Zece sectoare de activitate concentrează 48% din forţa de muncă din România şi peste 50% din cifra de afaceri realizată de întreaga piaţă, se arată într-un studiu ICAP România, potrivit Agerpres. Industria prelucrătoare, agricultura, construcţiile şi învăţământul sunt sectoarele din care au migrat, în ultima perioadă, segmente importante ale forţei de muncă. Transferul de forţă de muncă s-a făcut şi către zona antreprenorială, în special către comerţ, însă acest lucru este departe de a fi perceput ca un element cu influenţă pozitivă majoră din cauza unor factori obiectivi. În România activează, conform studiului realizat de ICAP România, aproape 200.000 de companii mici şi mijlocii în acest domeniu. Majoritatea companiilor mici şi medii din România îşi bazează activitatea pe un concept de afaceri cu o valoare adăugată mică - cumpără de la producători şi vând către alte companii, spre deosebire de o abordare bazată pe producţie sau cercetare - domenii care presupun un necesar de capital mult mai mare, respectiv o calificare înaltă.
La finalul anului 2014, în clasamentul primelor 10 sectoare care angajează aproape jumătate din forţă de muncă din România conduce comerţul cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor. Pe locurile următoare sunt comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, transporturile terestre şi transporturile prin conducte, construcţiile de clădiri, industria alimentară, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, activităţi de investigaţii şi protecţie, lucrări speciale de construcţii, restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie.
În aceste sectoare economice lucrau peste 1,882 milioane de angajaţi, în creştere cu 2% faţă de anul 2013. Primele trei sectoare, "Comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor", "Comerţ cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete", "Transporturi terestre şi transporturi prin conducte" angajează jumătate din forţă de muncă activă în cele 10 sectoare şi aproape un sfert (949.350) din forţa de muncă ce activează în totalul firmelor care au depus raportări în 2014.
Cele 10 sectoare menţionate concentrează 48% din forţa de muncă totală şi 53% din cifra de afaceri totală (cifra de afaceri ca total al raportărilor din 2014 ale firmelor), în creştere cu 6,2% faţă de 2013. Firmele care activează în aceste sectoare şi care au raportat profit în 2014 au consemnat un rezultat total mai mare cu 25% faţă de 2013, în timp ce pierderea raportată de firme a fost în 2014 cu 15% mai mică.