Statul român a plătit peste 1,8 miliarde euro către FMI, UE şi BM

Marius Constantin
Macroeconomie / 1 iunie 2015

Statul român a plătit peste 1,8 miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Mondială (BM) în primele cinci luni din acest an, din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit informaţiilor obţinute de Agerpres de la Ministerul Finanţelor Publice.

Peste 1,546 miliarde de euro au fost plătite, pe data de 1 ianuarie, către UE, din care 1,5 miliarde euro reprezentau rambursări rate de capital, iar 46,2 milioane euro dobânzi şi comisioane, precizează Agerpres.

România a plătit, în data de 1 februarie, 18,3 milioane euro către Banca Mondială (dobânzi şi comisioane), iar pe data de 5 ale aceleiaşi luni suma de trei milioane de euro către FMI (dobânzi şi comisioane). De asemenea, pe 23 februarie România a plătit 162 milioane de euro (rambursări rate de capital) către FMI. În prima zi din martie a fost plătită suma de 3,2 milioane euro către Banca Mondială (dobânzi şi comisioane). În luna aprilie ţara noastră a rambursat 38,5 milioane euro către UE, pe 10 mai - 33,8 milioane euro, în timp ce pe 15 mai - 1,9 milioane euro au mers către BM.

Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de către creditorii internaţionali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro.

România a parafat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în anul 2009, în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde de euro acordat de FMI, UE şi BM. Prin acest aranjament cu FMI, România a intrat în posesia a şapte dintre cele opt tranşe prevăzute, în sumă de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde de euro).

Cea de-a opta tranşă a fost considerată, la solicitarea autorităţilor române, de tip preventiv şi, în contextul evoluţiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizată.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Deci, interesant ar fi sa ne comunice si noua cineva cate procente din aceasta suma au fost reprezentate de investitii? Investitiile creaza profit, reduc somajul, cresc consumul. Din cate banuiesc, banii au fost de fapt cheltuiti cu plata pensiilor si anumitor facturi politice, nu? Ca investitii in infrastructura n-am auzit sa se fi facut in ultimii 5 ani. Adica autostrazi, sosele diverse, modernizare infrastructura feroviara, infrastructura energetica, extindere canalizari, renovari, etc. In afara de Arena Nationala, pardon, un obiectiv strategic ale Romaniei. Chiar ar vrea dl.Isarescu sa iasa la pensie avand pe suflet o pasivitate monumentala, fara sa lase nimic concret realizat si impus de personalitatea dansului? Adica doar stabilitate, intr-o lume in plina dezvoltare? Adica sa fim noi ultimii din Europa? Ultimii, cei din urma, dar ramanand doar cu iluziile de dezvoltare? Adica ultimii fara nimic facut care sa incheie acest ciclu economic mondial? Adica vine urmatoarea criza si noi ramanem tot acolo unde eram si la cea dinainte, de acum 10 ani? Alo, luati fratilor 20 miliarde si dati drumul la motoare... Pardon, mai sunt de praduit terenurile agricole, ultimele pe lista tradatorilor de tara, care mentin agricultura romaneasca la nivelul medieval corespunzator.

    1. Ponta se plange ca la fiecare licitatie se fac 3-4 contestatii.De ce nu infiinteaza trbunale special(ca in razboi)care sa judece in regim de urgenta(maxim o luna)si sa se dea sentinte rapide inclusive trimiterea smecherilor la inchisoare intre 2si 5 ani).Problema dezvoltarii rapide a tarii ,este o problema de siguranta nationala si cine pune intentionat piedici ,este un tradator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb