"Nuclearelectrica" va deţine 51% din acţiunile societăţii de proiect care va construi reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nuclearelectrice (CNE) Cernavodă şi au fost identificate sursele de finanţare, susţin surse guvernamentale care au participat la discuţii.
"Miercuri (n.r. mâine) se va aproba, în Guvern, schimbarea strategiei pentru realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, care prevede ca
Potrivit acestora, dacă se va aproba în Guvern această Hotărâre, se vor relua discuţiile cu cei şase investitori, în noile condiţii. Discuţiile cu investitorii sunt legate de noile cote de participare ale acestora şi de modificările aduse Acordului investitorilor (întrucât este posibil ca cei şase investitori să nu fie de acord cu o serie de prevederi din Acord). Sursele citate au mai precizat că până acum nu sunt semnale că unii dintre investitori s-ar putea retrage.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat duminică, în cadrul Forumului Energetic Regional, că miercuri va fi aprobată Hotărârea de Guvern care prevede ca statul român să deţină participaţia majoritară la compania de proiect care va costrui unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. "Este normal ca statul român să aibă participaţia majoritară în acest proiect. România are resurse financiare pentru a asigura această finanţare", a mai spus domnia sa.
Comisia de negociere a definitivat şi transmis, pe 1 martie, celor şase investitori proiectul Acordului de asociere al investitorilor şi cel al Actului de constituire al noii societăţi care va construi unităţile 3 şi 4. Procesul de negociere cu "ArcelorMittal", "CEZ", "Electrabel", "Enel", "Iberdrola" şi "RWE Power" a început la 4 decembrie 2007. Compania de Proiect, ce urmează să fie constituită, va finaliza, va pune în funcţiune şi va exploata Unităţile 3 şi 4 de la Centrala nucleară de la Cernavodă.
Realizarea celor două unităţi presupune investiţii de circa 2,2 miliarde de euro, iar fiecare din cele două reactoare ar urma să aibă o putere instalată de 720 MW. Reactoarele vor livra o cantitate de energie de câte 5,2 TWh anual fiecare.