Start pentru sezonul raportărilor la jumătatea anului, la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iulie 2021

Start pentru sezonul raportărilor la jumătatea anului, la BVB

Marcel Murgoci, Estinvest: "Mă aştept ca domeniile care au avut puternic de suferit în prima parte a anului trecut să peformeze bine acum"

OTP Asset Management: "Sectoarele de la care aşteptăm rezultate foarte bune sunt - petrol şi gaze, energie, bancar, medical, materii prime şi materiale de construcţii"

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Cred că emitenţii care au avut rezultate bune în primul trimestru al anului vor continua să performeze"

Sezonul raportărilor financiare pentru primul semestru al anului începe astăzi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), companiile urmând să-şi prezinte rezultatele obţinute într-o perioadă de revenire după şocul Covid-19 de anul trecut, când bucăţi întregi din economie au fost închise pentru limitarea răspândirii pandemiei.

Indiferent dacă vorbim despre primele şase luni sau despre trimestrul al doilea al anului, analiştii şi brokerii din piaţa noastră au în ansamblu aşteptări pozitive privind rezultatele pe care urmează să la publice companiile de la BVB în condiţiile în care, pe lângă dinamica economică, rezultatele vor avea repere scăzute de raportare - în prima parte anului trecut companiile au fost cel mai sever afectate de pandemie.

Alin Brendea, Prime Transaction: "Mă aştept ca domeniul serviciilor, al bunurilor de larg consum

sau al producătorilor de materiale să se numere printre sectoarele cu cele mai bune rezultate"

Alin Brendea, directorul general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction, ne-a transmis: "Rezultatele financiare semestriale sunt aşteptate cu mare interes de investitori, ţinând cont de faptul că ne aflăm în perioada estivală, care este mai săracă în informaţii bursiere.

Cu siguranţă investitorii vor citi cu atenţie aceste raportări şi îşi vor ajusta portofoliile şi strategiile investiţionale în funcţie de datele raportate. Din păcate pentru piaţa bursieră, perioada de raportare a fost extinsă la 60 de zile de la încheierea semestrului, ceea ce va prelungi sezonul raportărilor financiare, ce va începe în 26 iulie şi se va termina la finalul lunii august".

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast (TRP), împreună cu producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB), sunt companiile din Piaţa Principală ce îşi vor publica astăzi rezultatele obţinute în prima parte a anului. OMV Petrom se va prezenta în faţa investitorilor cu performanţa din primele şase luni în data de 28 iulie, urmată de Erste Group Bank pe 30 iulie. Cea mai aglomerată zi va 13 august, iar ultimele companii din indicele BET care îşi vor publica raportul semestrial vor fi Fondul Proprietatea (FP) şi Sphera Franchise Groupe (SFG) în data de 31 august.

"Dintr-o perspectivă globală, aşteptările mele privind rezultatele companiilor sunt pozitive. În acest sens pledează redeschiderea completă a economiei reflectată de dinamică creşterii economice preconizate pentru anul curent. Însă, mai important ar putea fi aşa-numitul efect de bază întrucât ne raportăm la trimestrul al doilea din anul trecut, care a fost cea mai afectată perioadă din punct de vedere economic", spune Alin Brendea. "Ca atare, sectoare care anul trecut au fost afectate semnificativ dar care acum beneficiază din plin de redeschiderea economiei ar putea oferi cele mai bune cifre. Mă aştept ca domeniul serviciilor (medical, bancar sau HoReCa de exemplu), al bunurilor de larg consum sau al producătorilor de materiale să se numere printre sectoarele cu cele mai bune rezultate", a adăugat directorul de la Prime Transaction.

Marcel Murgoci, Estinvest: "Ar fi indicat ca evaluările să se facă şi faţă de primul semestru al anului 2019"

Marcel Mugoci, ce conduce operaţiunile casei de brokeraj Estinvest, atrage atenţia că, pentru o imagine mai adecvată privind realizările companiilor, rezultatele trebuie comparate şi cu cele din ianuarie-iunie 2019, când nu au existat evenimente excepţionale care să afecteze activitatea economică.

Brokerul ne-a declarat: "În primul rând trebuie să ţinem cont de contextul în care vor apărea aceste rezultate financiare. Vedem că economia este în creştere iar prognozele sunt pozitive. Iar asta se vede în evoluţia preţurilor acţiunilor atât din piaţa noastră cât şi din afară, ceea ce înseamnă că aşteptările sunt, în general, pentru rezultate mai bune faţă de cele din primul semestru al anului trecut. Totuşi, trebuie să ţinem cont că anul trecut a fost o situaţie specială, când economia a suferit sever. Astfel, ar fi indicat ca evaluările să se facă şi faţă de primul semestru al anului 2019".

Referindu-se doar la comparaţia cu 2020, directorul de la Estinvest se aşteaptă ca domeniile care au avut puternic de suferit în prima parte a anului trecut să peformeze bine acum.

"Iar aici mă gândesc la ceea ce înseamnă divertisment, hoteluri, restaurante, etc. De asemenea, conform estimărilor, construcţiile au avut şi vor avea o evoluţie bună", a spus Marcel Murgoci, adăugând: "Pe de altă parte, cred că sectorul energetic şi al utilităţilor nu va furniza surprize. Privind în ansamblu, domeniul nu a suferit anul trecut şi nu cred că acum vor apărea schimbări majore".

OTP Asset Management: "Rezultate mai slabe pot apărea în cazul distribuitorilor de electricitate, în funcţie de politica de achiziţii a fiecăruia"

Şi echipa de la OTP Asset Management se aşteaptă ca, pentru primele şase luni din 2021 sau pentru trimestrul al doilea al anului, marea majoritate a companiilor listate pe piaţa principala a Bursei de Valori Bucureşti să raporteze rezultate pozitive sau creşteri ale cifrei de afaceri şi profitabilităţii, faţă de aceeaşi perioada a anului trecut.

"Sectoarele de la care aşteptăm rezultate foarte bune faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut sunt: petrol şi gaze, energie, domeniul bancar, medical, materii prime şi materiale de construcţii. Rezultate mai slabe pot apărea în cazul distribuitorilor de electricitate, în funcţie de politica de achiziţii a fiecăruia", ne-au transmis analiştii.

Dragoş Mesaroş, Goldring: "De la companii de utilităţi precum Electrica, Transelectrica sau Transgaz mă aştept la rezultate mai slabe"

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii Goldring, se aşteaptă ca emitenţii care au avut rezultate bune în primul trimestru al anului să continue să performeze. "Iar în această categorie intră MedLife, Digi Communications sau Sphera Franchise Group. De asemenea, băncile cred că vor avea rezultate în creştere", spune brokerul.

Din sectorul energetic, directorul de la Goldring se aşteaptă ca OMV Petrom să îşi îmbunătăţească rezultatele faţă de trimestrul anterior şi, bineînţeles, faţă de acelaşi trimestru al anului trecut.

"De la Romgaz nu mă aştept la mari variaţii ale rezultatelor financiare şi nici de la Nuclearelectrica. În cazul producătorului de energie nucleară, cu toate că preţul energiei a crescut, trebuie să ţinem cont că un reactor a fost oprit pentru o perioadă de timp, astfel încât în opinia mea rezultatele nu se vor vedea decât în trimestrul al treilea", a spus Dragoş Mesaroş, adăugând: "În schimb, de la companii de utilităţi precum Electrica, Transelectrica sau Transgaz mă aştept la rezultate mai slabe. Cred că nu este exclus ca, ţinând cont de evoluţia preţului energiei, Electrica să aibă rezultate chiar sub cele de anul trecut".

BRD îşi va publica rezultatele în data 3 august, iar Banca Transilvania în 23 august

BRD-Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV), cele două bănci din BET, de la care brokerii şi analiştii au aşteptări pentru rezultate în creştere, îşi vor publica rapoartele semestriale pe 3 august, respectiv 23 august.

În pofida revenirii economice, BRD a raportat pentru primele trei luni un profit net la nivel de bancă de 218,12 milioane de lei, cu 6,5% mai mic faţă de cel din primul trimestru al anului trecut, în condiţiile în care veniturile nete din dobânzi au fost de 473,67 milioane lei, în scădere cu 7,6%. La jumătatea anului trecut, BRD avea un profit net de 405,03 milioane de lei. În schimb, Banca Transilvania a raportat pentru perioada ianuarie-martie 2021 un profit de 581,26 milioane de lei, mai mult decât dublu faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, dar pe baza unor elemente nerecurente. Cel mai important factor a costul riscului, în condiţiile în care au fost înregistrate reversări de provizioane de 144,39 milioane lei, după ce în primul trimestru banca constituise provizioane de 41 milioane lei.

OMV Petrom vine după o restrângere a activităţii, în primul trimestru

OMV Petrom a înregistrat în primul trimestru al anului o scădere a activitităţii, veniturile din vânzări fiind de 4,86 miliarde de lei, cu 20% sub cele din ianuarie-martie 2020, în timp ce profitul net a fost de 573,3 milioane lei, în scădere cu 12,3%, pentru aceeaşi perioadă de raportare. În trimestrul al doilea, în zona de Upstream producţia şi vânzările au fost sub cele din trimestrul al doilea al anului trecut, în schimb preţul mediu realizat la ţiţei s-a dublat. Pe partea de Downstream Oil, vânzările de produse rafinate au crescut cu 8%, conform ultimei raportări privind indicatorii operaţionali ai companiei. În prima jumătate a anului trecut, OMV Petrom a obţinut un profit net de 867 milioane lei.

Romgaz (SNG) şi Nuclearelectrica (SNN) îşi vor prezenta performanţa obţinută la jumătatea anului în data de 13 august. Producătorul de gaze a avut rezultate în scădere în primul trimestru, în timp ce producătorul de energie a raportat rezultate mai mari decât cele din intervalul ianuarie-martie 2020, în condiţiile creşterii preţului energiei.

Dacă preţul mare al energiei electrice a avantajat Nuclearelectrica, efectul a fost invers pentru Electrica (EL), companie ce se ocupă cu furnizarea şi distribuţia. Electrica a raportat un profit net consolidat de 57,9 milioane lei în primul trimestru al anului, cu 27,7% sub cel din aceeaşi perioadă a lui 2020, îndeosebi pe seama creşterii cheltuielilor cu energia electrică achiziţionată. Compania îşi va prezenta rezultatele obţinute în prima parte a acestui an în data de 17 august.

TeraPlast, MedLife şi Sphera - companiile de la care brokerii şi analiştii se aşteaptă la rezultate în creştere

În afară de companiile din sectorul bancar şi al producţiei de petrol, TeraPlast, MedLife sau Sphera Franchise Groupe sunt printre emitenţii de la care brokerii sau analiştii se aşteaptă la rezultate financiare în creştere, după cum reiese din declaraţiile acestora.

În primul trimestru, TeraPlast a prins în contabilitate vânzarea liniilor de business Steel şi Profile de tâmplărie, ceea ce a avut impact major asupra profitului net. Dar şi fără aceste evenimente excepţionale, rezultatele consolidate ale companiei au fost foarte bune în primul trimestru, producătorul de materiale de construcţii având venituri din contractele cu clienţii de 107,9 milioane de lei, în creştere cu 27%, şi un rezultat din exploatare de aproape 13,2 milioane de lei, dublu faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

MedLife (M) este singurul prestator de servicii medicale listat la BVB, iar pentru primul trimestru al anului compania a raportat un profit net consolidat de 36,1 milioane lei, de peste cinci ori mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţie apărută îndeosebi pe seama creşterii cifrei de afaceri cu 28%. La jumătatea anului trecut, MedLife a avut un profit net consolidat de 10,9 milioane de lei. Prestatorul de servicii medicale îşi va prezenta rezultatele de la jumătatea anului în data de 27 august.

Sphera Franchise Groupe, operator al unităţilor de alimentaţie publică KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, a fost printre emitenţii din prima ligă bursieră a cărui activitate a fost foarte sever afectată de măsurile impuse pentru limitarea pandemiei dar, în primul trimestru, compania a raportat venituri cu 6% peste cele din primele trei luni ale lui 2020, în timp ce pierderile s-au diminuat de aproape patru ori. La jumătatea anului trecut, Sphera a avut o pierdere de 26,3 milioane lei.

În afară de companiile menţionate, din indicele BET, Alro Slatina îşi va publica situaţia financiară pentru jumătatea anului în data de 11 august, Bursa de Valori Bucureşti, Conpet şi Transgaz în 12 august, Digi Communications şi Transelectrica în 13 august şi Purcari Wineries în data de 25 august.

Transport Trade Services, penultima companie listată în Piaţa Principală a BVB, se va prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele pentru primele şase luni la data de 23 august, iar One United Properties în 30 august.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb