Statul va fi acţionar majoritar în construcţia Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 iunie 2008

"Nuclearelectrica" va deţine 51% din acţiunile societăţii de proiect care va cons­trui reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nuclearelectrice (CNE) Cernavodă şi au fost identificate sursele de finanţare, susţin surse guvernamentale care au participat la discuţii.

"Miercuri (n.r. mâine) se va aproba, în Guvern, schimbarea strategiei pentru rea­lizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, care prevede ca să deţină 51% din acţiunile societăţii de proiect care va construi cele două unităţi. Au fost identificate şi sursele de finanţare din partea statului român, banii care vor veni de la fondul de dezvoltare în care se adună sumele obţinute din privatizări. Din aceas­tă cauză s-a şi întârziat atât, pentru că nu erau cunoscute sursele de finanţare", au susţin sursele guvernamentale citate de NewsIn.

Potrivit acestora, dacă se va aproba în Guvern această Hotărâre, se vor relua dis­cuţiile cu cei şase investitori, în noile condiţii. Discuţiile cu investitorii sunt legate de noile cote de participare ale acestora şi de modificările aduse Acordului investitorilor (întrucât este posibil ca cei şase inves­titori să nu fie de acord cu o serie de prevederi din Acord). Sursele citate au mai precizat că până acum nu sunt semnale că unii dintre investitori s-ar putea retrage.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat duminică, în cadrul Forumului Energetic Regional, că miercuri va fi aprobată Hotărârea de Guvern care prevede ca statul român să deţină participaţia majoritară la compania de proiect care va costrui unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. "Este normal ca statul român să aibă participaţia majoritară în acest proiect. România are resurse financiare pentru a asigura această finanţare", a mai spus domnia sa.

Comisia de negociere a definitivat şi transmis, pe 1 martie, celor şase investitori proiectul Acordului de asociere al investitorilor şi cel al Actului de constituire al noii societăţi care va construi unităţile 3 şi 4. Procesul de negociere cu "ArcelorMittal", "CEZ", "Electrabel", "Enel", "Iberdrola" şi "RWE Power" a început la 4 decembrie 2007. Compania de Proiect, ce urmează să fie constituită, va finaliza, va pune în funcţiune şi va exploata Unităţile 3 şi 4 de la Centrala nucleară de la Cernavodă.

Realizarea celor două unităţi presupune investiţii de circa 2,2 miliarde de euro, iar fiecare din cele două reactoare ar urma să aibă o putere instalată de 720 MW. Reactoarele vor livra o cantitate de energie de câte 5,2 TWh anual fiecare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb