Sterling: România ar putea deveni, până în 2020, exportator net de gaze

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 februarie 2013

Sterling: România ar putea deveni, până în 2020, exportator net de gaze

Compania canadiană, optimistă că va descoperi rezerve importante în Marea Neagră

România ar putea deveni exportator net de gaze până în anul 2020, după posibile descoperiri importante de depozite gazeifere în acest an, care ar plasa rezervele româneşti din Marea Neagră la 600 de miliarde de metri cubi, a declarat şeful diviziei române a Sterling Resources, Marc Beacom, citat de Bloomberg.

Domnia sa a precizat: "Este cel mai atractiv an de până acum pentru explorare şi foraj în sectorul românesc al Mării Negre. Presupun că vom vedea descoperiri majore, cu toate săpăturile care vor avea loc în 2013".

Potrivit Mediafax, pentru exploatarea rezervelor de 600 miliarde de metri cubi va fi nevoie de investiţii de până la 30 miliarde de dolari, sus-ţine managerul Sterling, care citează un studiu efectuat de compania de consultanţă Purvin & Gertz. Cheltuielile operaţionale necesare pentru producţie ar putea ajunge la 25 miliarde de dolari, a afirmat domnia sa.

Totodată, Guvernul român ar urma să încaseze 45 miliarde de dolari din taxe şi redevenţe pe parcursul exploatărilor, anticipează Beacom.

"Este practic o apreciere estimativă, iar până când vom începe să forăm şi să dovedim rezervele nu vom şti despre cât este vorba, suntem într-o etapă preliminară", a adăugat reprezentantul Sterling.

Compania canadiană Sterling Resources deţine drepturile de explorare pentru două perimetre din sectorul românesc al Mării Negre, respectiv Midia şi Pelican. Compania are operaţiuni şi în Marea Britanie, Olanda şi Franţa.

OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat, anul trecut, o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioa-dă de zece ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale.

La finele anului trecut, directorul responsabil de explorare şi producţie din OMV, Jaap Huijskes, a declarat că Guvernul român doreşte ca gazele pe care OMV le-ar putea extrage din Marea Neagră să fie vândute în primul rând pe piaţa românească, pentru a înlocui importurile, dar totul depinde de preţ şi de sistemul de taxare.

Sterling Resources a semnat un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unui segment al perimetrului petrolifer 15 Midia din Marea Neagră.

"Sperăm că vom finaliza în curând tranzacţia. Trebuie să treacă prin etapele aprobării de către guvern", a precizat Beacom. El a adăugat că Sterling nu are intenţia să vândă alte active din Marea Neagră şi caută parteneri care doresc să investeas-că în perimetrele pe care le deţine.

"Există companii interesate. Dorim să ne reducem participaţia la perimetre. Suntem o companie prea mică şi avem o expunere prea mare", a afirmat Beacom, refuzând să precizeze care companii şi-au exprimat interesul pentru perimetrele din Marea Neagră.

România nu exportă, în prezent, gaze, neavând capacitatea tehnică pentru astfel de operaţiuni. Prin conducta care interconectează sistemele de gaze din România şi Ungaria partea românească poate numai să importe. Alte două conectări, cu Bulgaria şi Republica Moldova, sunt în construcţie.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei Rodin Traicu a declarat în luna octombrie că România va putea exporta gaze naturale începând cu anul 2013, după eliminarea res-tricţiilor tehnice.

România are doi producători mari de gaze, Romgaz Mediaş şi OMV Petrom, care asigură două treimi din consum. Diferenţa este importată prin intermediari din Rusia.

Oficialii OMV Petrom au afirmat de mai multe ori în ultimii ani că intenţionează să exporte gaze.

Realizarea conductelor de export a gazelor a fost una dintre condiţiile discutate de România cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb