Staţiunile balneare româneşti vor fi reabilitate până în 2010 prin investiţii străine

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 13 august 2007

Staţiunile balneare româneşti vor fi reabilitate până în 2010 prin investiţii străine

Staţiunile balneare din Ro­mâ­nia vor fi reamenajate şi modernizate în următorii trei ani prin proiecte de cofinanţări europene în care se vor implica mai mulţi investitori străini atraşi de potenţialul balnear al ţării noastre, potrivit unui raport al companiei Peacoock, citat de NewsIn.

Procesul de reabilitare al staţiunilor balneare din România presupune introducerea progresivă a conceptelor SPA (sănătate prin intermediul apei), dar în schimb va fi păstrată componenta medicală tradiţională a sejurului în sta­ţiunile balneare.

În urma proceselor de modernizare, staţiunile balneare vor avea o capacitate de cazare mult mai mare pe o suprafaţă relativ restrânsă. În funcţie de capacitatea de cazare autorizată anul trecut clasamentul staţiunilor balneare româneşti este condus de Băile Felix cu 22% din total, urmând Băile Herculane cu 15%, Călimăneşti-Căciulata cu 12%, Amara cu 8%, Covasna cu 8%, Voinesa cu 7%, Vatra Dornei cu 7%, Sovata cu 6% şi Techirghiol cu 6%, alături de altele ce cumulează 9% (fiecare sub 3%).

În staţiunea Moneasa, unde o companie austriacă a câştigat licitaţia pentru dezvoltarea potenţialului turistic al staţiunii balneo-climaterice, valoarea totală a investiţiei a fost de peste patru milioane de euro. La Vatra Dornei numărul locurilor de cazare a crescut în ultimul an cu 20%, la pensiunile de 3 şi 4 stele, totalul locurilor de cazare în staţiune fiind de 2.450. Proiectul de reabilitare a structurii turistice a oraşului Vatra Dornei se ridică la şase milioane de euro, iar lucrările de infrastructură, în special refacerea drumurilor, necesită trei milioane de euro.

Staţiunile montane vor atrage, de asemenea, investiţii străine importante în următoare, perioadă. În comuna Fundata, aflată la câţiva kilometri de staţiunile Bran, Poiana Braşov şi Râşnov au fost înregistraţi peste zece mii de turişti, deşi această localitate dispune de numai 15 pensiuni cu clasificări între 2 şi 4 margarete. În aceste condiţii, sunt aşteptate investiţii de circa 20 milioane euro, pentru o primă fază de structurare a unei noi staţiuni montane, se arată în studiul Peacoock.

Nevoia de sporire a capacităţii de cazare este necesară pentru că România dispune de o capacitate de cazare în locuri (nu camere) echivalentă cu numai 1,7% din populaţia ţării. Un procent real, pentru o ţară cu peste 20 milioane de locuitori, în care turismul poate fi ramura prioritară a economiei naţionale, ar trebui să fie în jurul a 6%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb