute de specialişti în domeniul IT&C.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/ va fi una dintre instituţiile care va fi gazda unei sesiuni pe tema "Mobile Broadband Wireless Access".

Într-o dezbatere moderată de către preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, vorbitorii vor dezbate impactul şi beneficiile reţelelor şi tehnologiilor de acces în bandă largă prin mijloace wireless, asupra sectorului comunicaţiilor electronice - administrarea spectrului radio pentru a stimula dezvoltarea broadband, soluţii pentru zone izolate, dezvoltarea reţelelor, tehnologii de ultimă oră, dividendul digital, impactul reglementării asupra serviciilor mobile de bandă largă.

Cu ocazia forumului, România introduce, în premieră, "Oraşul Digital European", un concept dincolo de Web 2.0. care va redefini stilul de viaţă al cetăţeanului în societatea modernă şi care va utiliza cele mai avansate tehnologii de informaţii şi comunicaţii. O altă noutate este reprezentată de lansarea unui proiect sută%românesc construit pe o platformă inovativă de tip "reţea socială" cu scop de promovare şi stimulare economică la nivel local şi regional.

Global Forum a fost creat în anul 1992, la iniţiativa Items International şi a Fundaţiei "Sophia Antipolis", beneficiază de sprijinul şi participarea CE, şi este organizat, pentru prima dată, într-o ţară din Europa de Est.

Pentru a fi gazda Global Forum 2009, Bucureştiul s-a aflat în competiţie cu San Francisco, Geneva şi Taipei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb